IidanLeffa

ElokuvaKirjoittanut Iida Simes

Elokuvaohjaaja Ken Loach kuvaa uudessa elokuvassaan rajusti kasvavaa eriarvoisuutta

Lukuaika: < 1 minuutti

Elokuvaohjaaja Ken Loach kuvaa uudessa elokuvassaan rajusti kasvavaa eriarvoisuutta

Kiitos tilauksestasi

Ken Loach

☆☆☆☆

Vaikka olisikin päässyt Oxfordin yliopistoon opiskelemaan lakia, kaikkia ei kiinnostakaan kovaliksaiset työt ja asema eliitissä. Eräs herrahissistä hypännyt on brittiläinen Ken Loach (s. 1936), joka ryhtyi työskentelemään draaman parissa saatuaan valmiiksi lainopillisen tutkintonsa. 1960-luvulla Loach ohjasi BBC:lle televisio-ohjelmia. Loachin uran rapistuvan -imperiumin sosiaalisena omatuntona käynnistivät ”dokudraamat”. Ne olivat tosi-TV:n edeltäjiä, dramatisoituja tarinoita tavallisista ihmisistä.

Loachin tyyliä kutsutaan sosiaaliseksi realismiksi. Kuten maailmansotien jälkeisen neorealismin mestari Vittorio de Sica, Loach kertoo hyvin uskottavasti ihmisistä kamppailemassa vaikeuksien keskellä pitääkseen arkensa ja elämänsä kasassa. 

Kiitos tilauksestasi -elokuva vertautuu de Sican Polkupyörävarkaaseen (1948). De Sican luoma surullinen hahmo Ricci tarvitsi polkupyörän voidakseen tehdä työtä sodan raunioilla Roomassa. Työ oli välttämätön Riccille, sillä koko perhe oli hänestä riippuvainen. 

Loachin päähenkilö Ricky tarvitsee pakettiauton voidakseen työskennellä lähettifirman kanssa, ei firmassa, kuten pomo painottaa. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sekä de Sican että Loachin elokuvissa kulkupeli miehelle hoituu vaimon järjestämänä, mutta samalla vaimo tulee pudonneeksi samaan sudenkuoppaan.

Loachin elokuvassa raunioita ei ole aiheuttanut sota, vaan talouskriisit ja rajusti kasvava eriarvoisuus. Rikkaat ja heidän rahansa ovat tavallisten ihmisten ulottumattomissa, siksi köyhät tappelevat keskenään ja varastavat toisiltaan.

Alkuperäinen nimi Sorry We Missed You on kuin viesti köyhille: Sori siitä, ettei teitä tarvita. Kun putoatte, takaisin ylös ei ole enää nousemista. 

Katso myös Voiman järjestämä tallenne keskustelutilaisuudesta elokuvan ennakkonäytöksessä elokuvateatteri Orionissa 6.11.

Alustataloudesta on keskustelee aihetta tutkinut Maija Mattila ja Miran Hamidulla. Hamidula on pyörälähetti ja Justiceforcouriers Campaign aktiivi. Haastattelijana Voiman toimittaja Iida Simes.