YleinenKirjoittanut Sonja Hyppänen

Mistä delfiinit tulevat

Lukuaika: 2 minuuttia

Mistä delfiinit tulevat

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Sonja Hyppänen

Delfiininpyyntikausi Japanin Taijissa on taas alkanut.

Kiipesin laivalta vuorelle kirjoittamaan. Yli 70 metristen jättieukalyptusten varjostama mökki kansallispuiston reunalla ei ole paha paikka asua. Nyt on kuukausi aikaa levätä laivatyöstä ja valmistautua henkisesti kohtaamaan jälleen Japanin valaanpyyntilaivasto Eteläisellä jäämerellä vuoden lopusta.

Minun iloitessa yöunista, kaupasta löytyneestä lantusta sekä pienistä Australian ihmeistä, kuten villeistä vallabeista ja papukaijoista, maapallo jatkaa pyörimistään. Valitettavasti vuorella toimii Facebook.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Noin 34–36 pallopäävalasta tapettu tänään Taijissa. Loput 30–40 pallopäävalasta ja pullonokkadelfiiniä odottaa vielä tappolahdessa”, feediin pamahtaa. Delfiininpyyntikausi Japanin Taijissa on taas alkanut.

Taijissa tapetaan vuosittain syyskuussa alkavan puolen vuoden mittaisen delfiininpyyntikauden aikana noin 1 200–1 800 delfiiniä. Vuonna 2011 Japanin hallitus antoi maanlaajuisesti luvan noin 19 300 delfiinin tappamiseen. Taijissa lahdataan muun muassa pullonokka- ja raitadelfiinejä sekä pallopää-, pikkumiekka- ja melonipäävalaita.

”Taiji 5:20am: Delfiineitä ajatetaan lahden mataliin vesiin, jotta delfiininkouluttajat voivat valita suosikkinsa. Samaan aikaan kuusi tappovenettä suuntaa merelle etsimään lisää”, Cove Guardianit viestittivät muutama päivä aikaisemmin.

Suurin osa delfiineistä päätyy ihmisten ruuaksi. Ne onnekkaat, jotka ovat tarpeeksi kauniita ja näyttäviä miellyttääkseen ihmisten silmää, päätyvät Taijista delfinaarioihin. Whale and Dolphin Conservation Societyn mukaan pyyntikaudelta 2010–2011 ainakin 150 delfiiniä vietiin Taijista elävänä vankeuteen.

Save Japan Dolphins -kampanjan mukaan delfiinejä on lennätetty Taijista viimeisen kymmenen vuoden aikana Kiinaan, Koreaan, Ukrainaan, Egyptiin, Iraniin, Turkkiin, Arabiemiraatteihin, Thaimaahan, Saudi Arabiaan, Taiwaniin ja Filippiineille.

Myös esimerkiksi Yhdysvaltojen laivasto ja meriviihdejätti Seaworld hankkivat delfiineitään Taijista ennen kuin maan National Marine Fisheries Service totesi kansalaisjärjestöjen painostuksen jälkeen pyynnin Taijissa olevan epähumaania ja kielsi delfiinien maahantuonnin sieltä. Save Japan Dolphinsin mukaan delfiininvälittäjiä USA:sta nähdään kuitenkin yhä Taijissa.

Sekä merinisäkkäiden pitämistä vankeudessa että niiden lihan syömistä kritisoidaan maailmalla rankasti. Myös Taijin toreilla myytävä delfiininliha sisältää enemmän elohopeaa kuin mitä maan terveysviranomaiset suosittavat. Färsaarilla paikalliset terveysviranomaiset eivät enää suosittele pallopäävalasta ihmisruuaksi samasta syystä.

Älykkäiden ja meressä laajoilla alueilla liikkuvien delfiinien pitäminen vankeudessa on herättänyt paljon vastustusta varsinkin Islannista villinä pyydetyn tappajavalas Tilikumin tapettua kolme ohjaajaansa kahdenkymmenen vuoden aikana. Tilikumin vahvoista vastalauseista huolimatta show jatkuu ja valas on pidetty esiintymässä.

Tilikumin tapaus innoitti David Kirbyn tutkimaan asiaa ja kirjoittamaan kirjan. Hänen mukaansa vankeus ei ole juhlaa tappajavalaille, maailman isoimmille delfiineille. Kirby kuvailee eläinten usein rikkovan hampaansa tankkien betoniin ja metalliportteihin ja vaativan näin hammashoitoa. Koska tappajavalasta ei voida nukuttaa tai se lakkaa hengittämästä, on kivulias operaatio tehtävä täysin tietoiselle eläimelle. Näitä ongelmia ei ole aavoilla merillä.