YhteiskuntaKuvat Elsa Piela

­Tuhopolttoja ja lavastuksia Venäjällä

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin toimistoa kohdanneet vaikeudet eivät vaikuta sattumilta vaan yrityksiltä vaikeuttaa tahon työtä.

Lukuaika: 2 minuuttia

­Tuhopolttoja ja lavastuksia Venäjällä

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin toimistoa kohdanneet vaikeudet eivät vaikuta sattumilta vaan yrityksiltä vaikeuttaa tahon työtä.

Tammikuun 17. päivänä venäläisen ihmisoikeusjärjestö Me­morialin toimisto tuhoutui täysin tulipalossa Nazranissa Ingušian tasavallassa. Venäjän Pohjois-Kaukasiassa sijaitsevan Nazranin toimiston johtaja Timur Akiev, kertoi Voimalle puhelimitse, että kyseessä oli tuhopoltto. Valvontakameran nauhalle taltioitui kaksi miestä, jotka murtautuivat toimistoon kanisterin kera juuri ennen tulipalon syttymistä.

Akiev uskoo, että tuho­poltta­jien motiivit liittyvät järjestön toimintaan Tšetše­niassa.

Ennen tuhopolttoa, tammikuun 9. päivänä, poliisi pysäytti ja pidätti Oyub Titievin, Memorialin Tšetšenian toimintojen johtajan. Häntä pidettiin eristettynä seitsemän tuntia: poliisi esitti uhkauksia hänen perhettään kohtaan, mikäli hän ei tunnustaisi syyllisyyttään huumausainerikokseen. Samana iltana poliisit kävivät Titievin kotona etsimässä hänen poikaansa ja veljeään ja suorittivat kotietsinnän.

Tammikuun 11. päivänä tuomioistuin määräsi Titievin kahden kuukauden mittaiseen tutkintavankeuteen ja nosti syytteet laajamittaisesta huumausainerikoksesta. Titiev kertoo, että todisteena käytetyt huumeet oli pantu hänen autoonsa pidätyksen yhteydessä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Titiev on Memorialissa vastuussa laajasta ihmisoikeustutkimuksesta, jossa selvitetään Tšetšeniassa tapahtuneita nuorten katoamisia. Akievin mukaan Titievin rooli tutkimuksessa on elintärkeä.

”Oyub on meistä se, jolla on kontaktit kadonneiden perheisiin ja jolla on heidän luottamuksensa. Tämä pidätys on osa Tšetšenian johdon kostoa.”

Oyub Titiev lähetti asianajajansa Pjotr Zaikinin välityksellä presidentti Vladimir Putinille avoimen kirjeen, jossa hän muun muassa toteaa: ”Teidän täytyy ymmärtää, että mikäli tšetšenialaiset kuulustelijat saavat minusta tunnustuksen ulos, se on saatu kiduttamalla.”

Tammikuun 22. päivänä Zaikinin auto poltettiin hänen kotinsa edustalla Dagestanissa.

Memorialian Nazranin-toimistoa johtava Akiev kertoi, että tulee tekemään kollegoineen kaikkensa, jotta Titievin syytteet kumotaan. Tuhoutunut toimisto kuitenkin vaikeuttaa tätä työtä.

”Meiltä menee ainakin kuukausi–puolitoista toimiston korjaamiseen. Emme siltikään aio antaa periksi.”

Titieviä vastaan tekaistut todisteet ja Memorialin toimiston tuhoamisen voi nähdä Tšetšenian johdon yrityksenä raivata pois pelistä kaikki maan presidentti Ramzan Kadyrovia kritisoivat tahot. Samaa huumesyytetekniikkaa käytettiin vuonna 2014 myös Ruslan Kutaevia vastaan, joka järjesti Tšetšenian historiaa käsitelleen konferenssin vastoin presidentti Kadyrovin käskyä. Kutaev tuomittiin neljän vuoden vankeuteen. Vuonna 2016 tšetšenialainen journalisti Zhalaudi Geriev tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen samankaltaisin syyttein.

Vuonna 2015 Kidutuksen vastaisen komitean toimisto Nižni Novgrodissa tuhottiin polttamalla.

Myös ihmisoikeusaktivisti ja vuonna 2010 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi ehdolla ollut Svetlana Gannuškina kommentoi tapahtunutta Voimalle.

”Ei ole syytä epäillä ketään muuta kuin Kadyrovin apureita tästä hyökkäyksestä. Tässä on kaikki heille ominaisen toiminnan tunnusmerkit. Surullista kyllä Kadyrovin toimintaan kykenee vaikuttamaan ainoastaan Putin, ja hän on vaikuttanut tyytyväiseltä siihen, kuinka tilanne Tšetšeniassa on kehittynyt viime aikoina.”

Oyub Titievin edeltäjä Natalia Estemirova kaapattiin heinäkuussa 2009 Groznyissa. Estemirova kuljetettiin Ingušiaan, missä hänet tapettiin.

Vladimir Putin on ehdolla neljännelle presidenttikaudelle maaliskuussa järjestettävissä vaaleissa.

(Käännös Jari Tamminen)

  • 2.2.2018
  • Kuvat Elsa Piela