YleinenKirjoittanut anna palmen

Herkkusuun Betlehem

Lukuaika: 2 minuuttia

Herkkusuun Betlehem

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Anna Palmén

Jeesuksen syntymäkaupungista löytyy ruokaelämyksiä jokaiseen makuun.

Ruokaa rakastavalle Länsirannan Betlehem on upea matkakohde. Viime vuosina kaupunkiin on avattu kymmeniä uusia ravintoloita, joiden ruokalistalta löytyy perinteisten arabiherkkujen lisäksi italialaista, ranskalaista, kiinalaista ja jopa japanilaista ruokaa.

Kasvissyöjän ei tarvitse huolestua, vaikka palestiinalaisen ateriaan kuuluu usein kana tai lammas. Tuoreet vihannekset ja hedelmät takaavat sen, että lihaa karttava matkailija ei varmasti jää nälkäiseksi. Usein aterian päätteeksi palestiinalaiset pöristelevät vesipiippua ja juovat arakia kyytipojaksi.

Esittelen viisi lempiravintolaani, joita matkailijan ei kannata jättää väliin. Ravintolat löytää helposti pienessä kaupungissa kyselemällä.

La Terrace

Lonely Planetiin päätynyt italialaistyyppinen ravintola, jossa myös kaupungin parhaat fajitakset. Kokeile herkullisia pastoja, kanaa currykastikkeessa ja tuoreita salaatteja. Viinivalikoimassa kansainvälisen tason viinejä. Useat paikalliset polttelevat omenavesipiippua ruokailun päätteeksi.

_______________

Akkawi

Beit Jalan kylässä lähellä Betlehemiä sijaitseva Akkawi on lempiravintolani. Maailmaa kiertänyt omistajapariskunta ottaa asiakkaan iloisesti vastaan ja saattaa kutsua jopa pöytäänsä istumaan. Asiakaskunta on kansainvälistä, ja ravintolan sisustus hillityn tyylikästä.

Akkawissa ruoan tuoreus on aina taattua. Tarjolla salaatteja, joiden antimista osa on kerätty ravintolayrittäjän omasta puutarhasta. Kokeile lohta ja mereneläviä, jotka valmistettu ammattitaitoisesti. Viinivalikoima laaja, mutta vesipiippu puuttuu. Jälkiruoaksi suussa sulavaa suklaakakkua.

_______________

El Kheime

Beit Sahourin kylän kuuluisa telttaravintola, jossa tunnelma on kuin beduiinileirissä vesipiippuineen. Pöytään kannetaan alkuun arabialainen meze, johon kuuluu kymmeniä salaatteja, tahnoja ja uunituoretta pitaleipää. Salaattien jälkeen kannattaa tilata mixed grill, johon kootaan kasa erilaisia lihoja. Maista Betlehemin alueella tehtyä Cremisan-viiniä, joka ei ole erityisen hyvää, mutta sitä on kokeiltava.

_______________

Cafe Sima

Ranskassa kondiittoriksi opiskellut paikan omistaja Sima taikoo kaupungin herkullisimmat kakut ja leivonnaiset. Makeiden lisäksi kahvilassa tarjoillaan kevyttä lounasta, kuten salaatteja, keittoja ja voileipiä. Kokeile suklaisia kookospalloja ja nauti herkuista viihtyisällä ulkoterassilla.

_______________

Taboo Snack Bar

Päätä ilta Beit Jalan Taboo-baarissa, jota pyörittävät nuoret ja hauskat kaksoisveljet. Listalla mojitoa, oluita, viinejä ja omistajien omia drinkkisekoituksia. Välillä baarissa järjestetään DJ-iltoja.

Hyvä aloittelupaikka ennen läheiseen yökerhoon siirtymistä.

_______________

El Kheime -telttaravintolassa tarjoillaan Betlehemin parhaat mezet.