Lukuaika: 2 minuuttia

3 X nuoruus: Mikkokoo

Kiltti poika ehti reivata suuren maailman neonvaloissa vuosia, mutta todelliset haaveet alkoivat toteutua vasta vakavan sairaskohtauksen jälkeen.

Termejä door whore ja host voi olla hankala selittää ihmiselle, joka ei ole harrastanut klubbausta. Nämä olivat Mikko Karhun titteleitä hänen ollessaan olennainen osa 2000-luvun alun suurta electroclash- ja klubibuumia Lontoossa. Mikko toimi neljän vuoden ajan kaupungin kuumimman klubi-illan Nag Nag Nagin keulakuvana.

Nag Nag Nagissa Mikon työtä olivat pukeutuminen ja viihdytys. Klubilla oli legendaarisen tiukka ovipolitiikka. Sisään päästettiin vain Lontoon kiinnostavimmat ja luovimmat ihmiset, joukossa Kate Mossin, Björkin ja Yoko Onon kaltaisia tähtiä.

Mikko valaisee esimerkillä:

Mick Jagger yritti kerran sisään, mutta hän ei yksinkertaisesti mahtunut sinä iltana.”

Mikko soitti levyjä klubeilla ja houstasi satoja muitakin iltoja. Hän sai kasvonsa The Facen ja i.D:n kaltaisiin muotiraamattuihin ja inspiroi lukemattomia club kidsejä, jotka muuttivat maaseudulta metropoliin seksuaalisen vapauden, itseilmaisun ja yöelämän perässä. Lontoossa kaikki tunsivat Mikon ja Mikko tunsi kaikki, joilla oli jotain merkitystä.

Matka klubien tuhkimoksi oli kuitenkin pitkä. Mikko jätti kotikaupunkinsa Pieksämäen taakseen heti kun se oli mahdollista. 90-luvun alun Helsingistä viaton nuorimies löysi vihdoin kaipaamiaan luovia hengenheimolaisia.

Kokeiltuaan itseilmaisun ja pukeutumisen rajoja Plastic Pony -ryhmän performansseissa Mikko perusti kavereidensa kanssa bändin nimeltä 600 Pillua Tulessa.
Yhtye keikkaili vuoden ajan ahkerasti Helsingin Vanhalla, Tavastialla ja Bottalla.

Pillujen hajottua alkoi Helsinkikin tuntua Mikosta liian pieneltä. Suunta oli selvä.

”Kävin ekan kerran Lontoossa 15- vuotiaana. Se tuntui heti kodilta.”

Mikon ura Lontoon yökiitäjänä päättyi dramaattisesti vuonna 2007. Hän sai vakavan sairauskohtauksen, josta selvisi hengissä vain ihmeen kaupalla.

”Jouduin opettelemaan uudestaan kävelyn, kirjoittamisen, jopa puhumisen.”

Tällissä piili silti myös siunaus. Kuluttavaan yöelämään kyllästynyt Mikko sai kimmokkeen pyyhkiä pölyt lapsuuden muusikkohaaveistaan. Viime vuosina hän on
keskittynyt kokeellisen musiikin tekemiseen ja lavapersoonansa kehittämiseen.

Mikon debyyttilevy Gauzes ilmestyy syyskuussa.

www.mikkokoo.com

________________

3 X nuoruus

1. ”Katsoin Euroviisut ensimmäistä kertaa 6.4.1974. Viisujen avulla tajusin, että maailmaa on Pieksämäen ulkopuolellakin, ja se on täynnä jännittäviä paikkoja ja ihmisiä.”

2. ”Synnyin kuulovammaisena ja sain leikkauksen ansiosta osittain kuulon ollessani 7-vuotias. Leikkaus tehtiin Helsingissä. Ensimmäinen kerta isossa kaupungissa teki yhtä suuren vaikutuksen kuin kuuloni paraneminen.”

3. ”1990-luvun alussa olin mukana Plastic Pony -ryhmässä. Ponyt avarsivat käsitystäni ihmisen sukupuolirooleista ja niiden rajoituksista.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Janne Siironen

  • 2.9.2014