”Elämästä on tullut identiteettiprojekti”

Lukuaika: < 1 minuutti

”Elämästä on tullut identiteettiprojekti”

Köysissä-näytelmän ensi-ilta 18.4.2014 Helsingin teatteri Toivossa.

”Tässä yhteiskunnassa pitää kaikkien tuoda itsensä jotenkin esiin. Se on oletusarvo”, käsikirjoittaja Eino Hämäläinen kuvailee. Hämäläinen on teatteri Toivon uuden Köysissä-näytelmän yksi päätekijöistä.

Köysissä pyrkii löytämään yhteyden urheilun ja teatterin, kahden näennäisesti hyvin erilaisen maailman väliltä. Teatterin luovuus ja urheilun symbolinen maskuliinisuus yhdistyvät voittajamentaliteetissa. Yhdistelmässä voidaan nähdä, että suorittamiskeskeinen tapa on siirtynyt molemmissa maailmoissa myös harrastajatasolle.

”Aina pitäsi erottua muista ja olla parempi. Molemmissa on pakotteita kolmansilta osapuolilta. Urheilussa pitää menestyä tai muuten urheilija heittää elämänsä hukkaan, teatterissa taas pitää tehdä jollain tasolla hyväksytty prokkis. Semmoinen, mistä useimmat ihmiset saa jotain irti”, näytelmän ohjaaja Otto Laitinen sanoo.

Harrastajien ja tulevien ammattilaisten voimin toimiva teatteri Toivo perustettiin vuonna 2007, jolloin tavoitteena oli luoda jotenkin uudenlaisella tavalla toimiva teatteri. Seitsemän vuoden aikana ensi-iltaan on tullut useita teatterin omia kantaesityksiä, ja keväällä 2014 on vuorossa Köysissä, joka on Laitisen kolmas ohjaus.

”Se, minkä takia me halutaan tehdä tää juttu, on oma kokemus siitä, että ihmisillä on huomattavia vaikeuksia kohdata muita. Se johtuu omasta käyttäytymisestä ja niistä olosuhteista, joissa me eletään”, Laitinen kertoo näytelmän tekemisen motiiveista.

”Nykyään on tämmöinen plus-yks-keskustelukulttuuri”, Hämäläinen lisää. ”Eletään tuttujen ja kokemusten kautta. Aina pitää yrittää niilläkin ylittää se jokin mielikuvituksellinen raja.”

Tämänkaltaisessa keskustelukulttuurissa ja siihen liittyvässä niin sanotussa ”nimitiputtelussa” näkyy nuorten teatterintekijöiden mukaan ihmisten tunne omasta riittämättömyydestä ja toivo siitä, että ehkä jonkun toisen tunteminen tekisi itsestäkin riittävämmän.

”Elämästä on tullut identiteettiprojekti”, Laitinen kiteyttää.

Noora Isomäki

  • 2.4.2014