YleinenKirjoittanut satu taskinen

Syysmasennusta, lehtien rapinaa ja saunaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Syysmasennusta, lehtien rapinaa ja saunaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Sielu on syytä pitää lämpimänä, kun vaalitulokset saavat veren hyytymään.

Muutama viikko sitten valitin alkanutta syyssumua ja ennustin, ettei siitä tulisi loppua. Pelkäsin myös, etten löytäisi naapurustosta kunnollista saunaa, kun uimahalli meni remonttiin.

Tällaisissa asioissa toimii nähtävästi sateenvarjoprinsiippi – jos mukaan ottaa sateenvarjon, ei taivaalta tule pisaraakaan ja päinvastoin. Wieniläinen syksy on nimittäin tähän asti ollut huomattavan aurinkoinen ja maanantainen pyhäinpäivä oli suorastaan fantastinen!

mainos

En kuitenkaan mennyt hautausmaalle. Istuin Praterin Hauptalleen yhdelle penkille ja annoin ohikulkevien ihmisten viihdyttää minua.

Siinä näkyi monenlaista pyöräilyä, lenkkeilyä, välineillä ja ilman, polkuvankkurointia pääasiassa aasialaisten perheiden voimin, kaksi sähköpotkuria, muutamien rakastuneitten parien käsi kädessä etenemistä, monia hyvin kiireisiä koiria, pikkulasten ihmettelyä kuivissa keltaisissa lehdissä. Kuinka kolmevuotias jaksaakin tutkia yhtä keltaista lehteä kuin se olisi maailmankirjallisuutta.

Prater tarjosi kaiken kaikkiaan hyvin tehokasta, jo puoliväliin edenneen, syysmasennuksen torjuntaa.

Myös muutama sauna on viime valituksien jälkeen tullut testattua. Ensimmäinen, Sargfabrik (suom. Arkkutehdas) on entuudestaan tuttu ja ihan ok mutta liian kaukana ja ei-jäsenille auki liian harvoin. Toinen, Cityfitness, on keskiviihtyisän kuntosalin keskiviihtyisässä kellarissa ja antiinsa nähden liian kallis. Kolmas ja paras löytyi puolen kilometrin päästä. Se on yksi Wienin kaupungin ylläpitämistä kylpypaikoista, ihana vanha koru nimeltä Hermannbad. Siellä on jopa pieni venyttelyyn sopiva uima-allas ja valkoisiin asuihin pukeutuneet tehokkaat saunottajat. Aamupäivisin Hermannbad on aivan hiljainen ja rauhallinen, juuri sopiva paikka turvallisuutta ja voimia kaipaavalle turhautuneelle sielulle.

Nimittäin. Pyöräily kuivien lehtien yli on hauskaa aamuisin, muttei se ilo riitä kantamaan koko päivän yli. Kovasti on taas vaalien jälkeen hermostunutta ilmapiiriä. Wienin maakuntavaaleissa äärioikeistolaiset saivat yli neljänneksen äänistä. Tulos on niin kammottava, ettei siitä ole tehnyt mieli kirjoittaa, ei edes ajatella koko asiaa. Mutta kun se erityisesti juuri sosiaalialalla vaikuttaa kouriintuntuvasti koko olemiseen, niin onhan se pakko mainita. Viha, kärttyisyys, tyytymättömyys, kateus, epäluulo, riitely ja kaikki mahdolliset maahanmuuttoasioihin liittyvät ongelmat tuntuvat roihahtaneen liekkeihin etenkin nuorten aikuisten asiakkaiden keskuudessa taas aivan uudessa mittakaavassa.

Yksi hyöty kammottavasta vaalituloksesta kuitenkin on. Se on pakottanut sosialistien harkitsemaan tosissaan yhteistyötä vihreiden kanssa. Jos koalitio toteutuu, sillä voi olla tuoreuttavaa vaikutusta koko maan politiikkaan. Vihreiden joukossa on monta järkevää ja kokenutta poliitikkoa, joilta voi odottaa hyviä ratkaisuja. Ainakin yritystä. Ihmeitä ei kannata odottaa, vihreiden kannatus oli 13 prosentin luokkaa.

Tällä viikolla kuitenkin pitäisi selvitä, millainen kokoonpano Wieniä seuraavat viisi vuotta johtaa. Jos vihreät saavat vaikuttaa johdossa ensi kertaa, heidän on syytä pitää itsensä ja ehdotuksensa esillä. Jos he eivät onnistu näkymään ja kuulumaan, he menettävät mahdollisuutensa ja kovaääninen ja uhoamalla vakuuttava selkeä äärioikeisto voittaa ensi vaaleissa vielä enemmän.

Ei ehkä pitäisi myöskään pelkästään tuijottaa vain eri puolueiden äänestyslukuja. Eivät ihmiset ole viime vuosien aikana mitenkään radikaalisti muuttuneet pahemmiksi tai paremmiksi tai ylipäätään yhtään miksikään. Pitää vain jaksaa luovia jatkuvasti myrskyävässä tilanteessa, etsiä oikeaa suuntaa, olla valmis korjaamaan kurssia. Ei ole olemassa yhtään ratkaisua, joka kestäisi ikuisesti. Joka sellaista etsii, päätyy luultavasti itsekin ääriliikkeiden riveihin. Tästä samasta turhautumisestahan ne juuri syntyvät. Halusta kertaheitolla tehdä kaikki asiat ”toisin”.

Joten. Pää ulos pensaasta, silmät auki elämään, usko omiin tekemisiin sekä terveellistä ruokaa ja kerran viikossa saunaan. Pieni sielu pienessä ruumiissa on lämpimänä hyvin paljon rohkeampi ja elämänmyönteisempi kuin palelevana ja kärttyisänä rusinana.