KirjallisuusKirjoittanut Ilona Iida Simes

Mamma mia – Neitsyt Maria meitä auttakoon!

Lukuaika: < 1 minuutti

Mamma mia – Neitsyt Maria meitä auttakoon!

Pyhä peli – Italian jalkapallon tarina

Esa Mäkijärvi, Arktinen banaani

☆☆☆☆

 
Draamaa ja suuria tunteita. Fasismia, rasismia ja epätoivoa. Huutoa ja kyyneleitä. Italialainen jalkapallo on alueidensa, kaikkien mikroyhteiskuntiensa miehisten angstien ja onnellisten saavutusten peili.
 
Vuoden 2006 MM-finaali Saksassa ei unohdu: Marco Materazzi haukkuu ranskalaisen Zinedine Zidanen siskoa! Zidane kumauttaa Materazzia. Italialle rankkari. Ja voitto.
 
Pitkään jälkeenpäin asiantuntijat yrittävät tulkita skandaalimaista keskustelua kuvanauhalta. Mitä pelaajat puhuivat? Haukkuiko Materazzi Zidanea myös rasistisin äänenpainoin? Zidane eli Zizou on syntynyt Marseillessa, mutta vanhemmat ovat Algeriasta. Italiassa tämä voi olla edelleen nimittelyn aihe. Raivostuneet Italian ulkopuolisen maailman toimittajat kostavat ja nimittävät lehtijutuissaan Italian pelaajia loisiksi, huijareiksi ja luolamiehiksi.
 
Hällä väliä. Italia ei piittaa. Voitto tuli!
 
Il Duce eli Mussolini opetti aikoinaan maajoukkueelle miten ottelu saa päättyä. Hän sähkötti arvon tiimille 1938 MM-kisoihin Ranskaan lyhyen ja selkeän viestin: ”voitto tai kuolema”. Ja Italiahan voitti. Fasistinen maa tarinoi paremman rodun taituruudesta kannattajilleen – he olivat aiemmin voittaneet alhaisina pitämänsä brasilialaiset.
 
Italialainen jalkapallo onkin alati myös kertomusta urheilun ja politiikan tiiviistä liitosta. 
 
Esa Mäkijärvi on aiemmin kirjoittanut Real Madridista, ja hän on ollut taas rohkea tartuttuaan näin laajaan aiheeseen. Hengästyttävän hyvin hän selviää urakasta. Pyhä peli on täynnä jännittäviä yksityiskohtia pelaajista ja seuroista, ja poliittinenkin historia avautuu kiinnostavasti. Pienet virheet voi antaa anteeksi, onhan kyse Italiasta. 
Putosivatko Meazzan housut kun tämä teki maalin? Lahjottiinko Pier Luigi Collina viheltämään Juventukselle häviö Perugiassa, jotta Lazio voittaisi? Mitä väliä. Tärkeintä on hyvä tarina, ja on upeaa oppia myös tunnistamaan tarinoiden alkuperää nykypäivän sanomalehdistä. Entä ketkä seuroja johtavat: ”presidentit” vai ”ultrat” eli kiihkofanit? Näitä voi pohtia. Vaikka Italia putosi puoluvälissä pois EM-kisoista, kuumat seurakeskustelut eivät laannu maassa hetkeksikään
 
Italian futis on megaluokan operettia, forte fortissimo!