Elokuva, UskontoKirjoittanut Pinja NikkiKuvat Mire Mroué

Monimuotoisesti muslimeista: elokuvasarja tarjoaa musliminuorille uusia väyliä käsitellä kulttuuriaan ja identiteettiään

Elokuvasarja laajentaa kuvaa muslimeista ja herättelee katsojaa miettimään omia etuoikeuksiaan.

Lukuaika: 2 minuuttia

Monimuotoisesti muslimeista: elokuvasarja tarjoaa musliminuorille uusia väyliä käsitellä kulttuuriaan ja identiteettiään

Mire Mroué: The World Within Her

Islamia Queeristi -elokuvasarja nähdään tänä vuonna Cinema Orionissa.

Sarjan elokuvat käsittelevät tabuja ja rikkovat normeja: elokuvat kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvien aiheiden lisäksi muun muassa naisten itsemääräämisoikeudesta ja avioliiton ulkopuolisesta raskaudesta kulttuurissa, jossa se on pääsääntöisesti tuomittua. Kevään sarjassa näytetään kuusi elokuvaa.

Islamia Queeristi -hanke haluaa lisätä ymmärrystä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden huomioivista islamin tulkinnoista. Koneen säätiön rahoittaman kolmevuotisen hankkeen tuottaa Wisam Elfadlin ja Mire Mrouén perustama Wasla-kollektiivi. Wasla on ensimmäinen LHBTIQ-inklusiivisten islamin tulkintojen näkyvyyttä edistävä kollektiivi Suomessa.

Elfadl kertoo, että elokuvasarja on suunnattu erityisesti muslimitaustaisille nuorille Suomessa. 

mainos

”Meiltä meille -periaatteella”, hän tiivistää. ”Fokuksemme on: mitä tarjota muslimitaustaiselle nuorelle Suomessa, joka ei näe muslimitaustaisia näyttelijöitä? Minkälaisia rooleja heillä on ja minkälaisia tarinoita heistä kerrotaan?”

Elfadlin mukaan sarjan elokuvat voivat avata keskustelua laajemmin esimerkiksi seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvistä aiheista, joista ei puhuta muslimimaissa tai muslimiyhteisöissä Suomessa. Elokuvat tarjoavat toisenlaisia tarinoita ja uusia väyliä keskustella omasta kulttuurista ja uskonnosta ympäristössä, jossa tila olla oma itsensä voi olla ahdas.

”Yritämme laajentaa kuvaa muslimeista ja sitä, kuka voi olla muslimi”, Elfadl sanoo. Muslimi voi olla myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustaja.

Elokuvasarjalla halutaan myös kouluttaa: kollektiivi kuratoi tehtäväpaketteja ja oheisohjelmaa erityisesti koululaisryhmiä varten. Tehtäväpaketit auttavat kasvattajia keskustelemaan elokuvista oppilaidensa kanssa erityisesti kolonialismia purkavasta näkökulmasta. 

Tehtävät auttavat myös ihmisiä käymään läpi elokuvissa käsiteltäviä teemoja. Sarjalla on nimittäin paljon annettavaa muillekin kuin muslimeille. Elfadl toivoo, että elokuvien kautta katsoja alkaa käydä keskusteluja itsensä kanssa ja pohtia asemaansa esimerkiksi valkoisena ihmisenä.

”Nuorten kanssa tehdään kovasti töitä mediakasvatuksessa, mutta käyvätkö aikuiset tätä keskustelua? Sitä toivon”, Elfadl pohtii.

Islamia Queeristi -hankkeen erikoissarja

Cinema Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki
Näytöksiä ja oheisohjelmaa läpi kevään. Ensimmäisten näytösten piti olla 26.–27.2.2021, mutta näytökset siirtyvät koronarajoitusten takia.
Hankkeen ja Cinema Orionin yhteistyö jatkuu vuoden loppuun.

Seuraa tiedotusta ja koronaepidemian erikoisjärjestelyjä: cinemaorion.fi & islamiaqueeristi.fi

 

Abdulla Al Kaabi: Only Men Go to the Grave (Yhdistyneet arabiemiirikunnat, 2016)

Yllättäen kuollut, sokea äiti vie mukanaan hautaan salaisuuden, jonka kertomisen hän oli jo ehtinyt aloittaa tyttärilleen. Tyttäret yrittävät kaivaa salaisuutta esiin perhejännitteiden kasvaessa kolmepäiväisissä hautajaisissa.

 

Mai Masri: 3000 Nights (Palestiina, Ranska, Jordania, Libanon, 2015)

Elokuva kertoo palestiinalaisesta opettajasta Layalasta, joka huomaa olevansa raskaana istuessaan kahdeksan vuoden tuomiota israelilaisessa vankilassa. Hän synnyttää lapsen vankilassa, ja pyrkii suojelemaan lastaan, pysymään hengissä ja ylläpitämään toivoa.

Amjad Abu Alala: You Will Die at Twenty (Sudan, 2019)

Muzamilin on ennustettu kuolevan 20-vuotiaana. Elokuva seuraa hänen kasvutarinaansa jatkuvasti häämöttävän kuoleman ja ylihuolehtivaisen yksinhuoltajaäidin kanssa. Muzamilista tulee utelias sitä kohtaan, mitä äidin asettamien rajojen ulkopuolelta löytyy.

Katso sarjan kaikkien elokuvien esittelyt Cinema Orionin sivuilta.