Events at Helinä Rautavaaran museo

Valokuvanäyttely Lähteneet näyttää ja kertoo, mitä kotinsa jättäneille ja uutta kurkottaville ihmisille tapahtuu. Anna Autio ja Katja Tähjä ovat kuvanneet ihmisten liikkumisen vaikutuksia vuosina 2008–2018. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuvaajat yhdistävät teoksensa. Työryhmässä on kuvaajien toimittajakollegat Kaisa Viitanen ja Taina Tervonen sekä graafiset suunnittelijat Anne-Mari Ahonen ja Anna-Mari Tenhunen. Inhimillisessä näyttelyssä keskitytään samastuttavuuteen: tuo […]

Paneelikeskustelussa neljä lähtijää pohtii paikan ja siirtymisen merkitystä elämälleen. * Pakolaisuuden kokenut ja näyttelyn muotokuvassa esiintyvä tamperelainen. * Karkotuksen jälkeen Suomeen palannut ja Helsingin kodikseen tunteva opiskelija. * Paperittomuuden vuosista selvinnyt logistiikka-ammattilainen ja futisaktiivi. * Lapsena Suomesta Senegaliin muuttanut, myöhemmin Suomessa itsensä ulkopuoliseksi tuntenut ja taas muualle lähtenyt toimittaja.

Delhi on ollut otsikoissa ilmansaasteidensa vuoksi. Millaista on elämä yhdessä maailman suurimmista metropoleista? Zero waste-aktivisti Rita Nahata kertoo taistelustaan paremman ympäristön puolesta. Klo 18.45 nautitaan osuuskunta Oma maan -kasvisillallinen. Hinta 15 euroa. Mukaan syömään mahtuu 20 henkeä. Ilmoittautumiset info@helinamuseo.fi. Museo on poikkeuksellisesti auki klo 20:00 asti.

Runomatineassa ”Ääniä Suomesta” juhlitaan yhdessä eläviä ääniä monilla kielillä. Runosvengi-kollektiivi esittää runoja suomeksi, espanjaksi ja englanniksi. Lisäksi kuulemme runoja mm. burmaksi, farsiksi ja italiaksi.Osallistujat ovat viiden runosvengiläisen lisäksi runoilijat Ye Yint Thet Zwe (burmaksi), Shashank Mane(englanniksi), Farzaneh Hatami Landi (persiaksi) ja Diana Mistera(italiaksi, englanniksi) Mukana suomennokset joissa mainitaankääntäjien nimet. Runosvengiläiset olemme: Riika Kotka (O.R.Helle-Kotka), Leena […]

Helinä Rautavaara teki elämäntyönsä eri kulttuurien ja uskontojen dokumentoijana. Hän matkusti 1950-luvulla yliopistosta valmistumisen jälkeen toimittajana. Nämä matkat Pohjois-Afrikkaan, Lähi-Itään ja Etelä-Aasiaan tulivat tutuiksi Suomen kansalle Seura-lehden artikkelien kautta. Tervetuloa kuuntelemaan kuvien siivittämänä luentoa Helinä Rautavaaran elämästä ja matkoista.

Puiden istuttaminen ehkäisee monia ympäristöongelmia ja osaltaan helpottaa ilmastonmuutokseen sopeutumista. Tule kuuntelemaan, kun Kaisa Piirilä kertoo lisää ympäristötyöstä Somaliassa. Tilaisuus järjestetään yhdessä Suomen Somalia -verkoston kanssa. Opastus sopii hyvin myös koululaisryhmille. Tiedustelut: info@helinamuseo.fi.

Ohjelmassa on musiikkia ja keskustelutilaisuus ilmastonmuutoksesta Somaliassa. Tarjolla on myös somalialaista teetä ja pientä purtavaa. Kello 12-14 museopajassa tehdään hennatatuointeja kello 15-16.30 keskustelutilaisuus ilmastonmuutoksesta Somaliassa. kello 17 Abukar soittaa somalialaista musiikkia museotilassa. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Suomen Somalia verkoston kanssa. Tapahtuma on osa museon Yhteinen ilmasto -hanketta.

Monikieliset kirjamessut toivottavat kaikki tervetulleiksi tutkimusmatkalle tarinoiden, runojen, spoken word -esitysten ja kirjojen kiehtovaan maailmaan. Lauantaina 25.huhtikuuta Helinä Rautavaaran museossa luetaa monilla kielillä, kuullaan kaukaa ja läheltä tulleita kirjailijoita, tutustutaan kiinalaiseen teeseremoniaan ja kokeillaan runokaraokea. Tämän päivän kirjallisuus on moniäänistä ja monimuotoista. Espoon kirjailijoiden ja Helinä Rautavaaran museon yhteistyössä järjestämä tapahtuma nostaa esiin eri kielillä […]