Teksti Anna-Sofia Joro
Tampere Jazz Happeningille marraskuussa saapuva Schneeweiss und Rosenrot soittaa helposti kuunneltavaa monimutkaista musiikkia – muillekin kuin jazz-faneille. Näin vakuuttavat Berliinistä tavoitetut laulaja Lucia Cadotsch ja pianisti Johanna Borchert.
Nimi Schneeweiss und Rosenrot lainattiin Grimmin sadusta Lumivalko ja Ruusunpuno, jossa köyhän lesken tyttäret seikkailevat karhun ja kääpiön kanssa. Vaikea nimi on sen väärti, sillä yhtye haluaa kertoa tarinoita, ei vain luoda musiikkia.
”Keksimme nimen, kun musiikkiamme kuvailtiin visuaaliseksi. Kaikki lausuvat ja ymmärtävät sen eri tavalla, mikä on hauskaa. Yksikin ruotsalaisnainen sanoi, että nimi on kuin joku mafian koodisana”, yhtyeen laulaja Lucia Cadotsch nauraa.
Hän ja pianisti Johanna Borchert tutustuivat toisiinsa Berliinissä kymmenen vuotta sitten. Duo kasvoi kvartetiksi Kööpenhaminassa, jossa kokoonpanoa laajennettiin basisti Petter Eldhillä ja rumpali Marc Lohrilla.
”Olimme opiskelija-asuntolan ainoat jazzmuusikot klassisen musiikin opiskelijoiden keskellä”, Cadotsch selvittää.
Jazz-maailma on edelleen kovin miehinen, mikä näkyy selvästi myös Jazz Happeningin muusikoiden sukupuolijakaumassa. Naisia on mukana kuusi. Kahdesta naisesta ja kahdesta miehestä koostuva Schneeweiss und Rosenrot lienee tasa-arvon saareke jazzpiireissä?
”Olemme keitä olemme ja täydennämme toisiamme. Sovimme yhteen, tunnistamme toistemme vahvat puolet emmekä kilpaile keskenämme”, Borschert kuvailee muusikoiden keskinäistä suhdetta.
Ulkopuolella on vaikeampaa.
”Välillä törmään typeriin väitteisiin, kuten että naiseus on minulle etu muusikkona. Ja olen huomannut, ettei minua pyydetä mukaan jammaussessioihin, ei vain siksi että olen laulaja vaan koska olen nainen. Jammailu on perinteisesti miesten hengailualuetta”, Cadotsch kertoo.
”Olen todella iloinen, etten ole bändin ainoa nainen. Ja naismuusikoitahan tulee koko ajan lisää.”
Kansainvälisen yhtyeen muusikot ovat kotoisin Luxemburgista, Sveitsistä, Ruotsista ja Tanskasta. Naisten mukaan monikulttuurisuus tuo soundiin ”jotakin lisää”, vaikkeivät he ihan tiedä mitä.
”Musiikki kuulostaisi täysin erilaiselta, jos yhdenkin muusikon vaihtaisi. Tykkään siitä, että yhtye on ainutlaatuinen juuri meidän vuoksemme”, Borchert pohtii.
Musiikki on rakenteeltaan sävellyksellistä, mutta improvisaatiolle riittää tilaa. Ja jokaisella muusikolla on oma vahva puolensa – joita naiset luettelevat antaumuksella.
”Jokaisella on oma lähestymistapansa musiikkiin, me kaikki sävellämme ja tuomme ideamme yhdessä työstettäviksi. Joskus ensin on teksti, toisinaan taas rytmi, tarina tai tunne siitä, millainen kappale voisi olla”, Cadotsch kuvailee.
Johanna Borschert kertoo hallitsevansa harmonian, energinen basisti Petter Eldh tykkää monimutkaisista rytmeistä ja joustava rumpali Mark Lohr taitaa pianomusiikin prosessoinnin sekä soluttautumisen mukaan mitä erilaisempiin tunnelmiin.
”Lucia on loistava kirjoittamaan uskomattomia, kryptisiä sanoituksia”, Borschert hehkuttaa.
”Haluan saada yleisön ajattelemaan itse. Oikeiden vastausten sijaan esitän kysymyksiä ja tarjoan tilaisuuksia löytää omia tulkintatapoja”, Lucia Cadotsch kertoo.
Schneeweiss und Rosenrotin eksentrinen musiikki on hurmannut kuulijoita yli genrerajojen ”intellektuelleista jazz- ja popfaneihin”. Saksassa nelikko voitti alkuvuodesta Neuer Deutscher Jazzpreis -palkinnon – yleisöäänestyksellä.
Mikä on suosion salaisuus?
”Musiikissa on paljon sellaista, mitä ei huomaa ensikuulemalta vaan kaivautumalla syvemmälle. Ideamme ovat monimutkaisia, mutta samalla tarttuvia ja laulettavia”, Lucia kuvailee.
”Jos yhdistää liian erilaisia juttuja, eivät ihmiset jaksa innostua. Musiikista tulee kiinnostavaa, kun siitä tunnistaa ne asiat, joista normaalistikin tykkää”, Borchert jatkaa.
Schneeweiss und Rosenrotin ensimmäinen Suomen-vierailu on osa POOL-albumin julkaisukiertuetta. Levy julkaistiin lokakuun lopussa, myös vinyylinä. Mottona oli ”anything goes” ja biisit syntyivät alusta loppuun yhteistyöllä.
”Tahdoimme hyödyntää studion tarjoamat mahdollisuudet emmekä miettineet, voiko kappaleita soittaa livenä. Tämä on avannut uusia ja ennennäkemättömiä ovia”, naiset kertovat.
Bändin tulevaisuudensuunnitelmakin on selvä ja simppeli: tehdä lisää musiikkia ja levittää sitä maailmalle.
Tampere Jazz Happening 1.–4.11.