Lukuaika: < 1 minuutti

Cooli museo

Adios on Konsta Ojalan ja Timo Vaittisen toimittama taiteen teossarja, jossa esitellään fanzinemaisella alakulttuurimentaliteetilla viileää ja nuorta pohjoismaista taideskeneä.

Adiokset ovat Konsta Ojalan omakustanteita, joista kaksi ensimmäistä olivat zine-lehtiä ja myöhemmät numerot, kolme ja neljä, tehtiin kirjoiksi. Kirja tuntuu oikealta formaatilta Adioksille, vaikka kyseessä on hyvin marginaalinen julkaisu.

Adios #4 esittelee yhdentoista hyvin erilaisen taiteilijan töitä. Pääasiallisesti maalauksia ja piirustuksia sisältävä kirja on onnistuneesti editoitu. Kattava ja mielenkiintoinen esipuhe kertoo muun muassa, että vallankumous tarkoittaa vallankumouksellista tietoisuutta.

Adios#4:n viesti selailijalleen on ehkäpä herätellä meitä näkemään taiteen kautta konflikteja yhteiskunnassa, ei niinkään nähdä provokatiivista taidetta. Gun’s don’t kill people. You do!

Kirja on pelkistetysti taitettu ja klassisen kaunis. Kirjan sivut ovat kuin museon huoneita, joita selailemalla näyttelyn uudet teokset avautuvat katsojalle. Takasivuilta löytyy kuvitettu sisällysluettelo kirjassa esillä olevasta taiteesta teosten nimillä ja kuvailuilla varusteltuina.

Pidin kovasti Ojalan vihreän kristallin tahmeista ja sarjakuvamaisista lyijykynäpiirroksista ja Nadine Byrnen videoteoksista kaapatuista valokuvista. Adios #4:n sisältö horjuttaa Gutenbergin galaksin hegemoniaa suoraan pimeältä puolelta.

Konsta Ojala & Timo Vaittinen: Adios#4. Kustannusvuori 2012. Viisi tähteä.

Henri Salonen