YleinenKirjoittanut Hanna Kuusela

Tulisipa postilakko!

Lukuaika: 2 minuuttia

Tulisipa postilakko!

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Hanna Kuusela

Postilla menee ihan hyvin ja antaa mennä.

Ajattele kuinka ihmeellinen ilmiö posti on. Voit ostaa Kannuksen kioskilta postimerkin, maksaa sen euroilla, ja ehkä muutaman viikon päästä kirjeesi on Pääsiäissaarilla juuri siinä talossa, johon halusitkin sen päätyvän.

Ihmeellistä. Eikö?

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Siksi kai siihen täytyykin kajota. Niin kuin moni muukin hyvä asia, myös postilaitos on sekaisin ja pihalla – ainakin jos kuuntelee sen ”uudistajia”. Se, että kansainvälinen postijärjestelmä on toiminut kutakuinkin erinomaisesti 1800-luvun loppupuolelta lähtien, näyttää olevan painavin syy sen reformoimiselle tai modernisoinnille, kuten eufemismit kuuluvat.

Tällä hetkellä modernisoinnin ytimessä on muun muassa Britannia, jonka postityöntekijät todennäköisesti menevät lakkoon ensi viikolla. Lakosta pelätään useamman kuukauden pituista.

Vuoden 2005 vaaleissa nyt vallassa oleva labour-puolue lupasi säilyttää postilaitoksen kokonaan julkisena palveluna. Neljä vuotta näyttää olevan pitkä aika vanhan miehen muistille, sillä asiasta vastaava ministeri Lordi Mandelson onkin nyt ehdottanut, että 30 prosenttia postilaitoksesta yksityistettäisiin.

Lakossa ei varsinaisesti kiistellä tästä vaan perinteisemmin työehdoista, mutta postilaitoksen yksityistämishaaveet väijyvät kyllä taustalla.

Mandelsonin mukaan yksityistämistä tarvitaan, koska postilaitoksella menee niin pirun huonosti. Sähköpostit ja tekstiviestit ovat vähentäneet postin määrää ja vähentävät myös tulevaisuudessa – jopa 10 prosentin vuosivauhtia. Kuulostaa uskottavalta, eikö niin?

Ei kuulosta, jos kysytään postinkantajilta. Postinkantajien mukaan puheet postin vähentymisestä ovat poliittisesti motivoitua houretta, jolla vedotaan ihmisten intuitiivisiin uskomuksiin. On totta, että ihmiset eivät lähetä niin paljon kirjeitä, mutta eivät he lähettäneet ennenkään. Lähetitkö sinä 80-luvulla muuta kuin joulukortteja? Erilaiset nettikaupat ja mainospostin lisääntyminen sen sijaan ovat pitäneet postinkantajat vähintäänkin yhtä kiireisinä kuin aikana ennen internetiä ja sähköpostia.

Huonosti ei mene myöskään lukujen valossa: Royal Mailin tekemä voitto lähes kaksinkertaistui viime vuodesta, 320 miljoonaan puntaan. Mandelsonin mukaan, vaikka luvut näyttävät hyviltä, ei pitäisi tehdä sitä virhetulkintaa, että postilaitos on taloudellisesti hyvässä kunnossa. Tarve modernisoida postilaitos on Mandelsonin mukaan kristallinselvä.

Nyt toimintaa halutaankin tehostaa. Jos postinkantajilta kysyy, tehostamista on kuitenkin jo tehty. Kantajien työkierrokset ovat pidempiä ja kassit painavampia.

Ja samalla halutaan ulkoistaa… mutta kun tämäkin on jo ehditty tehdä. Osa brittipostista on jo käytännössä yksityistetty. Viime vuonna voimaan saatettu EU:n postidirektiivi on omaksuttu innokkaasti Briteissä. Näin ollen mikä tahansa yksityinen – tai toisen jäsenmaan julkinen ja näin ollen usein tuettu – postipalvelujen tarjoaja saa kilpailla Royal Mailin sopimuksista.

Nämä yhtiöt ovat yleensä kiinnostuneita isoista postittajista ja isojen yritysten kaupunkien välisestä postiliikenteestä. Julkinen Royal Mail tarjoaa kuitenkin edelleen tiedot jakelualueista ja jakaa postin. Aivan: jakaa postin, jonka yksityiset yritykset ovat muka ottaneet hoitaakseen. Ja on tietysti turha toivoa, että näitä yrityksiä kiinnostaisivat pienet postierät.

Nyt lakon uhatessa monet suuri postipalveluja käyttävä yritys – kuten Amazon ja eBay – on joko siirtymässä pois Royal Maililta tai uhannut siirtyä, jos lakko alkaa. Joulumyynnin ei haluta vaarantuvan työntekijöiden oikeuksien vuoksi.

Postityöntekijöillä ja oikeastaan koko Royal Maililla on luu kädessä: jos lakko alkaa, tulevaisuuden toimintamahdollisuudet ovat yhä huonommat, koska postipalvelut on jo avattu kilpailu ja yhden joulusesongin takia moni yritys saattaa hylätä Royal Mailin juuri nyt.

Vaikka postilaitokset eivät vielä olekaan yksityisiä, markkinoiden avaamisen hedelmiä korjataan nyt. Se tarkoittaa kutakuinkin yksipuolista markkinoiden sananvaltaa julkisen palvelun tulevaisuutta määriteltäessä. Ja julkisten palvelujen yksityistämisaallon ja uusliberalistisen painajaisen kun piti muka jo olla poissa muodista…

Itse toivon, että postilakko alkaisi ja siitä tulisi mahdollisimman pitkä ja pirullinen. Toivon, että se sekoittaisi joulusesongin, pankkimaailman, laskujenmaksun ja tekisi arkielämästä mahdollisimman hankalaa. Vasta sitten ehkä muistaisimme, että posti on ihana asia ja postinkantajat vielä ihanampia.