Kirjoittanut Markku Tuhkanen

Tosielämän sisäilmaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Tosielämän sisäilmaa

#vaalikahvit#vaalikahvit

Blogissa Markku Tuhkanen käsittelee lavealla otteella eduskunnan ja kotimaan politiikan edesottamuksia.

Pian sinäkin huomaat, että vahingosta viisastuu vain vahingossa, jos sittenkään.

Kuvitus, jossa Markku Tuhkanen ja pöydälle kaatunut kahvi.

TE-toimiston arkeen sijoitettu draamakomedia Sisäilmaa on ollut menestys. Tiina Lymin ohjaama ja yhdessä Juha Lehtolan kanssa käsikirjoittama kolmiosainen YLE-sarja parodioi kutkuttavasti suomalaista työelämää.

Roolitus on onnistunut, näyttelijät loistavat. Meistä jokainen tunnistaa henkilöhahmoissa piirteitä itsestään tai työtovereistaan. Mitättömät miinukset ropisevat jatkuvasta, tehonsa menettävästä kiroilusta.

Ajoituskin on kohdallaan. Samansukuista hullun myllyä veivataan nyt tosielämän TE-toimistoissa ympäri maata.

Sählingin aiheuttaja on nimeltään työllisyyden kuntakokeilu. Muutoksessa valtion TE-keskuksista siirretään virkailijoita kuntien työnjohdon alaisuuteen.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tehoa työllistämiseen on tarkoitus saada entistä tarkemmilla tiedoilla yksittäisestä työttömästä. Tähän keinona on valtion ja kuntien tiedonkeruun tulosten yhdistäminen.

Loppusyksystä työ- ja elinkeinoministeriössä oltiin vielä toiveikkaita, että yt-neuvottelut noin 1200 työvoimavirkailijan kanssa saataisiin hoidettua pelkillä ryhmäkeskusteluilla ja palkkatakuulla.

Kymmenet valtion virkailijat kuitenkin kieltäytyivät siirtymästä kuntien johdettaviksi. Aikataulu sakkasi, ja kokeilun aloitus siirtyi vuoden vaihteesta maaliskuuhun.

Kiirettä silti pitää. Työkuvien muutokset, työnjohtaminen, asiakkaiden siirto, tiedottaminen ja tietojärjestelmien muutokset, kouluttaminen. Anneli Tiaista huudetaan apuun kevään mittaan vielä useassa TE-toimistossa. Entä sadat tuhannet työttömät, heitäkin täytyisi palvella kaiken muutosruljanssin keskellä.

Miten kaksivuotta kestävässä kokeilussa onnistutaan, siitä on jo lähtökohtaisesti vaikea saada selvyyttä, koska riittävää työttömien vertailuryhmää ei jää kokeilun ulkopuolelle. Mukana on nimittäin liki 120 kuntaa.

P.S. Työvoimavirkailijoiden arkea ei käy kateeksi. Uudenmaan TE-toimiston virkailija kertoi aiemmin medialle palvelevansa noin 500 työtöntä. Luku ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Ääritapauksissa asiakasmäärä on voinut tuosta jopa tuplaantua. Etenkin kun korona-aikana myös suuret määrät lomautettuja ovat vaatimassa yksilöllistä palvelua.