Lukuaika: < 1 minuutti

Ehdokas on demokratian sankari

Silvia Modig

Instagram: @silviamodig

Facebook: @silviamodig

Twitter: @silviamodig

silviamodig.fi

Tätä kirjoittaessani eduskuntavaalit ovat täydessä käynnissä. Julkaisun hetkellä kisa on kääntymässä viimeiselle suoralle ja ehdokkaat etsivät voimia loppukiriin. Olen itse ollut vuodesta 2008 lähtien ehdolla lähes kaikissa vaaleissa. Tänä vuonna, kun katson eduskuntavaaleja vain äänestäjän silmin, on kunnioitukseni ehdolle lähteneitä kohtaan entistäkin korkeampi.

Vaalit ovat itseisarvo. Jokainen ehdokas, joka lähtee mukaan sitoutuen parlamentaariseen toimintaan, on demokratian sankari. Riippumatta ehdokkaan vaalituloksesta on hän ehdokkuudellaan ja kampanjallaan muokkaamassa poliittista agendaa ja vaikuttamassa keskusteluun siitä, millaista tulevaisuutta haluamme rakentaa. Lasten harrastuksista tuttu lausahdus, tärkeintä on että osallistut, pitää paikkansa myös vaaleissa.

Vapaat vaalit eivät ole itsestäänselvyys. Kyselyiden perusteella tiedämme, että moni kieltäytyy ehdokkuudestaan, koska ei halua altistaa itseään sille vihamielisyydelle, jota politiikassa toimiva pahimmillaan kohtaa. Häirintä on vahvasti sukupuolittunutta ja se kohdistuu erityisesti nuoriin naisiin ja vähemmistöjen edustajiin. Jos useampi ihminen kieltäytyy ehdokkuudesta pelon takia, on meidän pakko kysyä, toteutuuko demokratia kuten sen kuuluisi? Vapaat vaalit lähtevät siitä, että jokainen voi halutessaan vapaasti asettua ehdolle.

Vaalihäirintää tulee silti valitettavasti esiintymään tälläkin kertaa. Jo neljä vuotta sitten monet ehdokkaat kertoivat kohdanneensa häirintää enemmän kuin ennen. Vaalihäirintään pitää olla nollatoleranssi, koska se on hyökkäys vapaata yhteiskuntaa kohtaan. Vapaat vaalit ovat toimivan oikeusvaltion kulmakivi, ja yritykset hiljentää pelolla tulee torjua määrätietoisesti.

Naisten ja vähemmistöjen oikeudet ovat kuin kanarialintu. Historiasta tiedämme, että kun ne ovat uhattuna, ovat kylmät tuulet yltymässä. Tämä kehitys on nähtävissä myös EU:n sisällä. Ne maat, joissa naisten ja vähemmistöjen oikeuksia on kavennettu ”perinteisiin” ja ”kristillisiin” arvoihin vedoten, ovat myös niitä maita, joissa oikeusvaltiota on heikennetty ja joissa vapaisiin vaaleihin suhtaudutaan ylimalkaisesti. Naisten ja vähemmistöjen oikeuksien toteutuminen kulkee käsi kädessä demokratian toteutumisen kanssa. Siksi naisiin ja vähemmistöihin kohdistuva häirintä on todellinen uhka vapaalle yhteiskunnallemme.

Sinä ehdokas tai tukiryhmäläinen, kiitos! Kiitos kun laitoitte itsenne likoon ja mahdollistitte kansanvallan toteutumisen. Olette demokratian sankareita!

  • 14.3.2023
  • Kirjoittanut voima