Kännykkä on murhaa – ja itsemurhaa

Kännykät ovat pullollaan verimineraaleja joiden louhiminen tappaa ihmisiä. Maaorjien lisäksi kännykät tappavat myös käyttäjiään.

Kaikkihan tietävät, että kännykät (ja kulutuselektroniikka noin muutenkin) ovat eettisesti hyvinkin epäilyttäviä tuotteita. Niihin tarvittavia raaka-aineita louhitaan äärimmäisen surkeissa olosuhteissa, raaka-aineiden kaupalla rahoitetaan konflikteja eikä laitteiden kasaaminenkaan aina tapahdu ihan tiptop-olosuhteissa. Elektroniikkajäte palaa usein kehitysmaihin muka-kierrätettäväksi ja saastuttaa sen, mitä ympäristöstä on jäljellä.

Mutta tiesitkö, että kännykkä voi olla vaarallinen myös käyttäjälleen? Jopa vaarallisempi kuin valkohai (tai oikeastaan kaikki maailman hait yhteensä). En minäkään tiennyt, mutta nyt tiedän ja pian tiedät sinäkin.

Sano muikku
Sano muikku. Kuvankäsittely: Velda Parkkinen

Tänä vuonna on kirjattu enemmän selfieiden ottamisesta johtuneita kuolemantapauksia kuin mitä hait ovat onnistuneet saamaan aikaiseksi. Siis ihan for real. Olen ollut oikeassa koko tämän ajan, kun olen määrätietoisesti käyttänyt selfiestä suomennosta itsari.

Tämä uutinen on kiertänyt internetissäni nyt muutaman päivän ajan tosi vimmatusti. Ei uutisessa tietenkään mitään järkeä ole. Oikeastihan selfieillä ja haihyökkäyksillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta ihmiset nyt vaan ovat sellaisia, että tykkäävät nähdä yhteyksiä sielläkin missä niitä ei oikeasti ole. Antoi tämä huuhaauutinen kuitenkin hyvän syyn toteuttaa tuon kuvaidean, ja muistuttaa kännyköiden olevat verisiä kapistuksia joiden valmistusprosessi epäilemättä tappaa moninkertaisen määrän ihmisiä haikaloihin verrattuna.

Jos se on liian uskomatonta ollakseen totta, niin usein se ei ole totta.
Jos se on liian uskomatonta ollakseen totta, niin usein se ei ole totta.

Tämä ei tietenkään ole ensimmäinen kerta kun selfiet ja hait yhdistetään mediassa. Viime vuonna World News Daily Report -sivusto uutisoin miehestä, joka otti itsestään kuvan veden alla suuren valkohain lähestyessä kuvassa hänen takana. Kuva ja siihen liittynyt juttu lähti kiertämään netissä, eivätkä ihan kaikki olleet tarkkoina lähdekritiikin kanssa. Leviämistä epäilemättä vauhditti tunteikas taustatarina, jonka mukaan mies oli juuri paria tuntua aikaisemmin päässyt vihille ja kuoli sitten traagisesti tuoreen vaimonsa käsivarsille.

Huuhaatahan sekin oli, mutta näin se vaan menee tässä maailmassa.