Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Anna Palmén
Päivällä heikottaa. Auringon laskiessa alkaa juhla.
Makaan viiden tähden hotellin uima-altaalla Länsirannan Betlehemissä ja vietän leppoisaa vapaapäivää palmupuiden ympäröimänä. Altaalla on muutama kristitty palestiinalaisperhe ja pari eurooppalaista nuorta naista. Stereoista kaikuu arabimusiikki höystettynä muutamalla eurohitillä. Tarjoilijat kantavat palestiinalaisperheille juomaa, ruokaa ja tietysti vesipiipun.
Hetkeä myöhemmin muslimien rukouskutsu kajahtaa ilmoille vieressä sijaitsevan pakolaisleirin minareetista. Tarjoilija vääntää stereoita lujemmalle, jolloin imaamin rukouskutsu jää Britney Spearsin renkutuksen alle. Olutta kaadetaan lisää naapuriperheelle. Mikä ristiriitojen kohtaaminen!
Hotellin altaalla ei tarvitse miettiä sitä, että kehtaako syödä ja juoda julkisesti. Ympärillä ei näy yhtään muslimia. He viettävät päivän kuumimman ajan sisällä, koska paastoaminen on rankkaa ja vie monilta voimat.
Kadulla haluan kunnioittaa ramadania, enkä juo tai syö julkisesti. Nostan hattua ystävilleni, jotka paastoavat. Helteisessä säässä vettä saisi kulumaan useita litroja, mutta auringon nousun ja laskun välissä syöminen on kiellettyä. Bussimatkalla Jerusalemista Betlehemiin kuski joutuu pysäyttämään tien sivuun, koska häntä selkeästi heikottaa. Muutama venyttelyliike ja jatkamme taas matkaa.
Kaikki muslimit eivät kuitenkaan paastoa ramadanin aikana. Mukaan mahtuu paljon liberaaleja, usein ulkomailla kasvaneita palestiinalaisia, jotka pitävät vain muutamia paastopäiviä kuukauden kestävän ramadanin aikana. Yhdysvalloissa kasvanut palestiinalainen ystäväni paastosi viisi päivää, jonka jälkeen hän lopetti, koska se oli hänelle liian rankkaa. Hänen mukaansa ajatukset pitää saada paastoamisen aikaan pois kaikesta pahasta ja ihmisille pitää yrittää olla mahdollisimman ystävällinen, koska muuten saattaa retkahtaa.
Perjantaisin Länsirannan kaupungit ovat kuin aavekaupunkeja, koska kaikki muslimit sulkevat kauppansa pyhäpäivänä. Ystäväni vietti syntymäpäiviään viime perjantaina, ja jouduimme kiertämään koko Ramallan ympäri, jotta löytäisimme yhden kristityn ylläpitämän kaupan.
Vasta auringon laskettua kaupungeissa alkaa juhlat. En ollut uskoa silmiäni perjantaina, kun kävelin Jerusalemin vanhassa kaupungissa iltarukousten jälkeen. Liikenne oli täysin kaoottista, perheet olivat pystyttäneet omia illallisleirejään keskelle katuja, ja katukauppiaat myivät innokkaina värikästä krääsää.
Ramadan päättyy tämän viikon sunnuntaina Eid al-Fitr -juhlaan, ja juhlallisuudet kestävät ainakin kolme päivää. Illallispöydät notkuvat herkuista, ja perheille viedään tuliaisiksi suklaata ja leivonnaisia. Näitä juhlia ei voi jättää väliin.