YleinenKirjoittanut Kadri Taperson

Muistatteko sirkusnorsu Medin?

Lukuaika: 2 minuuttia

Muistatteko sirkusnorsu Medin?

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kadri Taperson

Virossa norsusta tuli marttyyri. Miksi suomalaissirkukset sallivat merileijonat?

Muistatteko Medin? Kirjoitin kevään ja kesän aikana montaa kertaa norsusta, joka tuotiin Viroon ja joka sitten kuoli täällä.

Virossa ei onneksi ei ole omaa eläinsirkusperinnettä. Silloin kun sirkuksissa esiintyy eläimiä, ne tulevat tänne yksittäisiä esityksiä varten ulkomailta, esimerkiksi Venäjältä ja Ukrainasta. Medi-norsu tuli Saksasta. Eri eläinesitysten taustalla on yksi ja sama mies, joka välittää eläimet Viroon. Vaikuttaa siltä, että eläinsirkus on tälle tirehtöörille elämäntehtävä.

mainos

Medistä puhuttiin virolaisessa mediassa paljon ja siitä tuli marttyyri. Maatalousministeriökään ei voinut jättää tapausta huomiotta: se järjesti syyskuun alussa kokouksen, jossa puhuttiin sirkuseläinten tilanteesta Virossa. Osallistuin kokoukseen itsekin.

Siellä törmäsi taas kaksi eri maailma: yhdellä osapuolella, jota tällä kertaa edustivat esimerkiksi viranomaiset, eläinlääkärit, eläintarhan työntekijät sekä aiemmin mainitsemani eläinesityksiä järjestävä sirkustirehtööri, on vahva vakaumus, jonka mukaan ihminen on tärkeämpi kuin muut olennot. Toinen osapuoli ymmärtää, ettei niin ole. Kun niin erilaiset maailmat tapaavat, on vaikea tulla yhteiseen päätöksen.

Olivat perustelut eläinsirkusten säilyttämisen puolesta kulttuurisia, taloudellisia tai mitä tahansa, ne kaikki perustuvat siihen, että niitä esittävät ihmiset eivät tiedä eläimistä mitään eivätkä haluakaan tietää.

Mutta nyt tuntuu siltä, että jotain on tapahtumassa. Ehkä siitä pitää kiittää Mediä, tai voi olla että aika on sellainen, että moni ihminen on ymmärtänyt, miten tärkeitä eläimet ovat.

Kyyninen puoli minussa uskoo, että tästä on kiittäminen vain eläinystäviä, joiden vaatimuksia ei ole enää niin helppo sivuuttaa kuin ennen. Myönteinen puoli taas katsoo nettivetoomusta, jossa yli 11 000 ihmistä haluaa kieltää sirkuseläinten pitämisen Virossa. Se on suuri ihmismäärä.

Kokouksessa puhuttiin siitä, mitä eri maiden lait sanovat eläinten käytöstä sirkuksissa. Suomalaisen Animalian mukaan EU:n alueella toimii noin tuhat sirkusta, joissa on sekä villi- että kesyeläimiä. Mietin sitä, miksi ylipäätään mitään eläimiä saa käyttää sirkuksessa? Niissäkin maissa, joissa eläinten sirkuskäytöstä on säädetty lakeja, kielletään yleensä vain tiettyjen lajien käyttö. Esimerkiksi Suomessa villieläinten käyttö sirkuksissa on kielletty, mutta poikkeuksen kieltoon muodostavat Sirkus Finlandian merileijonat. Ruotsissa taas vain tiettyjen villieläinten käyttö on kielletty; sielläkin merileijonat on sallittu. Tanska taas sallii esityksissä käytännössä esimerkiksi aasiannorsut ja kamelit. Miksi?

Yleensä vihaan sitä, kun eläinaktivisteille esitetään tällaisia kysymyksiä, se kuulostaa samalta kuin jos kysyttäisiin, että miksi päivässä on vain 24 tuntia. Välillä on sellainen olo, että juuri meidän eläinaktivistien odotetaan muuttavan kaikki ne asiat, jotka eläinten kohtelussa ovat väärin. Aktivistit väsyvät ja palavat loppuun, kun heiltä odotetaan liian paljon. Ihmiskeskeisessä yhteiskunnassa eläinten aseman muuttamisen pitäisi olla isomman piirin asia. Ei riitä, että siitä huolehtivat ne, joiden elämän päämäärä on eläinasioiden edistäminen.

Mutta silti: miksi?