Lukuaika: 2 minuuttia

C-kasetilla maineeseen

Barry Andrewsin Disko on yhden miehen orkesteri, jonka klubikeikalla luetaan takahuoneessa kirjaa.

Pari päivää ennen haastattelua Barry Andrewsin Disko on esiintynyt uransa ensimmäistä kertaa Tavastia-klubilla.

”Kai siellä soittaminen on jollekulle rock-unelman täyttymys. Minä istuin yksin takahuoneessa, join kaljaa ja luin kirjaa. Keikan jälkeen kukaan ei oikeastaan edes sanonut mitään”, Diskon ainoa jäsen Jukka Herva kertoo huvittuneeseen sävyyn.

Tavastialla vastaanotto saattoi olla välinpitämätön, mutta muualla Hervan kotikutoinen popmusiikki on herättänyt innostusta. Esikoisalbumi ilmestyy toukokuussa, keikkoja riittää ja YleX ja Rumba nostivat hänet viime vuoden lopussa ”Tulevaisuuden tusinaan”, jossa ne esittelevät uusia kiinnostavia musiikintekijöitä.

25-vuotias Herva ei varsinaisesti ole mikään uusi kyky, vaan hän on tehnyt musiikkia jo pitkään. Rovaniemellä syntynyt ja nykyään Turussa asuva muusikko on ehtinyt vaikuttaa sellaisissa yhtyeissä kuin Riukupastori!, Avaruuskaiut ja Vindi Karlos. Barry Andrewsin Disko sai alkunsa jyväskyläläisessä opiskelija-asunnossa vuonna 2007.

”Äänittelin musiikkia itsekseni halvalla kasettineliraiturilla. Teknisten rajoitusten takia musiikista tuli yksinkertaista, ja aloin innostua sen tekemisestä entistä enemmän”, Herva kertoo.

Lopputuloksena oli kasettikaupalla persoonallista musiikkia, jota voisi kuvailla laatusanoilla unenomainen, lämmin ja kotoisa. Moni toimittaja on halunnut leimata Barry Andrewsin Diskon kaihoisan tunnelmoinnin elektroksi, mutta tekijä itse vierastaa termiä.

”Käytän koneita tehdessäni musiikkia, mutta lopputulos on mielestäni yksinkertaisesti poppia, jossa on jotain folksävyjä. Haluan, että tekemisissäni on karheutta ja kokeellisuutta. On rasittavaa, kun musiikissa ei ole nykyään tilaa virheille.”

Yhtyeen erikoinen nimi on perua Hervan teinivuosilta.

”Barry Andrewsin Disko tuli vanhasta joululaululevystä, jonka tein kavereilleni lahjaksi lukiossa. Silloin se kuulosti surkean yökerholaulajan nimeltä ja oli kornilla tavalla hauska. Sittemmin nimi on alkanut jo ärsyttää, mutta samapa tuo.”

Barry Andrewsin Diskon esikoisalbumin Kuka siellä? julkaisee tamperelainen pienlevy-yhtiö Fonal Records. Muun muassa Riston, Ville Leinosen ja Paavoharjun levyjä aiemmin julkaissut yhtiö tunnetaan valtavirrasta poikkeavista kiinnityksistään.

”Oli hienoa päästä tekemään oma levy nimenomaan Fonalin kanssa. Yhtiö on aiemmin julkaissut paljon sellaista musiikkia, joka on minulle itselleni tärkeää.”

Kuka siellä? kokoaa yhteen Hervan musiikillista historiaa pitkältä ajalta, sillä mukana on miltei kymmenen vuotta vanhoja lauluja. Levyllä ei ole varsinaista teemaa, vaikka Herva epäileekin ulkopuolisen kuuntelijan helposti ajattelevan toisin.

”Tarkastelin jälkeenpäin levyn lauluja ja mietin, että onpas tavanomaisia aiheita. Yöstä, yksinäisyydestä, alakuloisuudesta ja eläimistä on tehty musiikkia jo satojen vuosien ajan. Toisaalta ne ovat sen verran kestäviä aiheita, että niihin voi palata yhä uudelleen”, Herva pohtii.

Toukokuun lopussa ilmestyvä Kuka siellä? ei ole Barry Andrewsin Diskon ensimmäinen julkaisu. Herva on aiemmin julkaissut yhden cd:n ja pari c-kasettia rovaniemeläisellä ROH Tapesilla, jonka toimintaan hän itsekin on sotkeutunut.

”Pienempiä julkaisuja aion tehdä edelleen itse, sillä Diskon musiikkia on pöytälaatikossa runsaasti. Ei kaikkia juttuja tarvitse julkaista suurellisesti. Tulevaisuudessa on tarkoitus tehdä myös jotakin erään turkulaisen runoilijan kanssa, mutta ei siitä sen enempää vielä.”

Mikko Siltanen

Kommentoi Facebookissa
Avatar
  • 30.4.2012