YleinenKirjoittanut siru valleala

Kuuman puutteessa

Lukuaika: 2 minuuttia

Kuuman puutteessa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Siru Valleala

Kylmä talvi uhkaa Japania. Mistä lämpöä länsimaalaiselle?

Vaikka Tokion syksy onkin ollut kaunis ja lämmin, alkaa hiljalleen olla aika jälleen pohtia lämmitysteknisiä kysymyksiä. Koska Tokiossa talot rakennetaan keveiksi, keinuviksi ja ohuiksi, uhkaa nollakeliin taantuminen taannuttaa myös kotien sisälämpötilan ulkoilmaa lähes vastaavaksi. Keskuslämmitystä ei kodeissa ole, ikkunat ovat yksinkertaiset, eikä eristystä tunneta.

Pian edessä on taas se kausi, jolloin peiton ulkopuolelle yöksi unohtunut käsivarsi tuntuu vieraalta pakastehauelta ja triplavillasukat riittämättömältä varustukselta. Yöllä ilmastointilaitteen ei voi antaa puuskuttaa lämpöä huoneeseen, sillä tuntien yhtämittainen sähkökäyttö helposti tuplaa tai jopa triplaa talviajan muutenkin korkean sähkölaskun. Muita lämmitinvaihtoehtoja ovat kaasulämmitin, öljylämmitin ja kerosiinilämmitin, joista mikään ei ole vaivaton, miellyttävä eikä aina kovin turvallinenkaan.

Länsimaalaiselle ja erityisesti skandinaaville kylmän kostea koti on kauhistus. Ulkona pärjää aina, jos pään irrottavasta viimasta pääsee sisälle oman pirtin lämpöön. Vaan Tokiossapa ei pääse.

Onneksi ratkaisureittejä kylmyysongelmaan riittää. Onhan kyseessä innovaatioiden ja erikoisteknologian Japani. Ei tarvitse kuin tehdä pieni kierros tavaratalojen osastolla ja jo vakuuttuu siitä, että mitäpä keskuslämmityksistä, kun kuumuuskamaa riittää!

Karkota kylmyys japanilaisittain Top 7:

1. Kotatsu

Mikä: Japanilaisen suosituin talvivaruste on erikoisvalmisteinen sohvapöytä, jonka pohjaan on kiinnitetty sähkölämmitin. Pöydän ylle asetetaan futonpeitto, joka eristää lämmön pöydän alle. Kotatsun ääressä istutaan matalilla tuoleilla alaruumis pöydän ja futonin alla.

Teho: Alaruumis lämpenee niin tehokkaasti, ettei yläruumiin tarvitse. Pöytä myös kerää usein koko perheen yhteen, jolloin sekä lämpövaikutus että tunnelma entisestään tiivistyy.

Ekologisuus: Pöytä kestää vuosia, jos sitä käytetään oikein. Lämpimällä kelillä kotatsu toimii tavallisena sohvapöytänä. Pöydän käyttö vie paljon vähemmän sähköä kuin vaikkapa ilmastointilaitteella lämmitys.

2. Kuumavesipullo

Mikä: Perinteinen tapa lämmittää oma pesä on valuttaa kuminen pullo pullolleen kiehuvaa vettä ja mennä sen kanssa unten maille. Japanissa pullo ei tietenkään ole vain pullo, vaan sen saa lampaaksi, porsaaksi, kissaksi, nalleksi, koiraksi tai maatuskaksi naamioituna.

Teho: Toimii hyvänä uneen saattajana, mutta aamulla teho on totaalisesti kadonnut. Aamullakin tosin pullo on yhä söpö.

Ekologisuus: Himmenee, koska yleensä yksi söpö lammas ei riitä, vaan niitä tahdotaan koko perheellinen.

3. Uuden teknologian kerrasto

Mikä: Uniqlo, tunnettu japanilainen vaatebrändi, lanseerasi tänä syksynä ”Uniqlo HeatTech 09” -sarjallisen uuden teknologian kerrastoja. Uudenlainen materiaali sisältää lämpöteknisesti tehokkaita kuituja, jotka muuttavat kehosta erittyvän kosteuden suoraan lämmöksi. Kankaan valmistukseen on käytetty maitoproteiinia takaamaan erikoispehmeyden.

Teho: Mukavan lämpimältä tuntuvaa pehmeää kangasta, jonka todellisen tehon testaussäätä vielä odotellaan. Hieman liian lyhyet lahkeet ja hihat.

Ekologisuus: Uusien teknologioiden kehittäminen ei liene koskaan ekologista, mutta parempi ostaa yksi hyvä kerrasto kuin kolme huonompaa.

4. Hokkairo

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Mikä: Rautaoksidijauhetta sisältävä ”lämpölätkä”, joka aktivoituu eli kemiallisen reaktion kautta lämpenee käyttöön otettaessa.

Teho: Varsin hyvä. Lupaus 12 lämpötunnista pitää, ja selkäpuolelle kahden paidan väliin tarran avulla kiinnitetty läpyskä tuntuu ihanan kuumalta koko päivän. Illalla sen voi repäistä mukaan vielä takin taskuunkin.

Ekologisuus: Muitakin kuin kertakäyttöisiä malleja on, mutta useimmiten ihmiset ostavat halpuuden ja helpon saatavuuden vuoksi kertakäyttöisiä. Hyvin epäekologinen, sillä rauta-ainesta sisältävää pussukkaa ei voi kierrättää.

5. Sähköhuopa

Mikä: Kaukosäätimellä säädeltävä huopa, jonka sisällä kulkee joukko sähköllä lämpiäviä säikeitä. Sopii peiton päälle tai patjan alle.

Teho: Lämpö on kuumimmillaankin mieto, mutta huopa eristää hyvin ympäröivää viileyttä.

Ekologisuus: Kuluttaa sähköä, mutta voidaan käyttää myös tavallisena huopana ilman sähköominaisuutta. Toisaalta, miksi siinä tapauksessa ostaa kallis teknohuopa?

6. Tissinlämmittimet

Mikä: USB-liittimen kautta toimivat lämmityslätkät, jotka sujautetaan rintsikoiden sisään.

Teho: Testi suorittamatta, mutta huhupuheiden mukaan viileät nännit lämpenevät tehokkaasti.

Ekologisuus: Kestoikä noin yhden talven, eli varsin kertakäyttöinen keksintö. Toki tietokoneen hyötykäyttöä muun käytön ohessa, mutta jos kuriositeettiarvo unohdetaan, voidaan luokitella turhakkeeksi. Kuumat kummut kuuluvat Haribo-osastolle.

7. Shochu

Mikä: Perunasta tai vaikkapa ohrasta tislattu japanilainen viina.

Teho: Voimakas, kuumottava, parhaimmillaan turruttava ja unettava. Takaa punaiset posket.

Ekologisuus: Puhdas luonnontuote suoraan Äiti Maasta.