YleinenKirjoittanut tuuli hakulinen

Venäjä ei ole pasifistien maa

Lukuaika: 2 minuuttia

Venäjä ei ole pasifistien maa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Tuuli Hakulinen

…siitä pitävät huolen gopnikit.

Viimeviikolla Venäjän tiedotusvälineissä on puitu toimittaja Oleg Kashinin pahoinpitelyn lisäksi toista järkyttävää väkivallantekoa: 12 ihmisen joukkomurhaa Etelä-Venäjällä. Kushevskajan kylässä tapahtuneen joukkomurhan syy on alustavien tietojen mukaan taloudellinen. Murhan kohteena ollut bisnesmies Serever Ametov oli kieltäytynyt suojelurahojen maksamisesta aluetta hallitseville bandiiteille. Murhahetkellä talossa oli Ametovin lisäksi paljon vieraita, mukaan lukien neljä lasta, ja murhaajat päätivät eliminoida saman tien myös nämä mahdolliset silminnäkijät.

Tämä suurin joukkomurha sitten toisen maailmansodan, joka tapahtui samalla viikolla Kashinin pahoinpitelyn kanssa, nostatti keskustelua venäläisen kulttuurin väkivaltaisuudesta ainakin länsimielisen Ekho Moskva -radioaseman keskusteluohjelmista. Mikä auttaisi väkivaltaisuuksien hillitsemiseksi? Tarvitaanko kovemmat tuomiot väkivaltarikoksista ja muutenkin tehokkaampi oikeusjärjestelmä?

mainos

Itse mietin, että väkivallan juuret ovat kyllä syvemmällä kuin korruptoituneessa oikeusjärjestelmässä. Väkivallalla on hyvä maaperä kulttuurissa, jossa nyrkit ja veitsi on yleinen käytäntö ratkaista arjen tavallisia ongelmia. Näistä arkirikoksista ja väkivallan ilmapiiristä pitävät huolen gopnikit.

Sosiologian tohtorin Larisa Pautovan mukaan gopnikkeihin kuuluu jopa 25 prosenttia venäläisistä nuorista. Gopnikit ovat ainoa alakulttuuri, joka ei miellä itseään vaihtoehtoiseksi tai valtavirran vastaiseksi, vaan pyrkivät määräilemään ja muokkaamaan kaikkia alakulttuureita tahtonsa mukaisesti.

Ulkopuolisesti tarkasteltuna gopnikkien ulkonäkö on pellemäisen koominen. Pukeutumiskoodiin kuuluu verkkaripuku, tennarit ja nahkarotsi tai raidallinen merimiespaita. Pikantin tyylilisän tähän yhdistelmään tuovat kultaketjut ja vankilatyyliset tatuoinnit, kuten rakkaan nimi tatuoituna käteen, jokaiseen rystyseen yksi kirjain. Gopnikkien tyypillinen asento on kyykkyseisonta (sekin vankilakundeilta matkittu) katujen varsilla ja porttikongeissa. Pisteenä iin päällä on ilmeisesti venäläisiltä baabushkoilta peritty tapa: paahdettujen auringonkukansiemenien syöminen ja kuorien syljeskeleminen suunpielestä. Uskomatonta mutta totta – tälläistä länsimaalaisesta näkökulmasta aika huvittavan näyttävää kundia pitää Venäjän pikkukaupungeissa vakavasti ottaen pelätä ja varoa.