YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Turkkilaisten kybersota kurdeja vastaan

Lukuaika: 3 minuuttia

Turkkilaisten kybersota kurdeja vastaan

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Kansallismieliset turkkilaiset hakkeroivat kurdisivustoja.

Muutama viikko sitten koin yllätyksen tsekatessani, onko kurdiaiheisella nettisivulla eli kurdistan.fi:ssä uusia juttuja. Kurdimaisemia esittävän kuvasarjan ja otsikoiden sijasta ruudun täytti kuva yrmeistä sotilaista, jotka tunnisti turkkilaisiksi taustalla olevasta lipusta.

Kurdistan.fi:n päätoimittaja Welat Nehri palautti sivun nopeasti ennalleen. Mutta kun tämä oli tapahtunut elokuussa yksitoista kertaa, hän laittoi sivun lepäämään, kunnes ongelmaan löytyy kestävämpi ratkaisu.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Hakkerit ovat iskeneet sivulle muutamia kertoja aikaisemminkin”, Welat Nehri kertoo.

”Kansallismieliset turkkilaiset ovat lähes aina olleet hyökkäysten takana. Hyökkäyksissä ylistetään turkkilaisuutta ja solvataan kurdeja. Elokuun hyökkäyksistä kaksi oli arabiankielisiä ja niissä ylistettiin Syyrian kansannousua ja solvattiin kurdeja. Taustalla on ilmeisesti Syyrian opposition ja kurdien väliset erimielisyydet”, Nehri kertoo.

Tässä teksti arabiaksi niille, joiden kielitaitoon kuuluu arabia:

Lyhyt suomennos: Kunnia marttyyri Saddam Husseinin muistolle. Syyria pysyy yhtenäisenä. Sen joet täyttyvät verestä, jos kurdit yrittävät jakaa maan.

Viesti on reaktio Syyrian kurdien heinäkuussa antamaan autonomiajulistukseen.

Kun en voinut käyttää kurdistan.fi:n uutispalvelua, josta löytyy myös ajankohtaisia englanninkielisiä juttuja, aloin etsiä uutisia muilta kurdisivuilta. Yllättäen niitä saikin etsiä aika kauan, muun muassa Kurdistanin Työväenpuolueen PKK:n kannanottoja välittäneen uutistoimisto Firatin (ANF) sivu näytti olevan vaikeuksissa. Myös juuri perustettu Rudawin sivusto on ollut ajoittain epäkunnossa. Molemmilla on myös englanninkielinen toimitus.

”Arvioiden mukaan kurdivastaiset hakkerit ovat hyökänneet jopa kolmeatuhatta kurdisivustoa vastaan tämän vuoden aikana”, kertoo Nehri.

Tämä liittyy erityisesti kahteen asiaan: Syyrian kurdien autonomiajulistus kiristää alueen jo ennestään kireää ilmapiiriä. Turkki ei katso suopeasti, kuinka PKK:n liittolainen People’s Defence Union eli YPG otti haltuunsa kurdikaupunkeja Turkin etelärajalla. Eikä tilanteessa ole kehumista myöskään Irakissa, jossa on epävirallisten tietojen mukaan keskitetty satatuhatta Irakin armeijan sotilasta Mosulin lääniin, Syyrian ja Kurdistanin autonomisen alueen rajan tuntumaan. Bagdadin ja Erbilin, eli Kurdistanin autonomisen hallituksen, välit ovat niin kireät, että Kurdistanin presidentti Masoud Barzani uhkailee itsenäisyysjulistuksen antamisella eli Irakista eroamisella.

Turkin sisäpoliittinenkin tilanne on kireä: niin sanotun KCK-tapauksen nojalla siellä on pidätetty yli kolmetuhatta ihmistä. Syytettynä on kurdipoliitikkoja, toimittajia, ay-liikkeen edustajia ja turkkilaisia aktivisteja. He ovat toimineet Union of Kurdistan Communities -järjestössä (KCK), joka ei syyttäjän mukaan ole sen vähempää kuin PKK:n poliittinen siipi. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on antanut selkeät ohjeet, kuinka turkkilaisten toimittajien on käsiteltävä aihetta: he eivät saa kertoa siitä mitään.

Kurdistan.fi:n hakkerointi muuttui intensiiviseksi ja aggressiiviseksi heti sen jälkeen, kun se oli julkaissut jutun KCK-tapaukseen liittyvästä turkkilaisopiskelijoiden pitkistä tutkintavankeuksista. Pääministerin vaikenemisohje koskee kaikkea, mikä liittyy Kaakkois-Turkin taisteluihin. Sieltä riittäisi uutisoitavaa, sillä taisteluja käydään nyt kiivaimmin sitten vuoden 1999. Pääministeri Erdoganille ja muille kansallismielisille turkkilaisille ei riitä sensuuri kotimaassa, he haluavat levittää turkkilaisen sensuurin myös ulkomaille.

Syyrian kauhuille ei näy loppua, YK:n pääministeri Ban Ki-moon ei puhunut vähemmästä kuin uhkasta maailmanrauhalle, kun hän avasi YK:n vuosikokouksen tiistaina 25. syyskuuta. Elokuussa Syyriassa kuoli 4 114 siviiliä, mikä on enemmän kuin Irakin sodan synkimpänä kuukautena. Irakin ”ennätys” on 3 709 kuollutta siviiliä lokakuussa 2006. Kansainvälinen yhteisö, tai ainakin sen sananvapautta kannattavat osat, ovat yksimielisiä siitä, että Syyrian taisteluista täytyisi saada luotettavaa tietoa. Sama periaatteen on koskettava kaikkia alueen maita, myös Turkkia!

Vaikka kurdivastaiset hakkerit ovat onnistuneet vaikeuttamaan kurdiaktivistien työtä internetissä, ne eivät ole saaneet heitä lannistumaan: uusia sivustoja perustetaan jatkuvasti. Konfliktista saa siis tietoa, vaikka valtamedia vaikeneekin monista asioista. Pystyssä ovat muun muassa ekurd.net, Turkin tilannetta seuraava blogi Hevallo, jonka oikeasta alareunasta löytyy linkkejä uutisiin sekä kurdistan.fi:n hakkeroinnilta välttynyt Facebook-sivu.