YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Kaksi sieppausta ja murhaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Kaksi sieppausta ja murhaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Illuusio Irakin Kurdistanin turvallisuudesta romahti hetkessä.

Kurdialue on pysynyt Irakin sieppaus- ja tappoepidemian ulkopuolella – toukokuun alkuun asti. Pari viikkoa sitten tapahtuneet kahden opiskelijan sieppaukset ja murhat kuohuttavat maata edelleen. Molempiin liittyy todella vastenmielisiä piirteitä.

Toukokuun toisena päivänä Sulaymaniassa siepattiin varakkaan ja vaikutusvaltaisen perheen 18-vuotias poika Muhamad Sheikh Tahir. Perhe lähetti asiamiehensä viemään sieppaajien vaatimat lunnasrahat, mutta otti sitä ennen yhteyttä turvallisuuspalvelu Asayishiin. Myös sen edustaja lähti viemään rahoja. Minulla ei ole tiedossa tapahtumien tarkkaa kulkua, mutta lunnasrahojen luovutus päättyi rahojen viejän kuolemaan ja niiden vastaanottajan pidätykseen. Sitä ennen hän ehti soittaa tovereilleen ja sanoa, että poliisi on täällä ja tappakaa poika. Siepatun Muhamadin ruumis löytyi pian sen jälkeen.

mainos

Asayish julkisti seuraavana päivänä yli kymmenen sieppauksesta epäillyn henkilön nimet. Osa heistä on jo tavoitettu ja lopuista pyörii televisioissa Asayishin mainoskampanja, jossa heidän kiinni saamiseen johtavista tiedoista luvataan tuntuva palkkio. Jäljet johtavat Iranin tukemaan islamilaiseen terroristijärjestöön Jund-Al-Islamiin. Vastenmielisintä on se, että yksi etsintäkuulutetuista on halabjalainen yliopisto-opettaja.

Seuraava, vielä dramaattisempi sieppaus tapahtui kaksi päivää edellisen sieppauksen jälkeen Kurdistanin pääkaupungissa Erbilissä. 22-vuotias englannin opiskelija Sardasht Osman siepattiin oppituntien jälkeen tiedekuntansa pihalta.

Opiskelun ohella Sardasht oli työskennellyt toimittajana ja kirjoittanut kriittisiä artikkeleita Erbiliä hallitsevasta KDP-puolueesta.

Kurdistanin oloja tuntemattomille lyhyesti alueen tilanteesta: täällä on kaksi hallitsevaa puoluetta, KDP (Kurdistan Democratic Party) ja PUK (Patriotic Union of Kurdistan). PUK on KDP:ta uudistusmielisempi, mutta sulaymanialaisten mielestä ei tarpeeksi, sillä puolueessa on ollut pari vuotta paha sisäinen kriisi. Viime kesänä olleissa alueparlamenttivaaleissa se menetti Sulaymaniassa 70 prosenttia kannatuksestaan ärhäkkää parjauskampanjaa käyvälle Goran-puolueelle, eivätkä viime kevään eduskuntavaalitkaan menneet hyvin.

Vanhoillinen KDP sen sijaan on pitänyt Erbilin tiukasti otteessaan. Kritiikki sitä kohtaan on kuitenkin lisääntynyt erityisesti opiskelijoiden keskuudessa.

Kuukauden vaihteessa Sardasht Osman kirjoitti nettilehteen nimimerkkiä käyttäen ivallisen kirjoituksen Kurdistanin presidentin Masoud Barzanin tyttärestä. Sardasht siepattiin heti sen jälkeen ja kaksi päivää myöhemmin hänen ruumiinsa löytyi Irakin hallituksen hallinnassa olevasta kaupungista, Mosulista. Nyt kaikki ihmettelevät, että miten elävä tai kuollut Sardasht pystyttiin kuljettamaan sinne, kun kaupunkien välissä on useita Asayishin tarkastuspisteitä. Joissakin niistä on myös amerikkalaisia sotilaita. Kurdistania tuntemattomille tiedoksi, että Asayishin johtaja on presidentti Barzanin poika Masrur Barzani.

Tästä tapauksesta löytyy vielä kummallisempia piirteitä kuin Muhamadin sieppauksesta Sulaymaniassa. Useat henkilöt esimerkiksi näkivät Sardasht Osmanin sieppauksen, mutta kun he yrittivät hälyyttää apua, kännykkäverkko ei toiminut.

Päinvastoin kuin Sulaymaniassa, Erbilissä poliisi ei näytä päässeen sieppaajien jäljille. Kunnes syyllinen löytyy, kaikki pitävät KDP-puoluetta vastuullisena poliittiseen murhaan.

Kurdistanin, kuten monen muunkin Lähi-idän maan (ja erityisesti Irakin) poliittiseen kulttuuriin ovat kuuluneet poliittiset murhat. Demokratiakehityksen myötä niiden pitäisi kuitenkin olla historiaa. Erbiliä edistyksellisemmässä Sulaymaniassa ihmiset sanovatkin, että Jalal Talabanin (PUK-puolueen johtaja ja Irakin presidentti) perhettä mollataan koko ajan tiedotusvälineissä, mutta toimittajia ei tapeta.

Irakin Kurdistanissa on voimassa kuolemantuomio. Pari vuotta sitten kiinni jääneet kidnappausliigan jäsenet, jotka olivat tappaneet sieppaamansa henkilön, tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin. Joten saa nähdä selviävätkö Muhamadin sieppaajat vankeustuomioilla. Raportoin Fifin lukijoille asian myöhemmistä vaiheista.