YleinenKirjoittanut satu taskinen

Jörg Haider, kolmas näytös

Lukuaika: 2 minuuttia

Jörg Haider, kolmas näytös

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Satu Taskinen

Kuollut poliitikko laulaa!

Vitsi vai totta? Vain kuukausia Jörg Haiderin kuoleman jälkeen…

1) teleshopista saa ostaa tuotteen nimeltä ”Dr. Jörg Haider ’In Memoriam Collection’ CD/DVD-Set”. Kolmessa kappaleessa Jörg Haider laulaa itse mukana. Teleshopin mainos pyörii ruudussa joinakin päivinä tauotta. Siinä saksalaisella aksentilla puhuva juontaja kertoo tuotteen ainutlaatuisuudesta. Hän vakuuttaa, että tuotetta jonotetaan, minkä johdosta on syntynyt ”dramaattisiakin kohtauksia”. Mainokseen kuuluvassa tunteellisessa ja lämminhenkisessä videossa Jörg Haider juttelee mukavia. Sen jälkeen näytetään kuinka Jörg Haider laulaa traditionaalisen maalaistalon parvekkeella kuorolaisten seistessä kauniissa rivissä hänen alapuolellaan.

mainos

2) BZÖ-puolue lupaa ostaa Jörg Haiderin rusinaksi ajaman VW Phaetonin 40 000 eurolla. Ajoneuvo oli leasing-auto ja koska Haider oli onnettomuushetkellään voimakkaasti alkoholin vaikutuksen alaisena, vakuutus ei korvaa jäljelle jäänyttä summaa. Osavaltion johtaja Dörfler sanoo haluavansa varmistaa auton olevan turvallisissa käsissä ”niin kauan, että kaikki tutkimukset on suoritettu loppuun”. Hän vertaa tapausta presidentti Kennedyn murhaan, jota tutkittiin moneen otteeseen tapahtumien jälkeen. Hän muistuttaa myös, että Kennedyn murhaa ei vieläkään ole selvitetty.

Aiempia ideoita oli antaa auto jollekin taiteilijalle materiaaliksi tai huutokaupata se.

3) Kärtenin osavaltio päättää rakennuttaa Haiderin kuolinpaikalle 30 000 euron arvoisen muistomerkin. Halukkaat voivat osallistua rahan keräykseen. Tällaisia muistomerkkejä kutsutaan nimellä ”Marterl” ja niitä on yleensä kirkkojen läheisyydessä, pyhiinvaellusreiteillä tai jollakin peltotiellä. Niiden tarkoitus on tarjota paikka hiljentymiseen tai rukoiluun. Haiderin muistomerkin yhteyteen tullee myös parkkipaikka.

Suunnitelmissa on lisäksi ainakin Haider-museo ja Haider-silta.

4) BZÖ-puolue luopuu etsimästä Haiderin tilalle sopivaa johtajaehdokasta lähestyviin maakuntavaaleihin. Puolue korostaa joukkuehenkeään ja asemaansa Jörg Haiderin politiikan jatkajana antamalla ehdokkailleen yhteisnimen ”Liste Jörg Haider”. Kolmen miehen pääjoukko esiintyy vaalimainoksissa listan kärkenä.

5) huimaa suosiota nauttivat kabaretistit Grissemann ja Stermann joutuvat peruuttamaan yhden keikkansa turvallisuussyistä.

Parivaljakko vetää torstai-iltaisin televisiossa paikallisen Yleisradion eli ORF:n kanavalla poliittista satiiriohjelmaa. He myös keikkailevat ympäri Itävaltaa. Yhdessä ohjelmassaan Jörg Haiderin kuoleman jälkeen(kin) Stermann ja Grissemann uskaltautuivat piikittelemään Haiderin politiikkaa ja hänen henkilönsä ympärillä Kärntenissä elävää kulttia. Ohjelman lähetyksen jälkeen satiirikkoparin Kärntenin keikan organisaattorin autosta oli löystytetty yksi rengas. Osavaltion johtajan Dörflerin arvion mukaan se saattoi johtua talvirenkaiden vaihtamisesta.

Pätkiä Stermannin ja Grissemannin Haider-aiheisesta jaksosta löytyy löytyy YouTubesta.