Lukuaika: 2 minuuttia

Hei Siri, kuka määrittelee ihmisoikeuteni?

Miapetra Kumpula-Natri

Instagram: @miapetrakumpula

Facebook: @kumpulanatri

Twitter: @miapetrakumpula

miapetra.fi

On aika näppärää kysyä Siriltä lähimmän pizzerian tai bussipysäkin sijaintia ilman näpyttelyä. Välittömästi kännykän näytölle ilmestyy lista ravintoloista tai kartta reittiohjeineen tai miellyttävä ääni kertoo vastauksen sekunnissa. Wow.

Tekoälyä hyödynnetään arkielämässä jo yllättävän paljon. Ääniohjattavien palvelujen lisäksi tekoälyä käytetään terveydenhuollossa syövän parantamisessa. Rahamarkkinoilla koneet ostavat ja myyvät osakkeita syötettyjen algoritmien mukaan. Valtion turvallisuutta voidaan tehostaa tekoälyyn perustuvalla rajavalvonnalla. Tekoälyä on kokeiltu myös sotatoimiin liittyvässä päätöksenteossa sekä nälänhädän ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Tekoälyksi määritellään oppiva ja päätöksiä tekevä ohjelmisto, joka muistuttaa ihmisen toimintaa. Kaikki perustuu valtavan suureen datamassaan, joka kerätään algoritmien laskennan pohjaksi. Tällä hetkellä kehitystä ohjaa taloudellisen hyödyn tavoittelu yhteiskunnallisen kokonaisedun sijaan. On arvioitu, että tekoälyn tuotto markkinoilla oli noin 125 miljardia euroa vuonna 2020. Iso motivaattori, mutta kuinka valjastaa kehitys ihmiskunnalle oleelliseen ja tärkeään?

Kaiken hyvän rinnalle esille on nostettava myös monet haasteet. Uudella teknologialla ei pidä tehdä kaikkea, mitä sillä voisi tehdä. Kuka päättää, mitä sillä kannattaa tehdä? Sillä monta innovaatiota tarvitaan vielä maailman ja ihmisten pelastamiseksi!

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja yksityisyyden suoja ovat joutuneet koetukselle, kun meistä kerätään koko ajan tietoja meidän siitä tietämättä. Esimerkiksi missä olit sillä hetkellä, kun katsoit jostain sivustolta tiettyä tuotetta? Lista detaljeista on uskomattoman pitkä. Näitä tietoja yhdistellään ja myydään, jotta markkinointia voidaan kohdistaa yhä tarkemmin.

Lapset ja nuoret ovat saman kohdennetun markkinoinnin kohteena. Tähän Euroopan parlamentin enemmistö halusi jo muutosta digitaalisten palvelujen säädösasetuksissa (DSA). Myös aikuisille kohdennetussa markkinoinnissa tulisi herkät tiedot, kuten terveys tai uskonto, suojata. Myös Yhdysvalloissa kongressissa on esitetty aloite, jossa kohdennettu mainonta kiellettäisiin.

Tekoälysovellutuksilla ei voi romuttaa yhteiskuntamme arvoja. Toisaalta kehitystä ei kannata pysäyttää, vaikka työrekryalgoritmien mennessä pieleen naisille on suositeltu matalapalkkaisempia töitä ja konekeskustelija oppi rasistiseksi tuskaisen nopeasti olemassa olevan datan pohjalta.

Perustana tulee olla ihmisoikeuksien kunnioitus ja vallan pitäminen demokratioilla, ihmisillä. Järjestelmien vastuullisuutta voi arvioida vain paremmalla läpinäkyvyydellä. Syksyllä otettiin hieno askel tähän suuntaan, kun UNESCO ja YK:n kaikki 193 jäsenmaata hyväksyivät ensimmäisen asiakirjan tekoälyn eettisistä suosituksista. Syksyllä myös Unicef hyväksyi ohjeet tekoälyn hyödyntämiseen lasten oikeudet huomioivalla tavalla. OECD on tuottanut suositukset tekoälyn hyödyntämiselle ihmisoikeuksia ja demokraattisia arvoja. Ja nyt: EU valmistelee maailman ensimmäistä tekoälylakia. Ilo olla mukana tekemässä tuota lainsäädäntöä – parempaa tulevaisuutta!

Miapetra Kumpula-Natri

europarlamentaarikko (sd.)

miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

www.miapetra.fi   

Twitter @miapetrakumpula    

www.facebook.com/miapetra

  • 18.2.2022
  • Kirjoittanut voima