YleinenKirjoittanut Jenni Järventaus

Nuoret, fanaattiset miehet

Lukuaika: 2 minuuttia

Nuoret, fanaattiset miehet

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Jenni Jarventaus

Amerikkalaismuslimeilla menee hyvin. Silti heidän joukostaan nousee terroristinalkuja.

Yhdysvalloissa eletään hilpeää joulun aikaa, ja ostoskeskusten ruuhkista ei arvaisi, että maa on pahimmassa lamassa sitten 1930-luvun. Täällä Washingtonin alueella, missä paisuvan valtionhallinnon ansiosta työttömyys on edelleen matalissa luvuissa, keskiluokka tuntuu satsaavan joulunpyhiin – tai hanukkaan tai kwanzaan, mitä tahansa juhlaa viettävätkin – lähes entiseen malliin.

Kaiken joulutohinan keskellä washingtonilaiset saivat kuitenkin menneellä viikolla kylmiä uutisia. Tiistaina Pakistanissa pidätettiin viisi nuorta virginialaista miestä, jotka ovat kotoisin Alexandriasta, Washingtonin kupeessa sijaitsevasta kaupungista. Nämä 18-24-vuotiaat heput olivat matkustaneet marraskuun lopussa Pakistaniin aikeenaan tulla jihadilaisiksi eli liittyä ”pyhään sotaan” Yhdysvaltoja vastaan. He olivat ottaneet yhteyttä taleban-joukkoihin ja tarjonneet Al-Qaidalle palveluksiaan amerikkalaisjoukkojen tappamiseksi Afganistanissa. Kun pakistanilaisviranomaiset kuulustelivat miehiä, nämä ilmoittivat ylpeinä olevansa maassa ”pyhää sotaa varten”.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Joulukuun 7. päivänä puolestaan Chicagossa joutui oikeuden eteen David Headley, alkuperäiseltä nimeltään Daud Gilani, joka oli auttanut viimevuotisten Mumbain terrori-iskujen tekijöitä valitsemaan kohteensa. Hän oli myös suunnitellut terrori-iskua tanskalaista, muslimeja loukanneet sarjakuvat julkaissutta Jyllands Posten –sanomalehteä vastaan.

Virginialaisviisikko ja Headley ovat osa ”kotona kasvatettujen” eli Yhdysvalloissa lapsuutensa viettäneiden tai pitkään asuneiden terroristien jatkumoa. Vuoden 2001 syksyn jälkeen on löydetty ja päätynyt oikeuteen kymmeniä tapauksia, joissa amerikkalainen tai joukko amerikkalaisia on jäänyt kiinni radikaalin islamin tunnusmerkit täyttävän terrori-iskun suunnittelusta. Lista on hyytävää luettavaa: aikeina on ollut muun muassa räjäyttää ostoskeskuksia, lentokenttiä, sotilastukikohtia, tunnettuja rakennuksia ja juutalaisjärjestön päämajoja.

Yhdysvalloissa on lähivuodet vallinnut sitkeä käsitys, että Euroopan maissa elävät musliminuoret, jotka eivät ole sulautuneet valtaväestöön yhtä hyvin kuin amerikkalaismuslimit, ovat suuremmassa vaarassa radikalisoitua. Nyt esille tulleiden tapausten jälkeen tuota olettamusta on alettu kyseenalaistaa.

On edelleen totta, että siirtolaisilla ja heidän lapsillaan on amerikkalaisessa yhteiskunnassa enemmän mahdollisuuksia kuin monissa Euroopan maissa. Amerikkalainen muslimiväestö ei ole kokenut Ranskan tai Iso-Britannian muslimien kaltaista gettoutumista: päinvastoin, amerikkalaismuslimit ovat vauraimpien ja menestyneimpien siirtolaisryhmien kärjessä. Englanninkielen opittuaan siirtolaisella on samat väylät auki hyviin yliopistoihin ja hyviin ammatteihin kuin valtaväestöllä. Tuoreenkin siirtolaistaustan omaavia ihmisiä on kasakaupalla maan hallinnossa, yliopistoissa, firmoissa ja tutkimuslaitoksissa. Mitä pidemmälle siirtolaissuvun juuret kasvavat amerikkalaiseen maaperään, sitä todennäköisemmin suvun vesat kiipeävät vauraaseen keskiluokkaan, menevät naimisiin toisten etnisten tai uskonnollisten ryhmien edustajien kanssa ja kasvattavat lapsensa amerikkalaisten kulttuurinormien mukaan.

Amerikkalainen ideaali ”kulttuurien sulatusuunista” ei kuitenkaan tunnu toimivan radikalisoituvien nuorten tapauksessa. Heille amerikkalainen yhteiskunta on pikemminkin salaattikulho, jossa eri ainekset elävät yhdessä mutta toisiinsa sekoittumatta. Virginialaiset nuoret miehet opiskelivat, asuivat hyvinvoivalla alueella missä menestymisen mahdollisuuksia on monia ja eivät tuttaviensa mukaan koskaan vaikuttaneet fanaatikoilta. Kiitospäivän jälkeen he kuitenkin katosivat Pakistaniin ja jättivät jälkeensä jihad-viestejä sisältävän jäähyväisvideon.

Kotona kasvaneen terrorismin vaara Yhdysvalloissa on toistaiseksi pienempi kuin esimerkiksi Iso-Britanniassa, missä brittitiedustelupalvelun arvion mukaan toimii arviolta 200 terroristiverkostoa ja asuu vähintään 2000 ihmistä joiden epäillään suunnittelevan terrori-iskuja. Aihe on kuitenkin noussut lähiaikoina niin tiuhaan tahtiin esille, että suurimmat amerikkalaiset muslimijärjestöt ovat lakanneet kiistämästä ilmiön ja aloittaneet kampanjoita, joiden on tarkoitus muokata muslimivanhempien ja -nuorten sekä imaamien asenteita. Amerikkalais-islamilaisten suhteiden neuvosto on kehittämässä nettisivustoa, joka tyrmää jihadilaisten suosimia käsityksiä ”vääräuskoisten” tappamisesta ja Koraanin kehotuksista pyhään sotaan. Keskivertomuslimien asenteet ovat avainasemassa, jos umpifanaatikkojen aikeet aiotaan estää: virginialaisnuortenkin jäljille päästiin paikallisen muslimiyhteisön vihjeiden perusteella.

Washington Post julkaisi menneenä viikonloppuna viiden nuorukaisen valokuvat. Tavallisilta tyypeiltä he näyttivät: siloposkisia nuoria miehiä, joita näkee ostoskeskuksissa ja kahviloissa flirttailevan ikäistensä naisten kanssa. Matka heidän herttaisesta kotikaupungistaan Pakistanin heimoalueille on huikean pitkä, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Toivon mukaan joku pian ratkaisee mikä sai kyseiset heput lähtemään matkalleen.