Luovia aloja koskevaa lainsäädäntöä yhdenmukaistetaan EU:n alueella. Tekijänoikeusdirektiiviin perustuvan uuden tekijänoikeuslain pitäisi parantaa luovan työn tekijöiden asemaa.
Tekijänoikeusjärjestöjen, kuten Teoston ja Kuvaston, mukaan hallituksen esitys ei vastaa direktiivin vaatimuksia eikä tarkoitusta, vaan se loisi Suomeen aivan omanlaistaan tekijänoikeuslainsäädäntöä, joka heikentää luovien tekijöiden asemaa. Esityksen ongelmat koskevat esimerkiksi teosten sähköistä jakamista alustoilla, opetuskäyttöä sekä tekijänoikeuden ja taideteoksen omistamisen yhteyttä.
Alustoista ja opetuskäytöstä kiistaa
Direktiivi esimerkiksi määrää, että tekijänoikeudellista aineistoa levittävät alustapalvelut, kuten Youtube ja Facebook, tuodaan tekijänoikeudellisten velvoitteiden piiriin. Lainsäädännön puutteita ja monopolistisia otteita hyödyntämällä palvelut ovat voineet hyötyä luovasta työstä maksamatta tekijöille.
“Hallituksen esitys tekijänoikeuslaiksi on kuitenkin muotoiltu niin, että direktiivin tarkoitus ei selvästi toteudu. Lakiesityksessä on kaikenlaisia ehtoja ja varauksia, jotka käytännössä edelleen mahdollistavat tekijänoikeusmaksujen väistämisen”, kertoo taiteilija Jaakko Rustanius Kuvastolta.
Järjestöt kritisoivat myös sidosryhmäkuulemisten ja vaikutusarvioinnin puutteita lain valmistelussa.
“Esitykseen on sidosryhmiä kuulematta lisätty teosten niin sanottu pakko-otto opetus- ja tutkimuskäyttöön”, Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen toteaa. ”Suomessa on toimiva lisensointikäytäntö, jolla opetusministeriön kanssa neuvotellen teosten käyttöä lisensoidaan näihin tarpeisiin. Esityksen mukaista pakko-ottoa ei tarvita, vaan sopimukseen perustuvien mallien tulisi jatkossakin olla ensisijaisia, ja rajoituksia käytettäisiin vain mikäli saatavilla ei ole lisenssiä.”
Tekijänoikeus ja teos menevät sekaisin
Esityksen mukaan kokoelmien teoksilla olisi erilainen tekijänoikeudellinen asema sen mukaan, miten niitä on siirretty eteenpäin. Esimerkiksi lahjoituksena annetut teokset olisivat “poistuneet kaupallisesta jakelusta” ja siten tekijänoikeuskorvausten ulkopuolella.
“Lainsäätäjä tuntuu sekoittavan teoskappaleen ja teoksen tekijänoikeuden keskenään, vaikka tuo erottelu on ihan tekijänoikeuden perusasioita”, Kuvaston Rustanius ihmettelee.
Rustanius toivoo, että lakiesityksen ongelmissa kyse on erheistä, jotka korjataan, eikä luovien tekijöiden aseman tahallisesta heikentämisestä.
“Ihmettelen, että vasemmistolaisin hallitus pitkään aikaan saa aikaiseksi lakiesityksen, joka ajaa näin tiukasti kansainvälisten pääomasijoittajien ja miljardöörien asiaa luovan työn tekijöiden kustannuksella. Toivon, että kyse on kiireessä tapahtuneesta harhailusta, jonka poliitikot tajuavat panna järjestykseen, kun se heidän pöydälleen tulee.”