PolitiikkaKirjoittanut Iida Simes

Aina vaan armottomampaa menoa USA:n presidentinvaaleissa.

Voima 20 vuotta sitten.

Lukuaika: 2 minuuttia

Aina vaan armottomampaa menoa USA:n presidentinvaaleissa.

Voima 20 vuotta sittenVoima 20 vuotta sitten

Ensimmäinen Voima-lehti ilmestyi marraskuussa 1999. Juttusarja palaa aiheisiin ja teemoihin, joita Voima on käsitellyt parin vuosikymmenen ajan.

Maailmankaikkeuden Voima-lehdistä kahdeksannessa (7/2000) oli Tommy Lindgrenin juttu Armotonta menoa. Se kertoi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjasta. Maata hallitsi tuolloin demokraattipresidentti Bill Clinton, mutta hänen toinen virkakautensa oli päättymässä. Jännittävä kisailu läntisen maailman valtiaan paikasta oli alkanut.

Lindgren kirjoitti rankoista vaaliteemoista:

“Kuolemanrangaistus on nousemassa keskeiseksi teemaksi Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa, ei vähiten siksi, että vaalien toinen pääehdokas, Teksasin kuvernööri George W. Bush, on kesän kuluessa kiihdyttänyt osavaltionsa armotonta teloitustahtia. Teksasissa myrkkyä pumpataan suoniin niin mielenvikaisille, alaikäisille kuin syyttömäksi epäillyille rikoksentekijöille.”

Lindgren kertoi, että lähes puolet kaikista Yhdysvalloissa teloitetuista vangeista – 32 vankia 67:stä – oli teloitettu Teksasissa. Bushin kuvernöörikaudella vuodesta 1995 alkaen teloitettuja oli 140.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Bushin suhtautumista syyttömien teloituksista aiheutuneeseen kohuun Lindgren kuvaili “pöyhkeän itsevarmaksi”. Amnestyn kuva tilanteesta oli aivan erilainen kuin oikeusmurhat kiistäneellä presidenttiehdokas Bushilla:

“Useat Bushin kaudella teloitetuista on tuomittu epäluotettavan todistusaineiston, puutteellisen puolustuksen tai arveluttavien psykiatristen todistusten perusteella”, Lindgren summasi ja jatkoi kertomalla, miten Floridan osavaltiossa oli teloitettu mielenvikaisia rikoksentekijöitä vastoin kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. 

Floridassa oli kuvernöörinä George W. Bushin pikkuveli Jeb Bush.

VUONNA 2000 TOMMY LINDGREN työskenteli Amnestyn Suomen osaston tiedottajana ja järjestön lehden toimitussihteerinä. 

Nykyään Lindgren tunnetaan muusikkona ja urheilutoimittajana. Hän on yhtyeensä Don Johnson Big Bandin solisti ja Ricky Tick Big Band & Julkinen sana -kokoonpanon keulakuvia. 

”Muistan hyvin nämä epäkohdat, joihin Amnestyssä kiinnitettiin huomiota 1990-luvun lopun kampanjoissa. Suomessa vieraili tutkija ja aktivisti Rick Halperin, joka kertoi tietojaan Teksasin Huntsvillen vankilan kuolemaantuomittujen oloista. Erityisen häikäilemätöntä oli alaikäisten rikoksentekijöiden teloittaminen”, Lindgren pohtii nyt, pari vuosikymmentä myöhemmin.

”Näin Donald Trumpin aikana tulee herkästi ajateltua, että George W. Bushin kaudella meno oli sentään sivistyneempää. Mutta aika kultaa muistot. Ihmisoikeusnäkökulmasta vakavia puutteita on ollut niin Trumpin, Obaman kuin Bushinkin aikana.”

VUONNA 2001 YHDYSVALTAIN 43. presidentin virkavalan vannoi Bush. 

Vaa’ankieliosavaltioksi muodostui Florida, jossa sekava ääntenlaskenta ja vaalilippujen tulkinta kesti kuukauden. Bushin päävastaehdokas, Clintonin varapresidenttinä työskennellyt Al Gore sai puoli miljoonaa ääntä enemmän kuin Bush, mutta hävisi lopulta valitsijamiesten määrässä.