YleinenKirjoittanut Jenni Järventaus

Barack, hölmöläisten presidentti

Lukuaika: 2 minuuttia

Barack, hölmöläisten presidentti

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Jenni Jarventaus

Nyt se on tutkittu: viidennes amerikkalaisista on idiootteja.

On ihmeellistä, että niin fiksu mies kuin Barack Obama päätti hakea Yhdysvaltain presidentiksi. Harvardin käynyt kosmopoliitti ja kaiken puolin älykäs kaveri olisi voinut jäädä opettamaan lakia Chicagoon tai mennä muutamaksi vuodeksi takomaan rahaa Wall Streetille ja vetäytyä sen jälkeen käyskentelemään Michellen kanssa leit kaulassa ja mojitot kädessä Havaijin rannoille.

Mutta ei. Sen sijaan mies päätyi Valkoisen taloon pestiin, jossa on karmeat työajat, paljon veemäisiä velvollisuuksia ja mikä pahinta, aikamoisia idiootteja pomoina. Vai mitä pitäisi päätellä tuoreista mielipidetutkimuksista, joiden mukaan joka viides amerikkalaisista uskoo Obaman olevan muslimi?

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Aivan. Viidennes amerikkalaisista uskoo maansa johdossa olevan muslimi, vaikka Obama on todistetusti koko ikänsä ollut kristitty ja käynyt kirkossa. Virkaanastujaisten aikaan sama luku oli 11 prosenttia, eli idioottien määrä Amerikassa on kasvanut melkein puolella.

Amerikkalaisista ei ole idiootteja ehkä sen suurempi osa kuin muistakaan kansallisuuksista, mutta täällä idiootteja tuntuu olevan enemmän. Maan media nimittäin rakastaa päästää tolloja ääneen, oli heidän puheissaan perää tai ei. Poskettomat väitteet myyvät lehtiä, keräävät nettilukijoita ja tuovat mainosdollareita. Niistä paisuu typeriä kohuja, joiden perässä amerikkalaistoimittajat kirmaavat kuin kiimainen biisonilauma.

Viimeisin typerä kohu, joka sekoittuu mielipidemittauksiin Obaman uskosta, koskee Ala-Manhattanille suunnitteilla olevaa islamilaista kulttuurikeskusta. World Trade Centerin tuhottujen tornien lähistölle kaavailtuun keskukseen tulisi muun muassa uimahalli, kirjasto ja rukoushuone. Tämän takia amerikkalaismedia on jo reilun viikon kohkannut ”Ground Zeron moskeijasta”. Paikalla on järjestetty kiivaita mielenosoituksia, ja aihe johtaa uutisissa edelleen.

Kiihkeimmin hanketta vastustavat äärioikeistolaiset, joita ei tavallisesti voi New Yorkin kaltaisen liberaalipesäkkeen menot ja meiningit vähempää kiinnostaa. Republikaanien Newt Gingrich, luotettava höyrypää, on verrannut keskushanketta  siihen, että natsit haluaisivat rakentaa Washingtonin holokaustimuseon naapuriin. Rush Limbaugh puhuu ”imaami Obamasta”. Miksi oikeisto on sitten tarttunut yhteen mitättömään kulttuurikeskukseen, jonka lähikortteleissa jo valmiiksi sijaitsee moskeija?

Vastaus on: koska sillä saadaan taas idiootteihin liikettä. Keskushanke on saanut niin paljon älämölöä aikaan, että Obaman piti ottaa siihen kantaa puheessa, missä hän sanoi Yhdysvalloissa vallitsevan uskonnonvapauden. Vaikka hän ei sanonut olevansa kulttuurikeskusideasta kovin ihastuksissaan, hänen pointtinsa oli että Amerikassa millä tahansa uskontokunnalla pitää olla oikeus rakentaa keskuksia minne haluavat.

Tämän viestin oikeiston kommentaattorit tietysti käänsivät merkiksi Obaman suosiollisuudesta fundamentalistimuslimeja kohtaan. Siihen ja samaan aikaan julkistettuihin mielipidetutkimuksen tuloksiin tarttuivat puolestaan toimittajat, jotka olivat kaatua toisiinsa kirmatessaan spekuloimaan, menettääkö Obama nyt mahdollisuutensa uudelleenvalintaan – vuonna 2012! – tämän ”muslimigaten” takia.

Huoh. Ala-Manhattanin moskeijaa ja Obaman uskonasioita koskevissa kohuissa tiivistyy monta asiaa, jotka Amerikassa ovat päin mäntyä: sensaationhimoinen helppoheikkimedia, kansallinen rakkaus salaliittoteorioihin, helposti höplättävissä oleva yleisö ja pelottavan lyhyt kollektiivinen muisti. Viidennes amerikkalaisista näyttää jo unohtaneen, että maalla on ratkaistavanaan paljon jumalkysymyksiä olennaisempia ongelmia, kuten valtava työttömyys ja tsiganttinen valtionvelka. Ääneen pääsevät ne, jotka kirkuvat älyttömyyksiä korkealta ja kovaa. Heidän ansiotaan on myös, että oikeiden ongelmien ratkaisuun ei tunnu riittävän medialta huomiota eikä himoa.

Tavallisen uutistenkuluttajan on parempi sulkea telkkari, tietokone, radio tai sanomalehti, ja mennä ulos nauttimaan elokuun hienoista päivistä. Obama-raukalle joku jossain toivottavasti sekoittaa edes yhden mojiton.