YleinenKirjoittanut eva nilsson

Vähän niinku väliinputoaja

Lukuaika: 2 minuuttia

Vähän niinku väliinputoaja

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Eva Nilsson

Vihdoin sosiaaliturvan piirissä! Belgiassa vakuutusyhtiö on poliittinen valinta.

Hiphurraa! Kolmen kuukauden odotuksen jälkeen kuulun vihdoin sosiaaliturvajärjestelmään. Tai siis melkein, yksi paperi pitää vielä toimittaa perille. Viimeistään kuun loppuun mennessä minun pitäisi jo olla onnellinen belgialaisen ”kelakortin” haltija.

Miksi moinen hehkutus, mietitte varmaan nyt. No siksi, että olen ollut helmikuusta lähtien kaikkien sosiaaliturvajärjestelmien ulkopuolella. ”Välillä käy niin, että ihminen on vähän niinkun väliinputoaja”, sanoi Kelan virkailija jo viime syksynä, kun minut ensimmäistä kertaa uhattiin poistaa Suomen sosiaaliturvasta.

mainos

Silloin kyseessä oli väärä hälytys. Todellinen häätö tuli vasta tämän vuoden helmikuussa, kun muutin virallisesti töihin Belgiaan. Hieman muuttoni jälkeen minulle tuli kotiin kirje, jossa minua vaadittiin palauttamaan kelakorttini. Kiitos ja näkemiin, ette enää ole oikeutettu julkiseen terveydenhuoltoon Suomessa.

Mutta miten sitten kävikään? No, minusta tuli tietysti ”vähän niinkun väliinputoaja”. Se siitä yhdistyneestä Euroopasta, kun on kyse tavallisten ihmisten tavallisesta arjesta. Jouduin odottamaan huhtikuuhun saakka, ennen kuin sain tapaamisajan kuntani ulkomaalaisyksiköstä ja siitä vielä vähän aikaa, kunnes sain belgialaisen henkilökortin. Kun vihdoin sain sen tänään, pääsin rekisteröitymään sosiaaliturvajärjestelmään.