YleinenKirjoittanut aija salo

Vaalirahaa Abbalta ja muuta Ruotsista

Lukuaika: 2 minuuttia

Vaalirahaa Abbalta ja muuta Ruotsista

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Aija Salo

”Nousi kuin aurinko, lässähti kuin pannukakku.”

Ruotsissakin keskustellaan nyt vaalirahoituksesta. Sen paremmin puolueilla kuin ehdokkaillakaan ei ole toistaiseksi velvoitetta rahoituksensa määrän tai lähteiden julkistamiseen.

Vaalirahoituksen avoimuutta alettiin penätä laajemmin vasta kun vasemmistopuolueen entisen puheenjohtajan Gudrun Schymanin johtama Feministinen aloite -puolue kertoi Abban Benny Anderssonin lahjoittaneen sille miljoona kruunua (vajaat 100 000 euroa). Anderssonia oli ärsyttänyt Piraattipuolueelle povattu menestys.

mainos

Myös sitä on puitu hiukan, että kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Alf Svensson sai miljoonien kruunujen vaalituen äärioikeistoa lähellä olevalta Ny demokrati -järjestöltä. Porvaripuolueet ovat perinteisesti vastustaneet kaikkia vaatimuksia rahoituksen avoimuudesta. Listavaaliin perustuvan järjestelmän vuoksi harva yksittäinen ehdokas panostaa suuria summia vaalikampanjoihin, joten rahoitus kanavoituu enimmäkseen puolueiden kautta. Jatkossa tämä muuttuu, kun listavaalin ja henkilövaalin yhdistävä nykyjärjestelmä tulee äänestäjille tutummaksi.

EU-vaalien protestiäänet menivät Ruotsissa merirosvoille. Piraattipuolue sai yhden euroedustajan, ja alle 30-vuotiaista jopa 40 prosenttia äänesti gallupien mukaan piraatteja. Feministipuolue pääsi melko lähelle neljän prosentin äänikynnystä, mutta äärioikeistolaisen Sverigedemokraattien tapaan paikka europarlamenttiin jäi saamatta.

Vaalien jälkeisessä haastattelussa politiikan toimittaja kommentoi nyt kaikki kolme meppiään menettäneen viime eurovaalien voittajan, junilistan, edustajalle lohdullisesti ”Upp som en sol, ner som en pannkaka” (Nousi kuin aurinko, laski kuin pannukakku).

Vasemmisto hävisi Ruotsissakin: sossujen eli sosiaalidemokraattien ääniosuus oli historiallisen huono viiden paikan pitämisestä huolimatta, ja vasemmistopuolue menetti yhden paikan. Vihreät nousivat Suomen tavoin kahteen paikkaan. Hallituspuolueista kansanpuolue sai ”Haluan eurooppalaisen FBI:n” –kampanjallaan ja politiikan konkari Marit Paulsenin kasvoilla kaksi lisäpaikkaa ilmeisesti etenkin ikääntyneen väestön äänillä. Hallitusta johtava maltillinen kokoomus piti neljä paikkaansa sinnitellen.

Suomen tiedotusvälineiden vaalivalvojaisissa kiinnitettiin ääntenlaskennan edetessä paljon huomiota läpipäässeisiin ehdokkaisiin. Ruotsin systeemissä henkilöäänet taas laskettiin vasta vaalipäivän jälkeen, joten vaalitulosta seurattiin ensin ainoastaan puoluekohtaisten äänien osalta. Vaali-illan jälkeen monelle ehdokkaalle oli vielä epäselvää, oliko paikka Brysselin junaan hellinnyt vai ei.

Kristillisdemokraattien listalla henkilöäänten vaikutus oli lopulta dramaattisin: puolueen yhden paikan sai puolueen ehdokaslistalla yhdeksäntenä ollut eläkeikäinen Alf Svensson, vaikka listan ykkösenä oli nuori Ella Bohlin. Kovia konservatiiveja toki molemmat.