Teksti Helene Bienvenu
Unkarin kansallismielinen Jobbik-puolue kaunistelee ulkokuortaan & vetää nyt puoleensa myös korkeakoulutettuja nuoria.
Danube-joen saarella Budapestissa nuori kansallispukuun pukeutunut tyttö lausuu nationalistien uskontunnustusta:
”Minä uskon Jumalaan. Minä uskon kansaani. Minä uskon Unkarin ylösnousemukseen. Aamen.”
Tyttö osoittaa seisten suosiotaan valkoisen teltan alla, kun Gábor Vona, Jobbik-puolueen 35-vuotias karismaattinen johtaja, astuu lavalle puhumaan.
”Tämä päivä on traaginen Unkarille. 10 vuotta sitten liityimme EU:hun. Tänään peruskirja Unkarin maasta umpeutui, ja ulkomaalaiset voivat ostaa maanviljelysmaitamme”, Vona julistaa.
Jobbik on nuori ja nouseva oikeistopuolue, joka sai Unkarin huhtikuisissa parlamenttivaaleissa yli 20 prosenttia äänistä. Äänisaalis oli lähes neljä prosenttiyksikköä suurempi kuin neljä vuotta aiemmin, joskin pienempi kuin puolue toivoi.
Vaalivoiton katkerasta sivumausta huolimatta uudelleen valittu Gábor Vona ei peittele ylpeyttään johtaa puoluetta, jota nimitetään EU:n oikeistolaisimmaksi puolueeksi.
Alle kymmenessä vuodessa Jobbik on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa kiihkeänä oppositiopuolueena, joka tunnetaan nationalismista, romani- ja juutalaisvastaisuudesta sekä Palestiinan tukemisesta.
Hiljattain puolue vaihtoi linjaansa houkutellakseen myös äänestäjiä, jotka eivät ole äärioikealla. Nyt Jobbik tarjoaa kuvaa itsestään puolueena, joka puolustaa Unkarin etuja paremmin kuin mikään muu puolue. Se kritisoi vahvasti pääministeri Viktor Orbánin hallitsevaa oikeistopuoluetta Fidesziä ja sosialistipuoluetta MSZP:tä.
Toukokuun ensimmäisenä päivänä 2014 Jobbik järjestää perinteisen ”perhepäivän”, joka on sekä kulttuuritapahtuma että eurovaalien alle ajoitettu poliittinen kokous. Lämpimänä alkukesän päivänä kymmenet teltat ja päälava toivottavat tervetulleiksi tuhansia perheitä, nuoria pareja ja esimerkiksi käsityöläisiä sekä ruoka- ja kirjakauppiaita.
Suurella osalla on yllään kansallismielisten t-paita, joka kuvaa entistä suurta Unkaria. Maa menetti kaksi kolmasosaa alueistaan vuoden 1920 Trianonin sopimuksessa, mikä kaihertaa unkarilaisia vielä tänäkin päivänä.
Jobbik-puolueen suosio johtuu pitkälti Unkarin tämänhetkisestä poliittisesta taantumasta, mutta sosiaalisen ilmiön puolueesta ovat tehneet sen käyttämät tehokeinot, kuten musiikki. Päälavalla kansallismieliset bändit, esimerkiksi Kárpátia ja Ismeros Arcok, soittavat raskasta ja lempeää uudismielistä rokkiaan. 2000-luvulla Unkarin skinhead-alakulttuuriin yhdistetyt bändit ovat myös teinien suosiossa.
Maté, Veronika ja Márk ovat ensimmäistä kertaa Jobbikin tapahtumassa ja nauttivat.
”Olemme Kárpátian suuria faneja, ja halusimme pitää hauskaa kavereiden kanssa. Saamme äänestää neljän vuoden päästä, ja tämä on mahdollisuus tutustua Unkarin politiikkaan paremmin.”
Jobbik saattaa saada tänään uusia jäseniä, sillä nuoret ovat valmiita liittymään puolueen nuorisoliittoon.
Yliopisto-opiskelijat Dániel ja Kornél ovat muutaman vuoden vanhempia ja Jobbikin nuorisoliiton aktiivijäseniä.
”Jobbik on Unkarin ainoa puolue, joka todella ajaa nuorten etuja. Ei ihme, että se on nuorten keskuudessa suosituin puolue. Muut puolueet ovat pilanneet mahdollisuutensa”, miehet kertovat ja jatkavat kehumista.
”Jobbik on suora ja uskaltaa sanoa, missä ongelmat ovat. Esimerkiksi, että ei-unkarilainen voi omistaa Unkarin maita. Länsi-Unkarissa itävaltalaiset omistavat jo paljon alueita, ja he vievät kaiken oman maansa hyväksi. ”
Kornél opiskelee opettajaksi ja ylistää puolueen näkemyksiä koulutuksesta.
”Jobbik on puolue, joka haluaa panostaa koulutukseen ja nostaa opettajien naurettavia palkkoja.”
Dániel ja Kornél voivat olla Jobbikin tulevia johtajia, sillä he opiskelevat Budapestin Loránd Eötvösin yliopistossa samassa tiedekunnassa, jossa Gábor Vona opiskeli kymmenen vuotta sitten.
Englannista suomentanut Noora Laaksonen.