Islamia Queeristi -elokuvasarja nähdään tänä vuonna Cinema Orionissa.
Sarjan elokuvat käsittelevät tabuja ja rikkovat normeja: elokuvat kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvien aiheiden lisäksi muun muassa naisten itsemääräämisoikeudesta ja avioliiton ulkopuolisesta raskaudesta kulttuurissa, jossa se on pääsääntöisesti tuomittua. Kevään sarjassa näytetään kuusi elokuvaa.
Islamia Queeristi -hanke haluaa lisätä ymmärrystä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden huomioivista islamin tulkinnoista. Koneen säätiön rahoittaman kolmevuotisen hankkeen tuottaa Wisam Elfadlin ja Mire Mrouén perustama Wasla-kollektiivi. Wasla on ensimmäinen LHBTIQ-inklusiivisten islamin tulkintojen näkyvyyttä edistävä kollektiivi Suomessa.
Elfadl kertoo, että elokuvasarja on suunnattu erityisesti muslimitaustaisille nuorille Suomessa.
”Meiltä meille -periaatteella”, hän tiivistää. ”Fokuksemme on: mitä tarjota muslimitaustaiselle nuorelle Suomessa, joka ei näe muslimitaustaisia näyttelijöitä? Minkälaisia rooleja heillä on ja minkälaisia tarinoita heistä kerrotaan?”
Elfadlin mukaan sarjan elokuvat voivat avata keskustelua laajemmin esimerkiksi seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvistä aiheista, joista ei puhuta muslimimaissa tai muslimiyhteisöissä Suomessa. Elokuvat tarjoavat toisenlaisia tarinoita ja uusia väyliä keskustella omasta kulttuurista ja uskonnosta ympäristössä, jossa tila olla oma itsensä voi olla ahdas.
”Yritämme laajentaa kuvaa muslimeista ja sitä, kuka voi olla muslimi”, Elfadl sanoo. Muslimi voi olla myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustaja.
Elokuvasarjalla halutaan myös kouluttaa: kollektiivi kuratoi tehtäväpaketteja ja oheisohjelmaa erityisesti koululaisryhmiä varten. Tehtäväpaketit auttavat kasvattajia keskustelemaan elokuvista oppilaidensa kanssa erityisesti kolonialismia purkavasta näkökulmasta.
Tehtävät auttavat myös ihmisiä käymään läpi elokuvissa käsiteltäviä teemoja. Sarjalla on nimittäin paljon annettavaa muillekin kuin muslimeille. Elfadl toivoo, että elokuvien kautta katsoja alkaa käydä keskusteluja itsensä kanssa ja pohtia asemaansa esimerkiksi valkoisena ihmisenä.
”Nuorten kanssa tehdään kovasti töitä mediakasvatuksessa, mutta käyvätkö aikuiset tätä keskustelua? Sitä toivon”, Elfadl pohtii.