Valtio otti elokuvafestivaalit valvontaansa Venäjällä.
Suomen elokuvasäätiö aikaistaa Pietarissa vuosittain järjestettävää Suomalaisen elokuvan viikkoa. Syynä on lainmuutos, joka vaikeuttaa jatkossa Venäjän elokuvafestivaalien mahdollisuuksia valita itsenäisesti ohjelmistonsa.
Kesän aikana kiirehditty laki asettaa maan elokuvafestivaaleilla esitettävät elokuvat valtion ennakkotarkastuksen alaisuuteen. Ennakkotarkastusta ei lain mukaan tarvita, mikäli elokuvafestivaali on päässyt maan hallituksen hyväksymälle kansainvälisten elokuvafestivaalien listalle. Laki tulee voimaan marraskuun kolmas päivä.
”Elokuvasäätiöllä on perinteisesti Pietarissa vuosittain marraskuussa Suomalaisen elokuvan viikko.” kertoo Lasse Saarinen Suomen elokuvasäätiöstä.
”Tänä vuonna sitä päädyttiin aikaistamaan lokakuun loppuun. Ratkaisu oli välttämätön, jotta ehdimme järjestää tapahtuman ennen lain voimaantuloa. Käytännössä elokuvat olisi ollut mahdoton saada ja toimittaa tällä aikataululla kulttuuriministeriölle arvioitavaksi”.
”homoseksuaalisuuteen myönteisesti suhtautuvat tai ortodoksiutta kritisoivat elokuvat eivät todennäköisesti enää näy.”
Mitä lakimuutos todella tarkoittaa, ja kuinka jyrkästi sitä lopulta sovelletaan, on vielä arvailun varassa – yhtä lailla venäläisille kuin suomalaisille alan toimijoille.
Käytännössä laki mahdollistaa elokuvien ennakkosensuurin.
”Kukaan ei oikein keksi muutokseen muuta järjellistä syytä, kuin että sillä halutaan estää esimerkiksi moraalisesti arveluttavien elokuvien näyttäminen tai yhteiskuntaa vääränlaisesti kritisoivat elokuvat. Toisin sanoen esimerkiksi homoseksuaalisuuteen myönteisesti suhtautuvat tai ortodoksiutta kritisoivat elokuvat eivät todennäköisesti enää näy”, Saarinen arvioi.
Venäjän kulttuuriministeriön mukaan hallitus päättää jatkossa vuosittain, mitkä festivaalit pääsevät kansainvälisten festivaalien listoille ja millä kriteerein. Ministeriö selittää lakimuutosta sillä, että nykyisen lain piirissä venäläiset elokuvat tarvitsevat luvan festivaaleilla esittämiseen, mutta kansainväliset eivät. Lakimuutos on ministeriön mukaan suunnattu hälventämään tätä epäsuhtaa.
Erikoisuuksia lakimuutoksesta ei puutu. Se muun muassa rajoittaa festivaaleilla näytettävien elokuvien esitysajan maksimipituudeksi kymmenen päivää. Tuona aikana elokuvan saa esittää ainoastaan kahdesti.
”Mielenkiintoista laissa on myös maininta elokuvahistoriasta. Ennen vuotta 1947 julkaistujen elokuvien esittäminen pitää myös jatkossa hyväksyttää valtiolla”, Saarinen hämmästelee.
Laki tekee vanhojen elokuvien retrospektiivit käytännössä lähes mahdottomiksi. Aiemmin lakiin tehdyn muutoksen mukaan kirjastoille, museoille ja vastaaville instituutioille myönnettiin avoin lupa esittää tahtomiaan historiallisia elokuvia. Vaateena tosin on, että elokuvat ovat vähintään 70 vuotta vanhoja.
Laki määrää myös sen, että mikäli elokuvafestivaalilla on kilpailuohjelma tai tuomaristo, niin esityslupaa ei tarvita. Saarinen epäilee Moskovan elokuvafestivaaleilla olevan tässä kohden vaikuttimensa Kremliin.
”Eihän sinne kukaan enää lähettäisi leffoja, jos siihen tulisi väliin joku viranomainen määrittelemään, mitkä elokuvat saavat olla mukana kilpailussa.”
Tietotoimisto RIA Novostin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan uusi laki ei ole este isoille toimijoille, mutta sen sijaan se vaarantaa pienten festivaalien olemassaolon. Saarinen on samaa mieltä.
Venäjän kulttuuriministeriö on lisäksi ehdottanut valtion elokuvarahaston määräysvallan siirtämistä maan hallitukselle. Tällä hetkellä rahasto määrää itse johtonsa ja päättää rahoituksen ohjauksesta. Ministeriön ehdotuksessa jatkossa päätökset tekisi maan hallitus. Lisäksi hallitus nimittäisi jatkossa myös rahaston johtajan ja rahaston hallituksen jäsenet omilta listoiltaan.