KirjallisuusKirjoittanut Tuomas Rantanen

Pitkän linjat taloustoimittajat listaavat uutuuskirjassaan vaarallisia yhtiöitä

Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä -teos esittää uskottavasti, miten ennennäkemättömän suuriksi kasvaneet megayritykset ovat ihmiskunnalle ja planeetalle vaarallisia.

Lukuaika: 2 minuuttia

Pitkän linjat taloustoimittajat listaavat uutuuskirjassaan vaarallisia yhtiöitä

Pitkän linjan taloustoimittajat Juha-Pekka Raeste ja Hannu Sokala ovat tehneet järkälemäisen teoksen nykykapitalismin keskeisistä toimijoista, mekanismeista ja tulevaisuuden uhkakuvista.

Kirjan otsikossa mainittu ajatus yhtiöiden vaarallisuusjärjestyksestä on tarkoituksellisen provosoiva. Jo esipuheessa kirjoittajat kertovat valinneensa yritykset enemmän journalistisen kiinnostuksensa perusteella kuin millään tutkimuksellisella kriteeristöllä. Toisaalta monilta toimialoilta on havainnollisuuden vuoksi poimittu vain yksi yritys edustamaan koko toimialan tilaa.

Tämä keinotekoinen, mutta samalla havainnollinen tarkastelutapa saa monimutkaisen globaalikapitalistisen rakenteen avautumaan lukijalle kiinnostavalla ja jännittävällä tavalla. Kirjaa voi lukea vaikka yhtiö kerrallaan itse haluamassaan järjestyksessä.

Vaikka listaukseen on päässyt useimmille lukijoille ennestään vieraampia suuruuksia, ne perinteiset epäillyt löytyvät myös. Esimerkiksi Coca-Cola saa kantaakseen maailman eniten muoviroskaa synnyttävän brändin arvon. Ikea puolestaan esitellään innovatiivisen logistisilla, markkinoinnillisilla ja epäeettisillä ratkaisuillaan asemaansa nousseeksi yritykseksi. Vastaavasti kyyti- ja ruokavälityspalveluja tarjoava Uber on päätynyt teokseen alustatalouden ja oman yritysvastuunsa työntekijöiden harteille siirtämisen koulumestarina, Ryanair maailmaa tuhoavan halpalentoliikenteen pioneerina ja Walt Disney Company keskittyneen viihdeteollisuuden yhtenä pääpahiksena.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Merkille pantavaa on uuden tietoteknologian tunnetuimpien jättien kuten Applen, Facebookin, Amazonin ja – kaikista yrityksistä vaarallisimmaksi noteeratun – Googlen asema listan kärkipäässä. Niiden rinnalle tekijät haluavat nostaa myös näiden kiinalaiset haastajat Alibaban ja Tencentin. Rinnastus avaa kirjassa tärkeän pohdinnan siitä, miten maailmanhallinnan tulevaisuuden kannalta Kiina on paljon ratkaisevammassa asemassa kuin usein ymmärretään.

Teos esittää uskottavasti, miten nämä ennennäkemättömän suuriksi kasvaneet megayritykset ovat ihmiskunnalle ja planeetalle vaarallisia. Niiden läpi kulkevat rahavirrat ja yksityiskohtainen tieto aivan kaikesta ja kaikista tekee niiden vallasta suurempaa kuin millään demokraattisesti valituilla johtajilla on. Niiden koko ajan kehittyvät keksinnöt mahdollistavat mielikuvituksellisella tavalla niin poliittisten kuin taloudellisten päätöksentekoprosessien manipulaation ja yhteiskunnallisten vapauksien turmelemisen.

Ehkä oleellisinta on ymmärtää, että nämä yritykset eivät tee tätä kaikkea viedäkseen maailmaa mihinkään tiettyyn suuntaan, vaan tehdäkseen tällä kaikella rahaa. Oheisvaikutuksista piittaamatta.

Juha-Pekka Raeste & Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä
Nemo, 2020, 528 sivua