Erään keittokirjan tarina

Lukuaika: 2 minuuttia

Erään keittokirjan tarina

Kirjan tarina ja vanukkaan ohje.

Juuri valmiiksi saamamme keittokirja, Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville, on ensimmäinen keittokirja maailmassa, jossa reseptien hiilijalanjälki on laskettu ja tieteellinen tieto tarjoillaan valmiiksi pureskeltuna.

Kaikki sai alkunsa jo monta vuotta sitten, kun korviini osui keskustelunpätkä viljojen hiilijalanjäljistä. Jäin miettimään keskustelua, pyörittelin sitä päässäni ja ihmettelin, miksi viljojen hiilijalanjälki oli aiheuttanut niin tunteikkaan keskustelun, eiväthän viljat voi olla mitään kovin pahoja ilmastolle. Vai voivatko?

Tarina sai jatkoa, kun törmäsin naudanlihan hiilijalanjälkeen toisessa keskustelussa. Tätä keskustelua käytiin varsin analyyttisessa ja rennossa ilmapiirissä, mutta viljaan verrattuna monikymmenkertainen hiilijalanjälki jäi kummittelemaan mieleeni.

Perheeni ehdotonta herkkuruokaa oli siihen aikaan luomujauhelihaan tehty spagetti bolognese, joten tieto järisytti maailmaani perusteellisesti. Voi bolognese-parkaa, millä voisin korvata kastikkeessa naudanlihan? Menisikö hellyydenosoitukseni nyt täysin pilalle? Voisiko sitä enää edes syödä? Ahdistukseni ja tiedonjanoni kasvoi.

Kiersin kirjakauppoja, istuin tietokoneen äärellä tuntikausia ja haaviini jäi nippu irrallista ja keskenään ristiriitaista tietoa. En löytänyt mistään kunnollisia vastauksia kysymyksiini ja bologneseni hiilijalanjälki jäi mysteeriksi.

Yleisin vastaus, johon törmäsin, oli, että ollakseni ympäristöystävällinen minun pitäisi ryhtyä kasvissyöjäksi. Tämähän ei minulta luonnistuisi. Ensinnäkin olen allerginen useille siemenille, hedelmille ja kasviksille sekä soijalle, joka on kasvisyöjän ykkönen proteiininlähteenä. Toiseksi rakastan kalastusta, joten syön paljon kalaa ja riistakin maistuu metsästysaikaan.

Kaipasin tieteeseen perustuvaa, luotettavaa tietoa, mutta sen esiin kaivaminen näytti olevan työn ja tuskan takana. Onnen tavoin tämä tieto oli pieninä murusina maailmalla. Yksin en tätä savottaa valmiiksi saisi.

Kysäisin siis Tuulilta, olisiko hän kiinnostunut osallistumaan urakkaan. Tuuli keskusteli Outin kanssa, joka innostui asiasta. Totesimme yhdessä, ettemme tienneet keittokirjan kirjoittamisesta hölkäsen pölähtämää ja niinpä pyysimme Annan mukaan työryhmäämme.

Kirjoitimme kirjaa puolitoista vuotta, luimme tutkimuksia, haastattelimme asiantuntijoita, istuimme seminaareissa ja kehitimme reseptejä. Matka on ollut innostava, polveileva ja paikoin hankalakin, mutta kaiken vaivan arvoinen.

Kiitos kirjoittajakumppaneille ja rakkailleni, jotka jaksoitte kulkea kanssani. Matka jatkuu edelleen, sillä seuraavaksi edessä on se kaikista jännittävin, teidän kokkauksenne ja kommenttinne hyvät lukijat.

_______________

Mannavanukas

neljälle

VANUKAS

1 ¼ dl mannasuurimoita 0,10

1 dl sokeria 0,06

1 maustemitallinen vanilja-aromia

1 sitruuna 0,06

ripaus suolaa

mainos

KASTIKE

½ dl kuivattuja aprikooseja

2 rkl cointreau-likööriä

2 rkl sokeria

ripaus kardemummaa

Tee tämä hellivän pehmeä ja kaunis vanukas mannapuuron lopusta tai keitä uusi puuro. Hyytymiseen menee pari tuntia.

1. Kiehauta puoli litraa vettä, lisää ripaus suolaa ja sokeri ja vispaa mannasuurimot joukkoon. Vispaa huolella, sillä muuten vanukkaasta tulee klimppistä. Anna hautua hetki.

2. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista mehu koko sitruunasta. Lisää kuori, mehu ja vanilja-aromi kuumaan puuroon.

3. Huuhtaise neljä kauniin muotoista kahvikuppia kylmällä vedellä. Kaada maustettu puuro kuppeihin ja anna jäähtyä ensin pöydällä, sitten jääkaapissa parisen tuntia. Jos teet vanukkaan jo edellisenä päivänä, käytä puuroon vain desi mannasuurimoita.

4. Valmista kastike. Keitä aprikooseja kahdessa desissä vettä kannen alla puolisen tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä hieman. Lisää likööri ja sokeri aprikoosien joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää nestettä ja sokeria tarpeen mukaan.

5. Kaada pienelle lautaselle kastiketta. Kasta kahvikuppi kuumaan veteen, jotta vanukas irtoaa reunoista ja kumoa vanukas kastikkeen keskelle. Koristele vanukas sitruunaraasteella tai ohuilla kuivatun aprikoosin suikaleilla ja ripottele päälle kardemummaa.

VALMISTUS 0,06 kg CO2e/kg

Tuuli Kaskinen, Outi Kuittinen, Saija-Riitta Sadeoja & Anna Talasniemi: Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. Teos 2011.

Saija-Riitta Sadeoja

  • 2.5.2011