YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Kapteeni Hamptonin viimeinen lento

Lukuaika: 2 minuuttia

Kapteeni Hamptonin viimeinen lento

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Amerikkalaisnainen kuoli Falluhjassa 2004.

Etelä-Carolinasta kotoisin ollut amerikkalaistyttö Kimberly Hampton oli perheensä ainoa lapsi ja lahjakas tenniksen pelaaja. Pelimenestys avasi hanelle tien collegeen. Sen jälkeen hän valitsi armeijan päästäkseen unelma-ammattiinsa helikopterilentäjäksi.

Kimberlyn kuvat dohukilaisen hotellin seinällä.

mainos

Dilpak Tahir toi joulukuusen Kimberly Hamptonin muistoksi.

Koulutuksen jälkeen Hampton työskenteli kaksi vuotta Yhdysvaltojen armeijan lentäjänä Etelä-Koreassa ja sen jälkeen lyhyen aikaa Afganistanissa.

Hän matkusti Irakiin syyskuussa 2003. Vajaa neljä kuukautta sen jälkeen, tammikuun toisena päivänä 2004, Hamptonin ohjaama kopteri ammuttiin alas Falluhjassa, Keski-Irakissa.

Kimberly Hampton teki historiaa. Hän on ensimmäinen amerikkalaisnainen, joka on kuollut sodassa helikopterilentäjänä. Hän oli kuollessaan 27-vuotias. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Tiedotusvälineiden edustajia ei päästetä paikalle, kun ruumispussit saapuvat Irakista Yhdysvaltoihin. Kaatuneiden omaiset hankkivat heille julkisuutta muilla keinoilla. Kimberly Hamptonin ystävät keräävät hänestä muistoja Facebookissa, Friends of Captain Kimberly Hampton -ryhmässä.

Hamptonin muistoksi on myös perustettu rahasto.

Ann Lewis Hampton ja parikymmentä muuta kuolleiden sotilaiden äitiä matkusti viime syksynä Irakiin. Heidän toiveenaan oli käydä paikkakunnalla, jossa heidän lapsensa kuoli, mutta toive ei toteutunut. He viettivat koko viikon mittaisen matkansa Kurdistanissa, jossa ei ole kuollut ainoatakaan amerikkalaista sotilasta.

Lewis Hampton ystävystyi matkan aikana sulaymanialaisen Dilpak Tahirin kanssa. Heitä yhdistää sodan aiheuttama henkilökohtainen suru. Dilpakin aviomies Karim oli peshmerga eli kurditaistelija, joka katosi 1990-luvulla Kurdistanin sisällissodan aikana. Dilpak ei tiedä miehensä kuolinaikaa tai -paikkaa eikä sitä missä hänen ruumiinsa on.

Kiitollisuudesta siitä, että Ann Lewis Hampton matkusti Irakiin ja kunnioittaakseen hänen tyttärensa muistoa Dilpak perusti Sulaymanian lähelle Dokaniin muistopaikan Kimberly Hamptonille.

Kimberly Hamptonin kuvat kiinnitettiin jouluaattona 2010 dohukilaisen hotellin seinälle.

Kimberly Hamptonin kuvat on ripustettu paikkaan, josta näkyy Irakin presidentin Jalal Talabanin talo.

Viime jouluaattona Dilpak vei sinne joulukuusen.

Kimberly Hamptonin tarina on vain yksi monista. Irakissa on kuollut yli viisituhatta amerikkalaista sotilasta.