Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Hanna Kuusela
Soas is for education, not for your ejaculation!
”Haluaisitko mieluummin aivot vai kauneutta?”
”Kauneutta, koska ilman sitä kukaan ei haluaisi kuunnella minua.”
Tällaisia sanoja kuulee naisten suusta – tällä kertaa lontoolaisen huippuyliopiston kauneuskilpailussa.
121 Entertainment -yhtiö on järjestänyt syksyn aikana kauneuskilpailuja Lontoon arvostetuimpien yliopistojen naisopiskelijoille. Keväällä eri yliopistojen missit kisaavat toisiaan vastaan koko Lontoon opiskelijakuningattaren tittelistä.
Kisojen ensimmäisille karsintakierroksille ilmoittautui yli 400 naisopiskelijaa. Kilpailijoita on bongattu yliopistojen kampuksilta ja houkuteltu mukaan kisaan. Itse kisat on järjestetty kalliilla eliittiklubeilla, jotka ovat vetäneet yleisöön paitsi kisailijoiden opiskelijakavereita myös vanhempia miehiä. Viime vuonna jalkapalloilija Nicklas Bendtner kertoi toimittajalle tulleensa paikalle ”kauniiden tyttöjen takia”.
Järjestäjäyhtiön mukaan kisat ovat hauskoja. Ne eivät esineellistä naisia, vaan voimauttavat.
Hieman eri mieltä ovat yliopistojen naisjärjestöt, jotka ovat järjestäneet protesteja kisoja vastaan ja vaatineet niiden kieltämistä. Kisoja on kuvattu karjamarkkinoiksi.
London School of Economicsin Ruby Buckelyn mukaan: ”Tulemme yliopistoon, jotta meitä arvioitaisiin akateemisten kykyjemme, ei ulkoisten ominaisuuksiemme, perusteella.”
Naisasianainen, Eleanor James, School of Oriental and African Studiesista eli SOASista pitää kauneuskisoja takaiskuna feminismin hauraita voittoja vastaan. Protestiplakaateissa on muistutettu, mitä varten yliopistot ovat olemassa: ”SOAS is for education, not for your ejaculation!”
Kisaajat itse eivät toki näe kisoja ongelmallisina. Yhden kisan voittaja, Miss London School of Economics, Keelin Gavaghan uskoo, että elämme feminismin jälkeistä aikaa, eikä hän ymmärrä, mitä väärää on siinä, että yhtenä iltana voi tuntea glamouria.
Kisat ovat siis jakaneet opiskelijoita eri leireihin, mutta onneksi jokaisessa pilvessä on kultareunus. Kisoilla nimittäin kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen.
Kuinkas muuten.
121 Entertainmentin edustaja Christian Emile sanoo yhtiön ”yrittävän” antaa 20 prosenttia tuotosta syöpätutkimukseen, mutta lopulta ratkaisu ”riippuu siitä, kuinka paljon me teemme voittoa”.