YleinenKirjoittanut mirka kartano

Mallinuket paisuvat plussakokoon

Lukuaika: 1 minuutti

Mallinuket paisuvat plussakokoon

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Mirka Kartano

Australialaisten lihominen saa tavaratalot siirtymään entistä suurempiin mallinukkeihin.

Australialainen Myer-tavaratalo ottaa käyttöönsä plussakokoiset mallinuket. The Age -sanomalehti kertoi viime viikolla, että maan suurin tavarataloketju aikoo lisätä mallinukkevalikoimaansa naisten koot 18 ja 20, jotka vastaavat Suomen kokoja 46 ja 48. Aiemmin suurin esillä ollut vaatekoko on ollut 16 (44). Mallia Myer ottaa brittiläiseltä tavarataloketju Debenhamnsilta, joka julkisti äskettäin siirtyvänsä suurempiin mallinukkeihin edustaakseen paremmin brittinaisen vartalotyyppiä.

Mallinukkien kasvanut koko johtuu sairaalloisiin mittasuhteisiin lihoneesta kansasta. Australialaisimagoon on aina yhdistynyt terveys ja sporttisuus, mutta tilastojen valossa yhä useampi australialainen on kaukana rantakunnosta. Viimeisimpään valtakunnalliseen terveystutkimukseen (Australian Medical Association Survey) osallistuneista 6 140 australialaisesta peräti neljä kymmenestä luokiteltiin sairaalloisen lihaviksi ja kolme kymmenestä ylipainoiseksi. Ainoastaan neljäsosa otoksesta päätyi normaalipainoisten luokkaan. An Australian Institute of Health and Welfaren teettämä terveystutkimus päätyi samansuuntaisiin tuloksiin todeten australialaisten painon nousevan iän myötä. Tutkimuksen mukaan 37 prosenttia 15–24-vuotiaista ja 74 prosenttia yli 55-vuotiaista australialaismiehistä ja -naisista on liikalihavia.

mainos

Myerin päätös on saanut Australiassa ristiriitaisen vastaanoton. Osa australialaisista ajattelee, että kokoa 18 ja 20 olevat naiset ovat sairaalloisen ylipainoisia eikä vaatekauppojen tulisi tukea tällaista painokehitystä. Keskustelupalstoilla on kuitenkin myös vuolaasti kiitelty tavarataloketjun ratkaisua, jonka myötä isokokoiset naiset voivat vihdoinkin nähdä, miltä vaatteet näyttävät heidän yllään.

Plussakokoiset mallinuket nähdään isona askeleena kohti tasa-arvoisempaa naiskuvaa. Naisasiajärjestön Women’s Electoral Lobbyn puheenjohtaja Eva Coxin mukaan Myerin logiikassa on kuitenkin ristiriita. Samalla kun tavaratalo paisuttaa plussamalliston mallinukkien kokoa, tavallinen muotikokoelma myydään edelleen tikkulaihojen, kaksi kokoa keskivertoista australialaisnaista pienempien nukkien yllä. Järjestön mielestä vaatekaupoissa tulisi olla valikoima eri kokoisia mallinukkeja, sillä riukujen vartaloiden päälle puetut vaatteet vetoavat ainoastaan hoikkiin kuluttajiin. Muut tuntevat olonsa vain epämukavaksi, Cox painottaa The Agelle.

Vaikka ylipaino on Australiassa koko kansaa koskeva ongelma, miesten mallinuket pysyvät kuitenkin edelleen sopusuhtaisina. Myerin naisten ja lasten asusteista vastaavan Judy Coomberin mielestä kyse on unelman myymisestä. Kaljamahaiset ja jenkkakahvaiset äijänuket eivät kuulu tähän kategoriaan.