Kirjoittanut pertti laesmaa

Bossa tulee taas!

Lukuaika: < 1 minuutti

Bossa tulee taas!

Juuri kun luulit sen kadonneen ikiajoiksi.

Bossanova on Brasiliasta lähtöisin olevaa musiikkia, samban ja jazzin fuusio. Stan Getz, Charlie Byrd, Joao Gilberto ja Antonio Carlos Jobim synnyttivät suoranaisen maailmanlaajuisen buumin musiikilla 1960-luvun alussa. Astrud Gilberto ja João Gilberto lisäsivät vielä kierroksia Ipaneman tyttöineen.

Buumi kesti pitkään. Monet tuolloiset levyt ovat minulle edelleen niitä kaikkein rakkaimpia.

1970-luvun lopulla syntynyt trumpetisti Jukka Eskola on tullut jazzyleisölle tutuksi muun muassa Jukka Eskola Quintetin liiderinä sekä The Five Corners Quintetin ja Jimi Tenorin yhtyeen jäsenenä. Häntä voidaan hyvällä syyllä pitää yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista ja arvostetuimmista suomalaismuusikoista.

Jukka Eskola Orquestra Bossan sävellykset ovat lähinnä Jukka Eskolan omia, joita mukana tekemässä on ollut rumpali Teppo Mäkynen.

”Suomi ei ole Brasilia, yhtä vähän kuin Helsinkikään on Rio. Kun kutsumme tätä skandibossaksi, käsitettä ei tarvitse mieltää ihan kirjaimellisesti”, Eskola kirjoittaa levyn sisäkannessa.

Levy julkaistaan syyskuun 4. päivänä CD:nä ja vinyylinä. Bossaillaan!

Jukka Eskola Orquesta Bossa kiertueella: 11.9. Kuopion Konservatorion Kamarimusiikkisalissa, 12.9. Savonlinnan Ravintola Wanha Kasinossa, 13.9. Turun Linnateatterissa, 14.9. Kalliojärvi Jazz & Blues’ssa, 18.9. Joensuun Konservatoriossa, 19.9. Lappeenrannan Ravintola Kolmessa Lyhdyssä & 20.9. Espoon Sellosalissa.

Jukka Eskola Orquesta Bossa, Schema Records 2013.

Viisi tähteä.

Pertti Laesmaa