YhteiskuntaKuvat Annika Pitkänen

Venäjän antifasistit ahdingossa

Lukuaika: 3 minuuttia

Venäjän antifasistit ahdingossa

Teksti Antti Rautiainen Kuvat Annika Pitkänen

Poliittisten Aktivistien vangitsemiset ja kidutukset Pietarissa ja Penzassa ovat olleet viime aikoina esillä MediaZonassa. Ne ovat kuin malliesimerkkejä siitä, miksi MediaZona on perustettu.

Antifasisteja ja anarkisteja on vangittu Venäjällä ennenkin. Toisinaan syytteet ovat perustuneet todellisiin laittomiin suoran toiminnan iskuihin, toisinaan syytteet ovat olleet tekaistuja. Nyt Pietarissa ja Penzassa on kuitenkin rikottu epäiltyjen ihmisoikeuksia ­ennenkuulumattoman ­törkeästi, minkä vuoksi Venäjän riippumaton media ja ihmisoikeusaktivistit ovat joutuneet tekemään kaksin käsin töitä vangittujen aktivistien puolesta.

Tapahtumakulun alku juontaa Vjatšeslav Maltseviin. Hän on eksentrinen oikeistopopulisti, joka on julistanut vallankumousta Venäjälle vuodesta 2013. Vallankumouksen oli määrä tapahtua 5. marraskuuta viime vuonna. Samana päivänä vuonna 1605 katolilainen Guy Fawkes yritti räjäyttää Englannin parlamentin.

Viime vuosina Maltsev on radikalisoitunut ja lähettänyt lähes joka päivä pitkiä maanisia höpinöitä YouTube-kanavallaan nimeltä Artpodgotovka (”tykistövalmistelu”). Maltsevin videoilla on satoja tuhansia katselukertoja.

mainos

Ilmeisesti osa Maltsevin tukijoista oli tosissaan tekemässä vallan­kumousta. Moskovassa yritettiin polttaa hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen toimisto, ja ryhmä Maltsevin tukijoita valmisti polttopulloja. Yhteensä 448 epäiltyä liikkeen tukijaa otettiin kiinni ympäri Venäjää loka–marraskuun vaihteessa, mutta ­suurinta osaa ei epäilty vakavista rikoksista.

Kiinni otettiin myös monia, joilla ei ole mitään yhteyttä Maltsevin outoon projektiin. Moskovassa putkaan vietiin liberaalin Adam Smith -lukupiirin osallistujia ja Pietarissa kaupungin itsenäistymistä vaativia separatisteja. Penzassa otettiin kiinni kuusi antifasistia, joita syytettiin terroristijärjestön jäsenyydestä.

Yksi heistä, 25-vuotias Dmitri Ptšelnitsev, kertoi tämän vuoden helmikuussa asianajajalleen, että häntä oli kidutettu sähkösokeilla 28. lokakuuta. Kidutusta seuraavana päivänä hän oli yrittänyt viiltää rikkomansa vessanpöntön sirpaleilla ranteensa ja kaulansa valtimot auki. Noin viikko kidutuksesta kertomisen jälkeen Ptšelnitsev veti äkillisesti pois kidutuksesta antamansa todistuksen.

Vuoden 2017 aikana Penzan pidätykset eivät vielä herättäneet huomiota. Paikalliset aktivistit olivat heikosti verkostoituneet muiden kaupunkien kanssa, ja heidän sukulaisensa pelkäsivät huomion vain pahentavan tilannetta.

Penzan tapahtumat tulivat julkisuuteen, kun Venäjän turvallisuuspalvelu FSB aloitti Penzan antifasistien tuttujen kiinniotot Pietarissa tammikuun lopussa. Ensimmäiseksi antifasisti Igor Filinkov katosi 23. tammikuuta matkalla lentokentälle. Hänet löydettiin vasta kaksi vuorokautta myöhemmin, kun tiedote terrorismisyytöksistä ja vangitsemisoikeudenkäynnistä ilmestyi paikallisen oikeusistuimen verkkosivulle.

