YleinenKirjoittanut mirka kartano

Kirurginveitsellä länkkäriksi

Lukuaika: < 1 minuutti

Kirurginveitsellä länkkäriksi

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Rasismi ajaa aasialaisnuoret silmäluomileikkauksiin.

Australialaiset kuluttavat kauneusleikkauksiin miljardi dollaria vuodessa. Botox-ruiskeiden ja implanttien ohella yksi yleisemmistä operaatioista on australialaisaasialaisten teettämät silmiä suurentavat silmäluomileikkaukset. ABC1-televisiokanavan ajankohtaisohjelman Hungry Beastin haastattelemien aasialaisnuorten mukaan silmäluomileikkauksiin ajaa paine näyttää samalta kuin muut australialaiset.

Leikkaukseen turvautuvat ovat usein vasta teini-iässä olevia nuoria, jotka uskovat leikkauksen tuovan hyväksyntää. 14-vuotias korealaispoika kertoo toimittajalle haluavansa mukautua massaan. Australiassa asuessaan hän on kokenut rasismia ja uskoo, että valtaväestölle ei riitä, vaikka kuinka puhuisi täydellistä englantia tai olisi lahjakas urheilija, valkoiselle australialaiselle hän on aina ensisijaisesti aasialainen.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Parikymppinen Heidi tulee vastaanotolle singaporelaisen julkkisbloggaajan Dawn Yanin kuva mukanaan. Heidi pitää Yania esikuvanaan, sillä myös hän on läpikäynyt silmäluomileikkauksen. Muovinukelta näyttävän Yanin kaksoisolennoksi on kuitenkin matkaa. Toiveissa kuitenkin on, että kirurgi leikkaa niin paljon kuin vain on mahdollista. Syitä Heidillä on monia. Kuten, että aasialaiset piirteet tekevät hänestä ”huolestuneen” ja ”pahantuulisen” näköisen. Silmistä on myös tullut sanomista. Valtaväestö kun huutelee ”tsing tsongia” ja venyttää pilkallisesti silmiään hänen edessään. Myös työnsaanti takkuaa, sillä hän uskoo rekrytoijien karsastavan aasialaisia. Tämän vuoksi itsetunto on haastattelutilanteissa usein pohjamudissa.

Nuoret päätyvät leikkauspöydälle televisiokameroiden edessä. Kuvataan verta, luomen paloja, tikkejä ja mustelmia. Silmistä saadaan kirurgin käsittelyssä toivotunlaiset – suuremmat ja avarammat, mutta ohjelma jättää avoimeksi sen miten aasialaisnuorten elämä todellisuudessa tästä muuttuu. Kolmikymppinen haastateltava on skeptinen. Silmänsä teininä leikkauttanut nainen pitää operaatiota vastenmielisenä ja turhana. Aasialaisuus on hänen mukaansa niin paljon enemmän kuin pelkät silmät. Rasistiset kommentit tuskin loppuvat silmäluomileikkaukseen, nainen pohtii.