YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Miten vastata väkivaltaan?

Lukuaika: < 1 minuutti

Miten vastata väkivaltaan?

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Jyri Jaakkolan kuolema pysäytti myös Irakissa.

En ollut uskoa asiaa, kun luin Fifistä uutisen Uusi Tuuli -yhdistyksen aktivistin Jyri Jaakkolan kuolemasta Meksikossa. Kiinnitin huomion siihen, ettei jutussa mainittu mitään turvamiehistä, luotiliiveistä tms. Pohdin kuinka kukaan uskaltaa mennä de facto sotatoimialueelle ilman aseita.

Sitten tajusin, kuinka puolitoista vuotta Irakissa on muuttanut omaa ajattelutapaani. Väkivallasta ja järeistäkin aseista on tullut normaaleja asioita. Lähi-idän ja Latinalaisen Amerikan vertaaminen on vaikeaa, varsinkaan kun en tiedä juuri mitään jälkimmäisestä. Mutta sen voin sanoa, että täällä Irakissa on mahdotonta kuvitella, että ryhmä ulkomaalaisia lähtisi selvittämään levottomuuksia siten kuin nämä ihmisoikeustarkkailijat tomivat Meksikossa. Sellaista ei ole nähty sen jälkeen kun länsimaalaiset ihmiskilvet tulivat tänne seitsemän vuotta sitten sodan alkaessa ja häipyivät pian vähin äänin kuka minnekin.

mainos

Irakilaiset eivät osaa kuvitella, että poliittisia ongelmia voisi ratkaista ilman aseita, mutta naapurimaan Iranin oppositiossa eli Vihreässä Liikkeessä pohditaan kuinka Mahatma Gandhin ja Martin Luther Kingin oppeja voisi soveltaa siellä. Poliisit ovat kuitenkin ampuneet kuoliaaksi Iranin rauhanomaisissa mielenosoituksissa 250 ihmistä viime kesän vaalien jälkeen.

Meksikon alkuperäisväestön oikeuksia ajava liike on vaikeassa tilanteessa: kuinka vastata paramilitaarien väkivaltaan rauhanomaisin keinoin?

Kiitos Fifin avustajille Silja Ylitalolle ja Kukka Rannalle tilanteen raportoimisesta. Voimia teille ja Meri Monoselle sinne rankkoihin olosuhteisiin Oaxacaan!

Ei elämä ole helpppoa täälläkään, vaikka konekiväärit ovat ystävien käsissä. 11.2.2010 kerroin Fifissä Kirkukissa järjestetystä poliisien koulutustilaisuudesta. Yhtä osanottajaa odotettiin sinne turhaan – hänet oli ammuttu työmatkalla kuoliaaksi.

Jyri Jaakkolan kuolema on vaikuttanut voimakkaasti, eri ihmisiin eri tavoilla. Minä näen hänen toimintansa ja kuolemansa vahvana kannanottona väkivallattomuuden puolesta – kunpa siitä löytyisi keinot oikeudenmukaisen rauhan saavuttamiseen niin Meksikossa kuin Irakissa, ja vallanvaihtoon Iranissa!