Hero, Tapanila 1999. Kuva: Antti Kalakivi
Mitä iistimpää sitä siistimpää. Nyt ei kuitenkaan jäädä Kontulaan vaan jatketaan matkaa E18-moottoritietä syvälle itään. Kotkaan. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna kaupungissa järjestetään Graffest-tapahtuma, jossa pääosassa on graffiti sen eri muodoissa. Tapahtumassa nähdään myös hämmentävän paljon liikkuvaa kuvaa helsinkiläisestä graffitista ja katukulttuurista 30 vuoden ajalta.
Festivaaleilla esitetään kolme dokumenttielokuvaa. Kaksi niistä kuvaa enemmän syrjäytymistä ja elämän rosoisempia puolia. Rap-artistina tunnetun Johannes ”Jontti” Suomisen ja Antti Hietasolan Kallio Helsingissä -dokumentissa kuvataan Kallion kaupunginosan värikästä ja rankkaakin paikalliskulttuuria ja sen kehitystä vuosien varrella. Karuselli on puolestaan Mikko Laaksosen ohjaama koillis-Helsinkiin sijoittuva dokumentinomainen “syrjäytymishupailu”. Se dokumentoi hyvinvointivaltion kääntöpuolta jossa uhrit ovat syyllisiä ja päinvastoin.
Kallio Helsingissä -dokumentin traileri.
Aleksi Pohjavirran Uudet diktaattorit – stadilaisen graffitin arkeologia 1986-2010 esittelee helsinkiläisen graffitin historiaa. Aikalaiskommentaattorien puheita tuetaan arkistomateriaalilla, jota on haalittu kasaan pöytälaatikkoihin ja kellarikoppeihin puolittain unohdetuista vanhoista valokuvista.
Graffitikulttuuri on jopa hämmentävän hyvin dokumentoitua suhteutettuna siihen miten vähän omista maalauksista on kaduilla kailotettu. Valokuvat luvatta tehdyistä töistä on pidetty visusti jemmassa ettei niitä voisi käyttää esimerkiksi oikeudessa todistusaineistona. Voiman julkaisemaan, Antti Kalakiven Perintö – Helsinki-graffitia vuosilta 1992-2017 -kirjaan on niin ikään koottu vanhoja valokuvia omista arkistoista ja maustettu niitä tekijöiden elämänmakuisilla haastatteluilla.
Nyt Graffesteillä nähdään ensimmäistä kertaa Perintö-kirjan ympärille rakentunut diashow, jossa Kalakivi esittelee osittain ennen julkaisemattomia diakuviaan vuosituhannen vaihteesta. Esitykseen kuuluu myös äänimaailma joka on koostettu kirjassa olevista tarinoista ja musiikista. Tarinat on alunperin luettu Bassoradion Hikinen iltapäivä -ohjelmassa ja osa taas on tekijän myöhemmin itsensä nauhoittamia.
Diashowssa esitettävistä kuvista osa on ensimmäistä kertaa esillä missään. Diat ovat olleet 20 vuotta arkistoituna eikä niitä ole edes aikaisemmin asetettu diakehyksiin. Tekijä onkin varsin tyytyväinen saadessaan esittää näitä harvinaisia kuvia nollatoleranssin ajalta. Analogisena formaattina diat ovat nykyään harvinainen tapa esittää kuvaa. Monelle nykynuorelle ylipäätään koko formaatti saattaa olla tuntematon.
”Siistiä saada vihdoin näitä tuotua esille tuollaisessa teatterimiljöössä. Tämäkin on vain hyvin pieni murto-osa kuvista joita on tullut otettua. Olisi hienoa jos näitä voisi näyttää vielä jossain muuallakin ettei tämä jäisi vain tähän kertaan,” Kalakivi sanoo.
Uudet diktaattorit -dokumentin traileri.
Lisäksi tapahtumaan on pystytetty vuoden 2016 graffitin Suomen mestarin KISSin pop-up tatuointipiste ja graffitinäyttely. Tapahtuman aikana kuullaan myös Juhani Saksikäden musiikkia ja nähdään paikallisten taiteilijoiden graffitiseinä. Illan päätteeksi järjestetään jatkoklubi jossa esiintyy muun muassa rap-artisti Laineen Kasperi.
Graffest on Joutomaafestin ja Mennää Jonnee -baarifestareiden yhdessä järjestämä maksuton tapahtuma. Nelosteatterin tapahtuma on ikärajaton (dokumenttielokuvia ei suositella perheen pienimmille) ja Pub Jaakko V:n jatkoklubi on K18.
Graffest. Nelosteatteri (Satamakatu 4) klo 16-22, Pub Jaakko V (Kirkkokatu 10). 25.10. Kotka.