YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Uusien opiskelijoiden juhla

Lukuaika: 2 minuuttia

Uusien opiskelijoiden juhla

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Opiskelijoiden perheet vierailevat suljetulla kampuksella. Vapaapäivä!

Uudet opiskelijat tulivat Kurdistanin yliopistoihin marraskuussa. Joulukuussa Kalarin kampuksella vietettiin uusien opiskelijoiden päivää, jolloin heidän perheensä ja ystävänsä saivat tutustua yliopistoon. Yleensä alueelle ei päästetä ulkopuolisia: kaikkien henkilötodistukset katsotaan yliopiston portilla.

Uusien opiskelijoiden juhla oli iltapäiväkarnevaali, johon muutkin opiskelijat osallistuivat. Ohjelma koostui musiikista ja ystävien tapaamisesta, joka on täällä tärkein vapaa-ajan viettotapa muutenkin. Iltapäivällä ei ollut opetusta – jälleen kerran hyvä syy pitää vapaata.

mainos

Kurdeilla ei ole juhlaa, jossa ei tanssittaisi perinteisiä tansseja.

Kurdistanin lipussa on keskellä aurinko. Irakin lippuja täällä ei juuri näe edes valtion virastoissa.

Kurdistanissa juhlitaan kaikkia mahdollisia asioita, vapaapäivän merkeissä tietenkin. Vaikka suurin osa Irakin kansalaisista on muslimeja, joulun ja uudenvuoden tienoossa yliopistot olivat suljettuja kymmenen päivää. Ja vaikka kurdeilla ei luulisi olevan syytä juhlia Irakin armeijaa, niin armeijan päivä kuudes tammikuuta on kansallinen vapaapäivä kaikkialla Irakissa, myös Kurdistanissa.

Euroopassa kärsitään ennätyspakkasista, mutta täällä tarkenee.

Kalariin perustettiin Sulaimanian yliopiopiston kasvatustieteellinen tiedekunta viisi vuotta sitten. Campuksen olosuhteet ovat edelleen askeettiset.

Kurdistanissa kaikki lukion suorittaneet pääsevät yliopistoon. Opiskelupaikat jaetaan ylioppilaskirjoitusten perusteella. Koetulokset pisteytetään huomattavasti tarkemmin kuin Suomessa. Jokainen hakija valitsee 50 toivomaansa opiskelupaikkaa. Heidät laitetaan paremmuusjärjestykseen, ja parhaiten menestyneet pääsevät opiskelemaan listansa alkupäässä olevaan paikkaan. Mikäli pisteet eivät riitä mihinkään hakijan vaihtoehdoista, tietokone valitsee hänelle opiskelupaikan.

Tyytymättömyys omaa opiskelupaikkaa kohtaan on yksi opiskelijoiden kestopuheenaiheista. Asian voi kyllä ilmaista niinkin, ettei lukiolaisilla ole realistisia käsityksiä omista mahdollisuuksistaan.

Kalarin kouluviraston ulkopuolella on tiski, jossa on listat yliopistoihin valituista uusista opiskelijoista.

Ylioppilaskirjoitukset ovat toukokuussa, tulokset tulevat syksyllä. Yliopistojen opiskelijavalinnat ilmoitetaan marraskuussa ja opiskelu alkaa melkein heti sen jälkeen. Koska Irakissa ei ole toimivaa postijärjestelmää, tulokset laitetaan internetiin ja yliopistokaupungeissa on nimilistat kaikkien yliopistojen uusista opiskelijoista.

85 000 uutta opiskelijaa aloitti viime syksynä opiskelun Irakissa arabien hallitsemien alueiden yliopistoissa. Minulla ei tietoa heidän olosuhteistaan.