YleinenKirjoittanut satu taskinen

Vatikaani vastasi, kun sinne huudettiin

Lukuaika: 2 minuuttia

Vatikaani vastasi, kun sinne huudettiin

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Paavi ei olekaan erehtymätön: Itävallassa häntä jopa vaaditaan korjaamaan ratkaisujaan.

Mitä yhteistä on yläitävaltalaisella Windischgartenin papilla Gerhard Maria Wagnerilla ja Argentiinassa viime viikkoon asti asuneella brittiläisellä Pius-veljeskunnan piispalla Richard Williamsonilla?

Molempien lausunnot ovat saaneet suuren joukon ihmisiä niin katolisen kirkon sisä- kuin ulkopuolella ihmettelemään. Gerhard Maria Wagner on puhunut homoseksuaalien parantamisesta ja sen tarpeellisuudesta. Hän on hyökännyt Harry Potteria vastaan, koska kirjasarja hänen mukaansa on saatanallinen. Hän on sanonut, etteivät luonnonkatastrofit kuten Itä-Aasian tsunami tai Yhdysvaltojen rannikolla riehunut hirmumyrsky Katrina suinkaan olleet sattumia vaan jumalan rangaistus.

mainos

Richard Williamson puoluestaan on tullut kuuluisaksi muun muassa holokaustin kieltävillä lausunnoillaan.

Silti molempiin katolisen kirkon paavi Benedictus XVI on suhtautunut kummastusta aiheuttavan myönteisesti. Edellistä paavi kaavaili Linzin vihkipiispaksi. Jälkimmäisen hän vapautti pannasta.

Molempien kohdalla paavia on vaadittu korjaamaan ratkaisujaan.

___________

Wagnerin nimitysuutisten jälkeen Linzissä monet älähtivät. Kun vihkipiispan, toisin sanoen hiippakuntapiispan apupiispan, tehtäviin kuuluu läheinen yhteys kirkon jäseniin esimerkiksi kasteen ja vihkimisen yhteydessä, kauhu on ymmärrettävää.

Myös Williamsia koskevan uutisen jälkeen älähtivät monet kirkon edustajat ja sen parissa toimivat maallikkouskovaiset. Lopulta siihen puuttui jopa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Saksalainen paavi ei itse ole antisemiitti. Hänen on kuitenkin täytynyt tietää Pius-veljeskunnan joidenkin jäsenien avoimen antisemitistisistä lausunnoista.

Aluksi Vatikaani vaikeni. Kirkko on mysteeri, sanottiin.

Mitä Linzin vihkipiispa-asiaan tulee, Itävallan arkkipiispa kardinaali Schönborn päätti hermostuneen mediarumban ja kasvavan painostuksen jälkeen lopulta reagoida omatoimisesti. Wagner-asiassa kutsuttiin koolle piispainkokous, minkä seurauksena Gerhard Maria Wagner ilmoitti itse esittävänsä paaville luopuvansa suunnitellusta nimityksestä vapaaehtoisesti.

Richard Williamsonia paavi sitten vaati korjaamaan lausuntonsa ja Argentiina ilmoitti karkottavansa Williamsonin, mikäli natsirikosten vähättelemiseen ei tule muutosta.

Sekä Williamson että Wagner eivät odotetusti itse näe toiminnassaan ja mielipiteissään mitään väärää tai outoa. Paavin kädenojennus ei Williamsonia edes kiinnostanut. Itävallan yleisradion ORF:n mukaan Williamson lähti Argentiinasta viime viikolla.

Gerhard Maria Wagner alkoi pyörtää sanojaan koskien vetäytymisensä vapaaehtoisuutta. Loukkaantunutta pappia aiotaan ehdottaa kotikuntansa Windischgartenin kunniakansalaiseksi.

___________

Historiallista ja uutta on, että Vatikaanin päätöksiä on katolisen kirkon sisällä tässä mittakaavassa kyseenalaistettu. Paavi ei olekaan erehtymätön ja kun kirkkoon on huudettu, se on vastannut. Katolisessa kirkossa on maailmanlaajuisesti edelleen miljardi jäsentä.

Jää kuitenkin kysymys, miksi paavi tekee päätöksiä, joiden seuraukset eivät vaikuta merkitsevän katoliselle kirkolle mitään hyvää? Voi myös kysyä, kuka näitä päätöksiä tosiasiassa tekee? Kuka tietää mitä Vatikaanissa tapahtuu? Tietääkö edes paavi?