Myöhemmin Filinkov ilmoitti, että häntä kidutettin ennen kuulusteluja sähkösokeilla. Kidutuksen aikana hänelle opetettiin ulkoa kuulusteluissa vaadittavia vastauksia. Filinkovin asianajajan Viktor Tšerkasovin mukaan Filinkovin kidutusvammat olivat hurjimmat hänen näkemänsä, vaikka Tšerkasov on puolustanut useita kidutettuja ja lähettänyt vankilaan yli 50 kidutuksesta ja muusta valtuuk­sien ylittämisestä syytettyä poliisia ja muuta viranomaista.

Illalla 25. tammikuuta pidätettiin Ilja­ Kapustin. Häntä kidutettiin metsässä kolmen tuntia. Kapustin ei ole aktivisti, hänet ilmeisesti otettiin kiinni vain, koska hän oli tarjonnut Filinkoville töitä. Kapustin pakeni Suomeen ja tuli julkisuuteen maaliskuussa.

Aamulla 26. tammikuuta antifasisti Igor Šiškin lähti ulkoiluttamaan koiraansa, mutta ei enää palannut kotiin. Koiran kanssa kotiin tuli Filinkovin sijasta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB, joka teki kotietsinnän. Šiškin vietiin metsään, jossa häntä uhkailtiin ja hänelle annettiin sähkösokkeja.

11. huhtikuuta epäiltyjen listalle lisättiin Juli Bojaršinov. Hänet pidätettiin jo 21. tammikuuta jolloin häntä myös kidutettiin, mutta FSB ei aikaisemmin liittänyt hänen pidätystään muiden rikosepäilyihin.

Huhtikuussa Suomeen pakeni Ukrainasta myös Igor Filinkovin vaimo Alexandra Aksjonova, koska Ukrainassa asuvia Venäjän hallituksen vastustajia on kidnapattu Venäjälle ja kuollut hämärissä olosuhteissa.

FSB:n mukaan Penzan ja Pietarin anarkistit ja antifasistit perustivat Verkosto-nimisen järjestön, jonka tarkoitus oli ”mustan terrorin” avulla hyökätä paikallishallintoa ja Yhtenäinen Venäjä -puoluetta vastaan. Lisäksi FSB:n mukaan järjestöllä on jäseniä Moskovassa ja Valko-Venäjällä.

Jäseniä syytetään terrorismista ja terrorismin oikeuttamisesta ja tukemisesta. Penzassa pidätetyistä kuudesta antifasistista viisi on myöntänyt kuuluneensa terroristijärjestöön, joka ei suunnitellut eikä koskaan toteuttanut yhtäkään iskua. Igor Šiškin ilmoitti myöntävänsä kaikki syytteet ja hakevansa nopeaa oikeudenkäyntiä, joka ei vaadi ollenkaan todistamista.

Penzan ja Pietarin antifasistien tapaukset muistuttavat kovasti Stalinin aikaisia vakoilijoiden ja terroristien vainoja 1930-luvulla. Jopa 99 prosenttia 30-luvulla vakoilijoina, terroristeina ja heidän tukijoinaan ammutuista saattoi olla täysin syyttömiä. Kuten tuolloin, myös nyt kiinniotettuja kidutetaan järjestelmällisesti, ja suurin osa on myöntänyt kaiken, mitä FSB on halunnut heidän myöntävän. Tämän jälkeen FSB on käynyt järjestelmällisesti läpi pidätettyjen kontakteja ja pidättänyt lisää ihmisiä.

Ilman MediaZonan ja ihmisoikeus­aktivistien toimia tunnustuksien ja uusien pidätyksien ketjureaktio ei välttämättä loppuisi koskaan. Tällä hetkellä Penzassa ja Pietarissa kiinniotettujen tueksi ollaan järjestämässä kansainvälistä kampanjaa, joka tiedottamisen lisäksi auttaa pidätettyjen oikeusavun kuluissa.

  • 20.5.2018
  • Kuvat Annika Pitkänen