HenkilökohtaistaKirjoittanut Derya Tekin

Uusi vuosi rauhan toivossa

Lukuaika: 2 minuuttia

Uusi vuosi rauhan toivossa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Derya Tekin

Turkissa ensimmäiset rauhan uhrit annettiin jo alkuvuodesta.

Vuodenvaihteessa Turkissa puhuttiin neuvottelumahdollisuudesta hallituksen ja aseellista taistelua tekevän kurdijärjestön, PKK:n välillä. Neuvotteluista oltiin montaa mieltä, mutta suurin osa ihmisistä halusi päätöstä vuosia kestäneeseen sotaan. Vuosi 2013 alkoi siis rauhan toivossa.

Toivoa rauhasta ei lannistanut mikään, mutta rauhan ensimmäiset uhrit saivat surmansa Pariisin kolmoissurmassa 10. tammikuuta. Kolmen kurdinaisen surma tuli yllättäen ja sen syistä on monenlaisia spekulaatioita. Faktaa on kuitenkin se, että naisuhrit olivat kurditaistelun aktiivisimpia ja yksi heistä oli PKK:n perustajista.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Naisten hautajaisiin osallistuneet miljoonat osoittivat surunsa pukeutumalla mustaan ja kietoivat valkoisia huiveja ympärilleen symboloimaan odotettua rauhaa.

Kyseessä on maa, jossa ihmisten juhlivat ja sotivat samalla tavalla. Molemmissa ammuskellaan ja pistetään raketit lentämään, eikä välttämättä voi erottaa heti ollaanko juhlimaan vai taistelemaan menossa. Tässäkin tapauksessa on vaikea sanoa kumpaan suuntaan ollaan menossa.

Entä voiko hallituksen rauhan ja demokratian käsitykseen luottaa? Monet journalistit ja valtion politiikkaa vastustavat ihmiset ovat edelleen pidätettyinä. Tällä kertaa annan kuitenkin tuoreimpia esimerkkejä konservatiivisen ja islamistisen AKP-puolueen demokratiakäsitystä koskien. AKP:llä on hallussaan kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista. Kaikki alla mainitut ovat kolmannen viikon tapahtumia.

Tieteenhän pitäisi olla riippumaton politiikasta. Yliopistojen välillä järjestetyissä tv- ja radiotornin arkkitehtuuria koskevassa kilpailussa asia ei vaan ole niin. Kilpailussa eniten ääniä saanut ODTU-yliopiston (Middle East Technical Universy) projekti hylättiin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin toimesta.

Näköjään pääministerillä on edelleen patoutumia viime joulukuun vierailusta yliopistoon. Joulukuussa pääministeri Recep Tayyip Erdogan vieraili ODTU:n seminaarissa 3 500 poliisin kanssa. Häntä protestoivat opiskelijat kukistettiin voimankäytöllä. Pääministerimme julisti oppilaat terroristeiksi ja haukkui julkisesti yliopiston johtoa, joka piti poliisin voiman käyttöä tarpeettomana. ODTU taitaa olla edelleen valtion mustalla listalla.

Toinen viime viikon kohuista koski armenialaisjournalisti Hrant Dinkin muistotilaisuutta. Hrant Dink murhattiin kuusi vuotta sitten Agos-lehden pääkonttorin edessä 19. tammikuuta. Oikeudenkäynnit murhaan liittyen eivät edenneet mihinkään suuntaan, vaikka on löydetty todisteita, jotka linkittävät murhaajan valtion eri tahoihin. Tänäkin vuonna tuhannet ihmiset kokoontuivat murhapaikalle muistelemaan ja vaatimaan oikeutta Hrant Dinkin murhaan koskien. Tilaisuudessa puhui myös MIT kielitieteiden professori Noam Chomsky. Muistotilaisuus päättyi tuttuun tapaan kyynelkaasuihin.

Viime viikon kohutuin juttu on kuitenkin se, että useita asianajajia pidätettiin voimaa käyttäen. Asianajajat puolustivat muun muassa ilmaista koulutusta vaativien opiskelijoiden (jotka ovat tällä hetkellä vankilassa) oikeuksia ja kidutuksia kohdanneita ihmisiä. Lisäksi Hrant Dinkin asianajaja oli yksi pidätetyistä.

Ainoastaan vuoden 2013 kolmannen viikon tapahtumat puhuvat sen puolesta, että AKP:n oikeudenmukaisuuteen ei voi luottaa.