Emilia Miettinen katsoo kameraan hymyillen, taustalla harmaa seinä.

MediaKirjoittanut Emilia Miettinen

Journalistinen media tekee elintärkeää työtä, rakentaa siltoja ja suojelee demokratiaa

Sosiaalisen median turvallisuus- ja mielenterveysuhkiin on nyt havahduttu, mutta perinteinen media saa edelleen kamppailla asemastaan toden teolla.

Lukuaika: 2 minuuttia

Journalistinen media tekee elintärkeää työtä, rakentaa siltoja ja suojelee demokratiaa

PääkirjoitusPääkirjoitus

Voima on vuodesta 1999 ilmestynyt kulttuurilehti. Puoluepoliittisesti sitoutumaton lehti nostaa esiin yhteiskunnallisia aiheita niin maailmalta kuin kotimaasta. Pääkirjoitukset ottavat kantaa ja johdattavat lukijat numeron pariin.

Yhteiskunnat ovat havahtuneet sosiaalisen median aiheuttamiin ongelmiin, jotka ulottuvat kansalaisten monille elämänalueille. Ne voivat uhata jopa kansallista turvallisuutta. 

Tämän lehden painoon menon päivänä somejättien kuten Metan, Tiktokin ja X:n johtajat ovat olleet Yhdysvaltain senaatin kuultavana. Yrityksiä vaaditaan vastuuseen sekä kansalaisten yksityisyyden ja turvallisuuden vaarantamisesta että lasten ja nuorten altistamisesta haitallisille sisällöille suurien yritysvoittojen vuoksi. New Yorkin pormestari Eric Adamsin mukaan sosiaalinen media luokitellaan yleiseksi terveyshaitaksi etenkin lapsille. 

Monin tavoin on jo myöhäistä. Uutismedian liiton tutkimuksen mukaan jopa 49 prosenttia 13–18-vuotiaista kertoo Tiktokin olevan heidän pääasiallinen uutisten lähteensä. Tiktokin äärimmäisen koukuttava, jatkuva kuvavirta sekoittaa kaoottisesti keskenään hupivideot, elämän muuttavat niksit, pötypuheen, älyvapaat, jopa vaaralliset, haasteet, itsetuhoisuutta ja epärealistisia kauneusihanteita ruokkivat sisällöt, politiikan ja uutiset. 

Kun tähän median pilkotun todellisuuden yhtälöön lisää tekoälyn sekä poliittisen populismin ja polarisaation, totuudenmukaista ja paneutunutta journalismia tarjoava perinteinen media saa taistella asemastaan tulevina vuosina.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Antti Kuronen istuu pakettiauton sivuoven kynnyksellä ja pitää kameraa kädessään
MAINOS: Voima 1/2024 on media-teemanumero. Jos pidät lukemastasi, harkitsethan lehden vuositilausta (39€) tai irtonumeron ostamista (4,90€).

Tiedon pirstaloituminen ja perinteisen mediakentän kaventuminen aiheuttavat päänvaivaa myös lukijoille. Vaikka suomalainen valtamedia onkin hyvin luotettavaa myös kansainvälisten mittareiden mukaan, tiedotusvälineiden omistuspohjan keskittyminen muutamille – mikä johtaa käytännössä samojen uutisjuttujen eli yhden äänen toistumiseen monissa eri kanavissa – väistämättä heikentää kansalaisten yhteiskunnallista lukutaitoa, tiedonhankinnan mahdollisuuksia ja rapauttaa demokratiaa.

Moniääninen media lisää ymmärrystä, rakentaa siltoja ja vakauttaa yhteiskuntaa. 

Mutta ongelma ei ole ainoastaan moniäänisyyden katoaminen. Median keskittyminen harvojen käsiin antaa heille mahdollisuuden käyttää suhteettoman suurta valtaa. Hajautettu järjestelmä on aina vähemmän altis myös korruptiolle ja väärinkäytöksille. 

Senkin vuoksi riippumaton journalismi on elintärkeää. 

Voima täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juhlavuonna saamme tarjota lukijoillemme hyvää journalismia Koneen säätiön myöntämän metsäjournalismin apurahan turvin. Lisäksi tuotamme sarjan Alfred Kordelinin säätiön apurahalla kirjoitettuja artikkeleita Venäjästä.

Kun Voima loppuvuodesta 2024 juhlii synttäreitä, kohotamme maljan sananvapaudelle, yhteiskunnalliselle oikeudenmukaisuudelle ja moniäänisyydelle. 

Rauhalle, sivistykselle ja kulttuurille. 

Ja etenkin teille, arvoisat lukijat.