Israelin tuhoamia Lääkärit ilman rajoja -järjestön autoja. Kuva: Lääkärit ilman rajoja

YhteiskuntaKirjoittanut voima

Asekaupat Israelin kanssa tukevat palestiinalaisten kansanmurhaa

Uusi kansalaisaloite vastustaa asejärjestelmien hankkimista Israelista.

Lukuaika: 2 minuuttia

Asekaupat Israelin kanssa tukevat palestiinalaisten kansanmurhaa

Israelin tuhoamia Lääkärit ilman rajoja -järjestön autoja. Kuva: Lääkärit ilman rajoja

VieraskirjaVieraskirja

Tällä blogikanavalla vierailevat kirjoittajat tarttuvat ajankohtaisiin aiheisiin.

Moni on pohtinut viimeisen puolentoista vuoden aikana, miten voisi tukea palestiinalaisia. Neuvottomuuden iskiessä voi rohkaistua pitkästä toiminnan jatkumosta, sillä järjestöt ja ruohonjuuritason toimijat ympäri maailman ovat kamppailleet palestiinalaisten ihmisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien puolesta jo vuosikymmeniä. 

Yksi tehokkaaksi osoittautunut muutoksen ajuri on vuonna 2005 alkunsa saanut palestiinalaisjohtoinen BDS-liike. Itsenäisistä toimijoista koostuvan liikkeen tavoitteena on katkaista Israelin apartheid-hallituksen taloudellinen, poliittinen ja kulttuurinen tuki erityisesti yrityksiin vaikuttamalla. Keinoina ovat boikotointi (boycott), sijoitusten pois vetäminen (divestment) ja pakotteet (sanctions). Suomeen BDS-liikkeen kampanjoita on tuonut Sumud – Suomen Palestiina-verkosto. 

Israelin palestiinalaisiin kohdistama kansanmurha on korostanut tarvetta tarkastella kotimaisia kytköksiä Israelin valtioon ja siihen linkittyviin yrityksiin. Israel on näkyvä toimija erityisesti puolustusteknologian saralla. Suomen pitkäaikainen sotilaallinen yhteistyö Israelin kanssa on syventynyt miehityksestä, asuttajakolonialismista ja apartheid-järjestelmästä huolimatta. Se jatkuu myös kansanmurhan keskellä.

Suomi tekee puolustushankintansa tarjouskaupalla, jossa pääkriteerejä ovat hinta, suorituskyky ja huoltovarmuus. Prosessi ohittaa merkittäviä poliittisia kysymyksiä ihmisoikeuksista ja olosuhteista, joita kaupoilla tuetaan. Näiden kysymysten tärkeys on jo tunnistettu aseviennissä, jota säädellään laissa kansallisesti ja kansainvälisesti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

On aika ulottaa asekauppojen sääntely myös puolustustarvikkeiden hankintaan. Sumud tekee Oikeutta ei aseita -kampanjallaan työtä, jotta kansalaisaloite puolustushankintojen sääntelystä saisi tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta kasaan ja etenisi eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen myötä Suomi ottaisi asehankinnoissaan jatkossa huomioon hankintamaan ihmisoikeustilanteen ja mahdolliset sotarikokset.

Erilaisten lomakkeiden allekirjoittaminen voi tuntua pieneltä. Tunne ei tule tyhjästä: yksittäisillä teoilla on niukasti vaikuttavuutta, ellei niistä kasva laajempi liike. Liikettä ei kuitenkaan synny ilman joka ikistä pientä askelta ja allekirjoitusta.

Nimien kertymisen kansalaisaloitteeseen ei pitäisi jäädä kiinni yleisestä mielipiteestä. Fingon tilaaman kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa talouspakotteita Israelille ja maan johdon asettamista syytteeseen sotarikoksista. Kansalaisaloitteessa on kyse juuri taloudellisen tuen pois vetämisestä ja kansainvälisen oikeuden tavoitteisiin sitoutumisesta. 

Suomi käyttää puolustusmenoihin huomattavan osan budjetistaan. On meidän kaikkien asia miettiä, mitä niillä rahoilla tuetaan. Juuri nyt Suomen asehankinnat rahoittavat kansanmurhaa. 

Kirjoittajat kuuluvat Sumud – Suomen Palestiina-verkostoon ja ovat Laki särmään -kampanjan aktiiveja. Järjestö kerää huhtikuun 22. päivään asti allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen puolustushankintojen sääntelystä.

  • 26.3.2025
  • Kirjoittanut voima