YleinenKirjoittanut Hanna Kuusela

Bloggaaja huijaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Bloggaaja huijaa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Hanna Kuusela

Mikään ei ole sitä, miltä näyttää.

Katsoin tällä viikolla elokuvan Wag the Dog. Ehkä tiedätkin tarinan: Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla presidentin kähmintäskandaalin peitoksi keksitään sota Albaniaa vastaan. Mitään sotaa ei ole, mutta ihmiset uskovat siihen ja unohtavat seksiskandaalin.

Kun lueskelee lontoolaisia lehtiä, brittiläinen politiikka vaikuttaa usein juuri tältä. Asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät, vaan ne näyttävät siltä, millaisiksi ne on tehty. Amerikkalaiseen tapaan symboleilla ja kuvilla on merkitystä, ja poliittisia asioita käsitellään usein skandaalien kautta.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Pääministerin virka-asunnon edessä kuvataan joka päivä uutispätkiä, jossa pääministeri kävelee asuntoonsa ja huiskuttaa kättään. Downing Street 10:stä on tullut sellainen instituutio ja käsite, että turistiparat luulevat voivansa myös nähdä talon. Näinhän ei tietenkään ole: tie virka-asunnolle on suljettu muilta kuin niiltä, joilla on sinne asiaa. Useimmiten asiaa näyttää olevan juuri toimittajilla. Asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät.

Brittipolitiikka elää skandaalien kautta. Yllättäen asiat näyttäytyvätkin aivan erilaisina kuin mihin ollaan totuttu uskomaan. Jostain löytyy salainen tai vuotanut asiakirja, ja todellisuus muuttuu. Joku tutkiva journalisti selvittää kytköksiä ihmisten, perheiden ja poliitikkojen välillä, ja kaikki näyttäytyykin aivan uudessa valossa. Joku löytää salaisen veroparatiisitilin, johon julkisia varoja on kanavoitu.

Syksyn aikana Britanniaa kuohutti muun muassa labour-puolueen Lordi Mandelsonin ja tory-puolueen konservatiivin George Osbornen tapaamiset Korfulla venäläisen oligarkin Oleg Deripaskan kanssa. Myös konservatiivien varainhankkija Andrew Feldman käväisi Deripaskan jahdilla. Lehdet piirtelivät karttoja, joissa kaikki kietoutui kaikkeen, ja lopulta mediamoguli Robert Murdochin perhekin löytyi Korfulta. Asiat eivät olleet sitä, miltä ne näyttivät.

Median hallinta ja sen hyödyntäminen politiikassa on Briteissä valovuosia Suomea edellä, mutta kyllä Suomessakin aletaan osata. Niinistön hiljattaiset häät nousivat tv-uutisten ykkösaiheeksi, koska yllättäen asiat olivatkin toisin kuin mitä oltiin luultu. Niinistö ei ollutkaan sinkku. Alexander Stubbin pressikuvien lenkkeilijä-Alex ja pyöräilijä-Alex taas muistuttavat meitä siitä, että joku tietää myös ulkokuorella olevan merkitystä. Joskus olennaista on siis juuri se, miltä asiat näyttävät.

Mutta asiat eivät ole sitä, miltä ne näyttävät. Uskollinen Lontoon kirjeenvaihtajasi ei ole Lontoossa, eikä ole aikoihin Lontoota nähnytkään. Kirjoitin tämän(kin) kirjeenvaihtajablogini Suomessa. Lontoossa en ole ollut kuukauteen, en ole lukenut brittilehtiä aikoihin, eikä minulla ole aavistustakaan, mitä siellä tapahtuu.

Tänään kuitenkin lähden takaisin, joten ensi kerralla sinua ei enää huijata. Usko tai älä.